galéria megtekintése

Kiszervezett polgárháború: Zsoldosok, légiósok, veteránok

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Azonosító nélküli egyenruhás fegyveresek láthatók egy videofelvételen, állítólag az egykori amerikai zsoldos botránycsapat, a Blackwater emberei. Az elmúlt hónapokban időről időre hírek röppennek fel az ukrán–orosz konfliktus zsoldosairól, köztük olyanokról is, akik angol anyanyelvűek. Legutóbb a német Bild am Sonntag számolt be a később Xe névre átkeresztelt Blackwater most éppen Academi néven futó négyszáz, állítólagos kelet-ukrajnai zsoldosáról.

A „zsoldik”, avagy „kontraktorok”, szerződésesek hosszú ideje kiegészítő szereplői Amerika háborúinak. Irakban 25–75 ezerre, Afganisztánban 75 ezerre tették a számukat. De 2011-ben arról is terjedelmes riportban számolt be például a The New York Times, hogy a Blackwater őrzővédő vállalkozás milliárdos alapítója, az iraki háború egyik vezető „alvállalkozója”, a volt elitkommandós Erik Price az Egyesült Arab Emírségekben hozott létre terroristaellenesnek hirdetett, 600 fős idegenlégiót.

A zsoldosok ukrajnai jelenléte a „kiszervezett”, illetve a „helyettesekkel” vívott (proxy) háború elméletébe is tökéletesen beleillik, ráadásul erre újabb réteg rakódik: az információs háborúé. Az egyes háborús kontraktorcégek jelenlétéhez kapcsolódó híreket általában rutinból tagadják az érintettek. Mégpedig (oldaltól függően) jellemzően az olyan, Moszkvához köthető médiában, mint a RIA Novosztyi vagy a Russia Today, illetve (ellenkező előjellel) a Washington égisze alatt működő Amerika Hangjában (VoA) vagy a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádióban (RFE/RL) is.

 
A Blackwater Bagdadban 2005-ben
A Blackwater Bagdadban 2005-ben
Ahmad Al-Rubaye / AFP

Eközben a másik félnek (legyen az a Nyugat, a hivatalos Ukrajna vagy Oroszország) érdeke fűződik hozzá, hogy minél jobban kiteregesse ellenfele konkrét érintettségét az ukrajnai konfliktusban. Ezzel a tűzzel persze azért is veszélyes játszani, mert egy kontrollálhatatlanná vált konfliktus esetén, ha például amerikai zsoldosok orosz szakadárokat ölnének meg Kelet-Ukrajnában, a „helyettesek” érintettsége ürügyül szolgálhat a „főszereplőnek” a közvetlen beavatkozásra – állítják szakértők. A „helyettesek háborújának” elmélete szerint Ukrajna gyakorlatilag felvonulási terepe a Nyugat és Moszkva konfliktusának, csak éppen ezt a számlát ténylegesen egymás ellen indulva nem rendezheti a két erő.

„A hadsereget védjük. Hát nem észbontó?” – vetette fel Steve Fainaru, a The Washington Post Pulitzer-díjas újságírója Nagyfiú uralkodik: Amerika Irakban harcoló zsoldosai című könyvében Franco Picco, aki a Blackwaterhez hasonló szerepet játszó, Crescent (Félhold) Security Group nevű biztonsági céget irányította. Az iraki háborún dollárszázmilliókat kasszírozó Blackwater viszont később Bagdadban és Washingtonban is kegyvesztetté vált, mégpedig a 2007-es bagdadi vérfürdő okán, amelyben a cég emberei 17 iraki polgári személyt lőttek le, az FBI vizsgálata szerint zömüket minden ok nélkül. De más ilyen cégek is kínos helyzetbe hozták Amerikát. Most áprilisban, az iraki háború egy állítólagos veteránja, bizonyos Michael Prysner azzal tálalt ki Ukrajna apropóján a Russia Todaynek: amerikai magánhadseregek bárhol a világon elvégzik a piszkos munkát, ahol csak kell.

Az ideális zsoldos egyébként hadviselt, esetleg nemrég leszerelt, frissen nyugdíjazott katona. Még jobb, ha a helyi nyelvet is ismeri, ezért az amerikaiak Irakban arab emigránsokat is alkalmaztak. És olyan, aki tudja, kihez legyen hűséges: Richard Holbrooke, a néhai magas rangú veterán amerikai diplomata meglepő élménye volt, amikor egy konfliktuszónában az autót cikcakkban vezető „zsoldi” visszaszólt a panaszára: „Nem önnek dolgozunk, uram...” Bár előny a magasabb szintű átvilágításnál, nem feltétlenül kell amerikai állampolgároknak lenniük, ahogy a seregben harcolóknak sem. Egy 2009-es adatsor szerint Amerikai Szamoa fővárosából, a hazánkban legfeljebb a Neoton Família slágeréből ismert Pago Pagóból halt meg népességarányosan a legtöbb katona az afganisztáni háborúban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.