galéria megtekintése

A miniszterelnök kiégett

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 13. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Erlend Loe megint vaskos abszurddal állt elő, amikor főszereplőjének egy aktív miniszterelnököt és egy aktívan félrecsúszott háztulajdonost tesz meg. Utóbbi, a címszereplő Fvonk a kulturálatlanságról úgy általában, meg az őt figyelő terhes nőkről fabrikál magának egyre csinosabb tévképzeteket, ebből már sejteni lehet, valami nincs rendben.

Hamarosan felbukkan a miniszterelnök is, akin egy ideje a kimerültség jelei mutatkoznak, ezért stábja titokban kimenekíti a stresszözönből, és ehhez éppen Fvonk házában találják meg a megfelelő helyet. A nagyember meg a kisember kezd barátkozni. A szerző skandináv szikársággal építi meg a meglehetősen vékony történetet, aztán mégis sikerül csúcsra járatnia. A termékeny hallgatást szög-egyszerűségű beszélgetések és nordic walking-túrák szakítják meg, a két ember lassanként összebarátkozik.

A túlhajszoltság és a korai kiégés ellen küzdő miniszterelnök figurája kétségtelenül érdekesebb, mint Fvonké, de a kémia kölcsönös, és az áthallások is nagyon működnek. Loe ugyanis 2011-ben írta ezt a könyvet, a Norvégiát megrázó Breivik-tömeggyilkosság után (a szélsőjobboldali férfi több mint hetven táborozó diákot lőtt le Utoya szigetén), az akkori miniszterelnököt pedig ugyanúgy Jensnek hívták, mint a regényben.

 

De nyugodtan odaképzelhetjük a sajátunkat is, a hasonlóságok és a nyilvánvaló különbségek pontos portrét rajzolnak a hatalom kábítószeréről: minél jobban élvezed, annál távolabb kerülsz az átlagosaktól, mégis nekik kell megfelelned, hiszen az ő szavazataik juttatnak hatalomra.

Szerző: Erlend Loe Cím: Fvonk Eredeti cím: Fvonk Fordító: Vaskó Ildikó Kiadó: Scolar Kiadó Ára: 2450 forint
Szerző: Erlend Loe Cím: Fvonk Eredeti cím: Fvonk Fordító: Vaskó Ildikó Kiadó: Scolar Kiadó Ára: 2450 forint
EFFIGIE/LEEMAGE

A skandinávokra jellemző morbid humorról sohasem lehet pontosan eldönteni, sírni- vagy nevetnivaló-e. A miniszterelnök egyre vadabb eszmefuttatásokkal próbálja meg leereszteni a gőzt, miközben Fvonk egyre jobban elmerül tévképzetei bugyraiban. Előtte egy budapesti utazás alkalmával mintha még mindketten üdvözülhetnének (úgy tűnik, a Gellért fürdő és szálló a baráti szárnyalás helyszíne), végül, ha közelebb nem kerülnek is egymáshoz, de legalább tanulnak egymás közelségéből.

Mindenesetre borzongatóan plasztikusak a miniszterelnök hisztirohamai, a politikai felhőrégió intrikákkal aláaknázott szorongásos terepe pedig egyenesen az amerikai Joseph Hellert idézi, a Valami történt világát. A Fvonk karcsú kis könyvecske, amely a végére több, mint csöppet sötétebb tónusú szórakoztatás. „Kezdjetek el élni, hogy ne kelljen félni, hogy legyen mit mesélni!”, énekli az Anna & the Barbies egyik slágerében...

Erlend Loe: Fvonk. Scolar Kiadó, 2450 Ft. Fordító: Vaskó Ildikó

Erlend Loe

A 45 éves szerző jelenleg Norvégia egyik legnépszerűbb írója, aki Osló, Trondheim és Koppenhága egyetemein tanult irodalom- és filmtudományt, de volt színész, filmkritikus, készített videoklipeket és oktatófilmeket, diákévei alatt pedig pszichiátriai ápolóként, helyettesítő tanárként is dolgozott. Jelenleg a barátaival alapított Oslói Forgatókönyvírók közösségének munkatársaként dolgozik mint író, fordító és forgatókönyvíró.

A nemzetközi irodalmi áttörést az 1996-ban megjelent Naiv. Szuper című regény hozta el számára, amelyet több mint 20 nyelvre fordítottak le. Ez a hatodik könyve magyarul, többször is járt már Magyarországon, és 2009-ben a Titanic Filmfesztiválon az Észak (Nord) című film forgatókönyvírójaként a diákzsűri fődíját és a Hullámtörők díját kapta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.