galéria megtekintése

A fiúk a hátsó utcából

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 19. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Ültünk az iskolai folyosó padlóján, és jóleső elégedettséggel simogattuk hamis okmányainkat. Szerintem teljesen élethű, bólogattam elismeréssel, igaz, mivel jószerével még buszjegyet sem láttam azelőtt, fogalmam sem volt, hogy kell kinéznie egy Floridába szóló repülőjegynek. A miénk A/4-es papírra készült egy 1997-ben korszerűnek cseppet sem mondható írógéppel, magyarul.

Éreztük, ez igényel majd némi magyarázatot, úgyhogy megállapodtunk, hogy azt mondjuk majd: mivel egyikünk édesanyja az önkormányzatnál dolgozik (innen az írógép), a Malév VIP-tiketteket küldött részünkre direkte az anyanyelvünkön.

Az alsóbb évesek összesúgtak, ha elmentek mellettünk szünetben. Végül egy énekkaros társunk elénk állt, és kibökte: „igaz, hogy találkozni fogtok a Backstreet Boysszal?”. Persze, vontuk meg a vállunkat flegmán, és szenvtelenül hozzátettük: tudod, a fiúk meghívtak bennünket magukhoz. Döbbent csend.

 
Kié lesz Nick Carter? (baloldalt Brian Littrell)
Kié lesz Nick Carter? (baloldalt Brian Littrell)
Juan Medina / Reuters

Ha valaki kételkedett, előkaptuk a papírokat, kijátszottuk az önkormányzatos kártyát, és ha esetleg afelől érdeklődtek, mégis hogy fogunk kommunikálni „a fiúkkal”, fölényesen azt feleltem: dicséretes ötös vagyok angolból (te hülye). Életem egyetlen (szóbeli) osztályfőnöki figyelmeztetését azért kaptam, mert az ügyeletesi naplóra szívet véstem tollal, s abba a három bűvös betűt: BSB.

Az elkövető kilétét nem fedte sokáig titok: Backstreet Boys-pólóban jártam iskolába, a banda posztereivel tapétáztam ki a szobámat,

A nagyszünetben azon vitatkoztunk, vajon melyikünket venné feleségül Nick Carter. 

(Nyilván engem, hisz dicséretes ötös vagyok angolból, és bemagoltam mindent a testmagasságától a kedvenc ételéig. Igaz, mindenki másét is az együttesből. Az ember, ugyebár, sosem tudhatja.)

Apám szerint, aki az ordenáré rapszövegeket nemigen tartotta művészi teljesítménynek, még az is jobb lett volna, ha örökre megmaradok a nyálas fiúbandámnál, én azonban felnőttem.

A Backstreet Boys idejött, a szomszédba
A Backstreet Boys idejött, a szomszédba
AFP

Már bőven a húszas éveimben jártam, lakótársnőmmel éltük a kemény, dolgozó nők életét, amikor szingliségünk legmélyebb bugyrában elöntött bennünket az édes nosztalgia. Miközben végtelen robotmunkával talicskáztuk a felhalmozódott üres pizzásdobozokat a szemétledobóba, a szomszédok roppant örömére teli torokból énekeltük, hogy eszlongeszjulávmíbéjbe.

Egyszer, a Szigeten egy közepes sátornyi vadidegen előtt két szólamban elkaraokéztuk a Quit Playing Games (With My Heart) című remekművet.

Lassan (nem elég lassan) harminc leszek. Túl vagyok néhány munkahelyen, kapcsolaton, költözésen, és már a pizzafutárok sem tudják fejből a nevemet. Ám amikor a bécsi Stadthalléban felizzottak a reflektorok, újra éreztem az elfeledettnek hitt szívtájéki bizsergést. Korábbi lakótársammal és további tizenegyezer kemény, dolgozó nővel egyszerre kezdtünk sikítani, amikor feltűnt az öt ismerős sziluett a színpadon.

Húsz évig vártam a pillanatra, amikor tele tüdőből üvölthetem a színpad előtt, hogy ájnevöbrékjorhárt. Menthetetlennek éreztem magamat – menthetetlenül boldog tizenhárom évesnek. Mondjuk, legalább a vonatjegyünket nem hamisítottuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.