galéria megtekintése

A hivatalos magyar politika már nem alkalmas semmilyen beszélgetésre

1 komment


Vári György

A hétfői a világraszóló bemutatók napja volt e lángoktól ölelt kis országban. A határzár mellett dokumentumsorozatot, valóságshow-t is avattunk, Baló György műsora visszatért nyári szabadságáról, és folytatódott a két digitális riporter sorozata is.

Először is felavattuk – élő erővel, katonával, rendőrrel, törvénnyel, kerítéssel kombinált tehervagonnal – a határzárat, a háborús menekültek és egyéb nyomorultak ellen oltalmazott szuverenitásunk hosszan elnyúló diadalívét, életmódunk és kultúránk oltalmazóját és szimbólumát. Ennek a premiernek szentelhette a nyári szünet utáni első adását Baló György műsora az RTL II-n. Ugyanitt kezdődött el egy Magyarországon először látható formátum bevezetése, a Partyzánok zenei reality, Nagy Feró bábáskodásával. Ezt követően, a Dunán az On The Spot párosának a szülés témáját körbejáró sorozata is elindult, címe: Kilenc nap alatt a Föld körül. Nemzeti önállásunk legfőbb lehetséges ellenfeleitől, egy szírek lakta jordániai menekülttáborból indulunk.

Partyzánok
Fotó: RTL Klub

Ha sikere egy valóságshow-nak az, hogy cseppet sem tűnik megrendezettnek, akkor a Partyzánok remekül indult. Öt partiarc hívja meg egymást valahová napra nap, ahol zenei előadás hivatott extatikus hangulatot varázsolni. A végén a rivális bulizók pontozzák egymás teljesítményét, közben Feró végig laza kommentárokat olvas fel. Aránylag elviselhető a dolog, nem túl érdekes, de kedves szereplők csinálják, ha a vacsorát megelőző, rém kínos beszélgetésen túljutunk, meg vagyunk mentve. Nagy Feró pedig akármilyen nagyon rossz most is, egyszerűen nem lehet rá haragudni. Ez az ember még eladni is képes magát hitelesen.

 

Baló Györgynél Németh Szilárd (Fidesz), Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Schiffer András LMP-frakcióvezető és Szigetvári Viktor Együtt-elnök vitte a szót. Németh a beszélgetésben nem vett részt, ugyanazt az öt mondatot felelte minden felmerülő kérdésre.

Az osztrák bíróság döntésének felemlítésére, amely szerint Magyarország nem tekinthető biztonságos helynek a menekültek számára, azt felelte, hogy „ez az az Ausztria, amelyiknek a kancellárja gyakorlatilag lenácizta az országot".

Hogy aztán Werner Faymann valóban nem túl szerencsés kijelentéseinek mi köze van egy bírósági ítélethez, az homályban marad, az válik ellenben világossá, hogy a hivatalos magyar politika már nem alkalmas semmilyen beszélgetésre. Z. Kárpát és Németh álláspontja között nincs érdemi különbség, a letelepedésről szólva előbbi még azt is leszögezi, hogy „nem akarjuk felhígítani a társadalmat", mármint betelepülőkkel. Z. Kárpát még erőszakosságban is felveszi a versenyt Némethtel, rá­adásul felkészültebb és kommunikatívabb is.

Schiffer és Szigetvári nem érti az idők szavát, nemzetközi jogra, egyezményekre hivatkoznak,

elmondják, hogy ez most nem nemzeti szuverenitásbajnokság, hanem összeurópai és számos elemében globális krízis, de hát hogyan vitatkozhatnának ilyen megfontolások a társadalomhígítással.

On the Spot
Fotó: Duna TV

A jordániai menekülttáborban viszont érdemes beszélni és hallgatni még inkább. Az On The Spotban egy sokgyerekes szír családot követünk, amelynek tagjai a háború elől menekültek ide. A gyerekek félnek, de a családfő haza akar menni, talán harcolni, talán csak dolgozni, újraépíteni a lerombolt életet, és persze azért, mert az ember az otthonában akar élni. És hogy a reménytelenség ellenére miért akarnak több gyereket, képzeljék, azért, mert szeretik őket, mert a gyerek áldás, mert inkább gyerekből legyen több, mint javakból, amelyekből most éppen semmi sincs.

Nem volt fókuszált az egész, alig voltak erős kérdései, de az alkotók képesek voltak figyelni és végül megértettünk valamit.

Hogy végső soron tényleg ilyen egyszerű az egész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.