galéria megtekintése

A fehér hattyú nem tűnt el

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A Patyolatról már mentett képet a Népszabadság. Ez a fotó itt majd 44 éves, akkor készült, amikor a kelenföldi Nándorfejérvári úton elkészült az új mosó-vasaló-tisztító üzem. A lap akkor már nagy tapasztalatú (és írói ambíciókkal is ellátott) munkatársa, Máté György írt lírailag hangolt riportot ez alkalomból.

Nem a legmegfelelőbb hely ez itt arra, hogy elmondjam: nem hiszek a szentimentális-érzékeny hangvételű agitációban, lett légyen az nemzeti-konzervatív vagy munkásmozgalmi, esetleg népnemzeti ihletésű. Ilyenkor a témát elfedi a szerző meghatódottsága. Ebben a tárcariportban így találkozhatunk felmagasztosított vasalónőkkel és munkában megfáradt fogyasztókkal, akik hazaviszik szintén megfáradt férjüknek a ropogósra vasalt inget. A vasalt ing majd új erőt ad nekik.

Adott esetben a Fővárosi Patyolat Vállalatról volt szó. Hasonló szolgáltatók ugyanis szerte az országban működtek az ötvenes évek eleje óta. A hajdani gőzmosodák és magánpucerájok államosításával hoztak létre ilyen üzemeket, később gyors fejlesztésnek indult az ipar.

 

Nehéz volt meglenni Patyolat nélkül. Először is a rettenetes nagyvárosi lakásviszonyok miatt: a szoba-konyhák, a társbérletek alkalmatlanok voltak az otthoni mosásra, szárításra, a mosókonyhákban pedig laktak. Nem voltak háztartási gépek, miközben a mosónők már alig-alig jártak a régi munkaadókhoz – különösen, hogy ez is a cselédtartás osztályidegen kategóriájába tartozott. Ez csak a hatalmi elitnek volt szabad.

Tiszta, száraz munka
Tiszta, száraz munka
Rév Miklós / Népszabadság/archív

Bár az ötvenes években már megjelent a keverőtárcsás Hajdú, de nagymosásra ez sem volt túl alkalmas. A legtöbb házban nem volt hol teregetni, az új lakótelepek tervezői eleve úgy gondolták, hogy a családok majd a Patyolat-szolgáltatást veszik igénybe. Vettük is. Néha kilós mosást, néha piperét. A kabátokat, ruhákat tisztíttatni vittem a Thököly úti Patyolat-üzletbe. Arra emlékszem, néha elcserélték a cuccokat, s idegen lepedőt, törülközőt vittem haza. Pedig minden darabon volt egy rátapasztott kis izé (a cikkíró szerint lasni), amely azonosította a csomagot. Az ingekből szinte potyogott a keményítő, és a gallért gyorsan megviselte a gyári pucolás.

A kép készültekor a korszerű férfiak nejlon- (szilon-, dederon-) inget is hordhattak, amelyet otthon csak „kiöblítettek”, és nem kellett vasalni. Hát nem volt akármilyen érzés! A Patyolatról rendszerint megírják, hogy az ötvenes években is sajtópréda volt: ezt szabad volt bírálni, kifigurázni a kabaréban, és a Ludas Matyi is annyit rúgott bele, amennyit csak akart.

Arra nem emlékszem, hogy a társadalomban lett volna pucerájellenesség – inkább valami tiszta meghittség vette körül a céget.

A Patyolat női munkahely volt. Máté György hősnői egy háromtagú vasalóbrigád tagjai: 720 ing volt a napi normájuk. A két betanuló 1500 forint keresetre számíthatott. Ez háromszáz forinttal volt több, mint amennyit egy egyetemet végzett kezdő pedagógus kapott ugyanabban az évben, azaz 1971-ben. A riporter szerint ha belejönnek, akkor 2000 forintra is „felvasalhatják a jövedelmüket” a Gomba faluból vállalati busszal bejáró Gubik lányok. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vasalónőket túlfizették volna a Kádár korban. A tanárokat fizették rosszul már akkor is.

A szerző szerint „tiszta, száraz munka ez, már nem öli a munkást lucskával-gőzével, mint József Attila idejében”. (Ez utalás a költő mamájára, aki – tudjuk – mosónő volt.) Ez az üzem a Nándorfejérvári úton a mai napig létezik. Egy külföldi vállalat működteti a mosodát, cégek számára mosnak, főleg szőnyegeket, munkaruhákat, ágyneműket. A Karinthy Frigyes úton viszont már nem találtam meg a riportban leírt fiókot. Mosoda van elég sok a városban, köztük olyan is, amely megörökölte a hajdani cég hattyúját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.