galéria megtekintése

A gatyába rázás nehézségei

6 komment


Megyesi Gusztáv

Tetszik nekünk a Szent Imre kórház vezetője. A nevét és titulusát így, első nekifutásra nem merjük leírni, mert elég egy apró tévedés, és bennünket is beperel, hogy rossz hírét keltettük, holott épp ellenkezőleg, a jó hírét akarjuk kelteni.

Már most jelezzük, hogy bennünket a Szent Imre kórház mint egészségügyi képződmény s a benne uralkodó állapotok egyáltalán nem érdekelnek, ott forduljon fel minden beteg, ahol van, sőt ha rajtunk múlna, nem is altatnánk senkit operálás közben. Ezt azért mondjuk, mert pár héttel ezelőtt épp altatóorvosok keltették a kórház és a kórházvezető rossz hírét, amennyiben egyszerre hatan is kiléptek a lehetetlen állapotok és a túlterheltség miatt.

Sőt, nem sokkal később az intenzív osztály takarítója, megismételjük, egy takarító, fölment a közösségi oldalra, és posztjában felsorolta a kórházvezető stílusát és viselt dolgait. A 444.hu-n leírt egyik vád szerint a kórházvezető körlevélben utasította az állományt, hogy írásban hogyan kell őt szólítani, „milyen címeket kell felsorolni, és hol, mekkora szóközt kell hagyni a titulusok között", nem írásbeli érintkezéskor pedig előre kell neki köszönni. Annak is, aki nem ismeri. Az ő helyzetük könnyítésére egy értekezleten a kórházvezető felismeréséhez szükséges személyleírást is megadták a dolgozóknak, úgy, mint „magas, jóképű, és az öltönyzakóját mindig vállra vetve" viseli.

Nem akarunk kötözködni, de ha így volt is, mi ezzel a baj? Ha valaki veszi a fáradságot és képes összefüggéseiben látni az eseményeket, egészen más következtetésre jut. A Szent Imre kórházban nincs válság. Balog miniszter a kórházban járt, benézett mindenhová, és sehol sem látott válságot, a betegek élnek, azt pedig, hogy emberek (altatóorvosok) jönnek-mennek, belépnek, kilépnek, a maga részéről természetesnek tartja.

 

Vegyük észre: tarthatatlan helyzet, ahogyan a kórházak dolgozói viszonyulnak a vezetőséghez. Mi magunk is tapasztaltuk, hogy a legtöbb kórházban az orvos kollégák, sőt a beosztottak, de még a betegek is dokit meg profot meg főnököt mondanak. Megpróbáljuk most leírni a kórházigazgató helyes megszólítási módját, például azonnali felmondás esetén: Prof. Dr. Bedros J. Róbert főigazgató főorvos, főtanácsos; legalábbis így van kiírva a bejáratnál. Az Egyenlítő blog szerint viszont a kórházigazgató a „Dr. Bedros J. Róbert főigazgató főorvos, főtanácsos, egyetemi tanár, orvos igazgató kórházvezető" megszólítást várja el; a bíróság nyilván majd eldönti, hogy melyik megszólítás kelti jó, illetve rossz hírét a kórházvezetőnek.

Prof. Dr. Bedros J. Róbert főigazgató főorvos, főtanácsos
Prof. Dr. Bedros J. Róbert főigazgató főorvos, főtanácsos

Ha jól értjük a kórház ügyvédjének a tévében elmondott okfejtését, nemcsak rosszhír-keltésről van szó, hanem politikai szálról. A sajtó azért írta meg a hat altatóorvos kilépését, meg hogy az intenzív osztályra a pszichiátriáról és a reumatológiáról hívnak át nővéreket, akik össze vannak zavarodva, meg hogy a nővérek nem túlórázhatnak, hogy ne kelljen túlórapénzt fizetni nekik, miközben a kórházvezetőnek sofőrt fizet a kórház; szóval ezek azért lettek megírva, mert az újságírók mögött érdekcsoport áll. Plusz a takarító. Hogy már a takarító is pofázik.

Régen ilyen nem volt. Régen a kórházvezetőket mélységes tisztelet övezte: ha végigmentek a folyosón, elhallgatott mindenki, az orvosok meghajoltak, az ápolók és a takarítók pedig a homlokukat verték a kövezetbe alázatukban, nem volt olyan, hogy „drága igazgatóm, ráér egy percre, mert nincs se sebészcérna, se vérplazma, és két hónapja fizetés se". A kórházigazgató nemcsak igazgatott, de viselkedésével, gesztusaival, csöndes beszédével példát mutatott a beosztottaknak, s ezáltal a kórháznak, sőt az egész egészségügynek tekintélye volt.

Ezt a világot hozná vissza a Szent Imre vezetője, ha hagynák. De mindig belekötnek. Például hogy betiltotta a folyosón a hangos nevetést. Hogy ezzel belegázolt volna a beosztottak méltóságába. Holott a nevetés – akit vakbelesként röhögtettek már műtét után, az tudja – nem kórházba való; lehet, hogy miközben derűre fakad az egész ügyelet, a beteg ott fordul fel a műtőasztalon, mert létszámhiány miatt altatóorvos helyett pszichiátert küldtek a műtőbe. Vagy fizioterapeutát.

Erre érzett rá Balog miniszter, amikor azt mondta, hogy a kórházvezető kitűnően kézben tartja a kórházat; ő a jövő letéteményese. Az még persze a jövő titka, hogy a kórházban kötelező lesz-e az orvosállománynak vállra vetett zakóban járni, vagy hordhatja rendesen is, belebújva. Sajnos azt kell mondani, nem új jelenségről van szó: nyáron a pedagógusok kérték ki maguknak, hogy az etikai kódex tervezete előírná nekik a napi mosakodást, fésülködést, az ízléses öltözködést, valamint a rendszeres jelentésírást saját magukról és a kollégákról. A Szent Imrében meg képesek azon háborogni az orvosok, hogy ha nem veszik fel a mobilt a kórházvezető hívásakor, akkor jelentést kell írni másnapra, hogy miért nem fogadták a hívást.
Már elnézést, de az emberek vezetése komplex feladat, főleg most, amikor egy egész társadalomnak kell új hie­rarchiába rendeződnie. Sajnos országunkból kiveszett a tekintélytisztelet, amit újra meg kell teremteni, ha máshogy nem megy, oda kell csapni, gatyába rázni az embereket.

Az nem fog menni, hogy miközben Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint „a magyar egészségügyi intézmények ma ­európai színvonalon működnek", a sajtó arról írjon, hogy ápolónőhiány miatt osztályt zártak be a Semmelweis Egyetem 2. számú belklinikáján, a Szent Istvánban szintén csoportosan mondtak fel az ápolónők, vagy hogy az egészségügyben több tízezren nem kaptak idejében bért; ez súlyos lejáratás. Mint ahogy az is, amikor a sajtó azon lovagol, hogy midőn a kórházvezető az előző munkahelyéről, a Jahn Ferenc kórházból távozott, a személyzet pezsgőt bontott örö­mében, amikor pedig a kistarcsai Flór Ferenc kórházat hagyta ott, „az akkori beosztottjai közül többen együtt mentek a templomba, hogy közös imádsággal köszönjék meg a változást".

Lesz dolga a bíróságnak bőven.

Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.