galéria megtekintése

A leszámolás ünnepélye

3 komment


Vári György

A nyolcvanéves Bodor Ádámot köszöntötték a Petőfi Irodalmi Mú­zeumban. A kortárs magyar irodalom jeles képviselői nagy számban megjelentek, a nézőnek az volt az érzése, mintha a nagy nemzedék ünnepelte volna kiemelkedő alakján keresztül, amit együtt létrehozott: bizonyosan korszakos jelentőségű művészetet.

Az élő magyar irodalom nagy nemzedékének alkotóit – talán Esterházyt leszámítva – valami eredendő rokonság köti össze: Beckett utáni jelenségek mind, szövegeik ott kezdődnek, ahol a világ véget ér. Krasznahorkai, Kertész, Nádas és Bodor vagy akár Spiró és a nemrégiben 75 éves Végel László: az emberről szóló hagyományos tudásunk, illúzióink­ lebontói. Kertésznél és Nádasnál hangsúlyosan történeti, Krasznahorkainál és Bodornál történelem utáni környezetben.

Bodor Ádám novelláiban a vegetatív létezésben fel-felrémlik gyakran valamiféle melegség emléke, néha szinte otthonossá válik Bogdanski Dolina, az istenadta völgy távlattalan vidéke. Mintha valamikor régen tudott volna ez a világ másik tájakról is és a távoli földek is tudtak volna róla. Felpislákolnak az összetartozás zavart gesztusaiban ennek az időnek a fényei. Ez a táj nem remél, de homályosan még emlékezik. A dolgok megesnek és maguktól értetődnek, bár nem következnek semmiből. Kafka és García Márquez tervezték közösen ezt a világot, és Bodor építette fel, tette elviselhetetlenül ismerőssé és összetéveszthetetlenül egyedivé. Pontosan beazonosíthatóvá és elmosódottan egyetemessé. Világirodalommá, amely összetéveszthetetlenül a miénk, Kelet-Európáé, Romániáé, Erdélyé, Magyarországé.

Ezt kellett ünnepelni tegnap, Bodor nyolcvanadik születésnapján, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Demonstráció lett belőle és flottafelvonulás. Megtelt a nagyterem, megteltek a gyorsan kinyitott kisebbek, ahová a kivetítőket tették, megteltek szinte a kivetítős folyosók. Az emberek megszállták és belakták a múzeu­mot, beszélgettek, rá-rápillantottak a kivetítőkre, berendezkedtek. Házibuli Bodor Ádám nyolcvanadik születésnapján.

 

A Magvető szerkesztője, Szegő János konferálta fel lendületesen Bodor köszöntőit, akik közül csak Parti Nagy Lajos laudált saját szavaival, és ő is arról beszélt, milyen nehéz Bodor után megszólalni. Hogy az ő világán túl nemigen van már semmi, ami helyet hagyna kommentárnak és kiegészítésnek, hogy az ő modorában írni más nem tud, és még maga Bodor is csak ritkán, életműve súlyos és tömör, más hangon pedig még kevésbé lehet beszélni róla. Darvasi László az egyetlen lehetséges módon, Bodor-paródiával oldotta fel a dilemmát, Balla Zsófia közös vállalkozásukból, A börtön szaga című interjúkönyvből olvasott fel egy baljós derűt sugárzó részt, nevettünk, mint Kafka barátai az ő novelláin. Báthori Csaba, Spiró György, Szüts Miklós, Závada Pál főhajtásként Bodor-szövegeket olvastak, Esterházy Péter egy más által szerzett, Bodorról szóló paródiát: a magyar irodalom jelentős része jött el tiszteletét tenni Bodor Ádám előtt. Nem beszéltek az ünnepelthez fűződő viszonyukról, nem anekdotáztak, csak megszólaltatták az ő szövegeit.

Posztmodern mesterek: Esterházy Péter és Bodor Ádám
Posztmodern mesterek: Esterházy Péter és Bodor Ádám
Földi Imre / Népszabadság

A produkciók között zenebetétek engedtek lazítani, Melis László és felesége, rajtuk kívül pedig a Zuboly együttes lépett fel, a végén pedig Bodor beszélt, aki könnyedén feloldotta az ünnepélyességet és helyébe engedte az ünnepet, az oldott és megilletődött beszélgetést.

Az ünnepi kiadványt, egy négy Bodor-novellát tartalmazó könyvet és a hozzá tartozó DVD-mellékletet, amely a belőlük készült, Bodor szívének különösen kedves filmet, Ferenczi Gábor A barátkozás lehetőségei című munkáját a helyszínen is meg lehetett vásárolni.

– Nekem ezeket a történeteket a táj sugallta – mondta Bodor a Sinistra-körzet fejezeteiről. És valóban, ahogyan sokan megállapították, a regény főszereplője a vidék, amelyet emberek, állatok és növények egymáshoz nagyon hasonló módon népesítenek be. A változatlan táj uralkodik fölöttünk, miközben megálmodója, felmutatója betöltötte a nyolcvanat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.