galéria megtekintése

Washingtonban dől el a román elnökválasztás?

6 komment


Szőcs Levente

Kit szeretne Washington elnöknek? – találgatják Bukarestben az amerikai alelnök romániai nyilatkozatai kapcsán. Látogatásának második napján, szerdán ugyanis Joe Biden érzékeny belpolitikai témát is érintett, mégpedig az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A Traian Basescu román elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Biden éppen Ukrajna példájával bizonygatta, hogy a korrupció aláássa a szabadságot, hiszen „ahol nincs jogállam, nincs jólét, és nincs stabilitás sem". Majd a román elnökhöz fordulva így folytatta: „A korrupció elleni harc nem csak a jó kormányzás része, hanem egyszerűen hazafiasság kérdése. Éppen ezért, elnök úr, én magam, az Egyesült Államok elnöke és az amerikai nép is nagyra értékeljük az ön személyes erőfeszítéseit a jogállam megerősítése és védelme érdekében". Barátjának nevezte Basescut, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az év végén lejár a megbizatása.

Biden román és amerikai katonákat is köszöntött egy éppen zajló közös hadgyakorlaton. Szerinte az ötödik cikkely szent kötelezettség
Biden román és amerikai katonákat is köszöntött egy éppen zajló közös hadgyakorlaton. Szerinte az ötödik cikkely szent kötelezettség
Bogdan Cristel / Reuters

Megfigyelők szerint Biden egyértelműen az elnök mellett foglalt állást a miniszterelnökkel folytatott vitájában, amelynek tétje az igazságszolgáltatás ellenőrzése. A téma Basescu vesszőparipája, amelyet sikerrel használt az előző két elnökválasztáson, valamint a leváltására kiírt két referendumot megelőző kampányban is.

 

Az előzményekhez tartozik, hogy kedden Basescu és Victor Ponta miniszterelnök nyilvánosan összeszólalkozott a korrupcióellenes ügyosztály kapcsán. Basescu úgy vélte, az ügyészség jól teszi, hogy nem befolyásolja a választások kimenetelét azzal, hogy politikusokat tartóztat le a kampányban. A miniszterelnök ezt úgy értelmezte, mint újabb bizonyítékot arra, hogy az államfő irányítja az ügyészeket, hiszen, mint mondta, Basescu „a kampány idejére felfüggesztette a letartóztatásokat".
Biden bukaresti megszólalásaiban, pontosabban egy elszólásában a kormányzó szociáldemokraták is találtak kapaszkodót, miután az amerikai alelnök ugyanis egy alkalommal „elnök úrnak" szólította a kormányfőt. Úgy vélték, az elszólás szándékos volt, vagyis jelzés arra, hogy Amerika szívesen látná Pontát az elnöki székben. A találgatásoknak az ad különös jelentőséget, hogy Romániában széles körben osztott vélemény, miszerint nem lehet elnök, aki nem élvezi Washington támogatását.

Az amerikai alelnök legutóbb 2009-ben járt Bukarestben, hogy – mint utóbb kiderült – nyélbe üsse az amerikai rakétavédelmi rendszer egyik elemének Romániába telepítését. Román elemzők és újságírók a mostani vizit előtt is biztosra vették, hogy Biden nem pusztán udvariassági látogatást tesz, sőt azt is biztosra vették, hogy a napirend nem korlátozódik az Ukrajnával kapcsolatos fejleményekre.

Megvédik a szövetségeseket

A várakozásoknak megfelelően Biden megerősítette: az Egyesült Államok számára „szent a NATO-szerződés ötödik cikkelyébe foglalt kötelezettség", amely a tagállamok kölcsönös védelmére vonatkozik. – Az egyik fő oka a jövetelemnek, hogy román földön állva akartam elmondani, amit nem lehet elégszer ismételni: megvédjük a szövetségeseinket" – hangsúlyozta az amerikai alelnök. Hozzátette: a krími agresszió emlékeztető, hogy miért van szükség a NATO-ra.

Ukrajnával kapcsolatban elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja a kijevi kormányt az alkotmány reformjának véghezvitelében. Hangsúlyozta, hogy egyedül az ukránoknak kell dönteniük a jövőjükről, és amennyiben Oroszország megpróbálja akadályozni a vasárnapi elnökválasztást, az USA készen áll keményebb szankciókat foganatosítani.

Victor Ponta miniszterelnökkel. Washington inkább Basescu mellett van
Victor Ponta miniszterelnökkel. Washington inkább Basescu mellett van
Bogdan Cristel / Reuters

Megdicsérte Romániát az afganisztáni és iraki katonai szerepvállalásáért, majd megerősítette, hogy jövőre megnyílik a rakétavédelmi bázis a dél-romániai Deveseluban. Egyúttal bátorította Romániát, hogy növelje a GDP 2 százalékára a hadsereg költségvetési részesedését. Elárulta, hogy szó volt a tárgyalásokon egy állandó NATO-bázis létrehozásáról, de nem adott határozott választ a román fél felvetésére.

Ponta az amerikai alelnökkel folytatott megbeszélései után ismételten leszögezte, hogy országa kész maradéktalanul teljesíteni a kötelezettségeket, amelyek a NATO, az Európai Unió és „a demokratikus világ keleti határőreként" rá hárulnak a Krím illegális annektálása után. Arra is kitért: megerősítette az amerikai alelnökkel folytatott tárgyaláson elkötelezettségét a független igazságszolgáltatás megteremtésére. „Románia példaértékű lehet a régióban a jogállamiságot illetően is" – fogalmazott.

Délután Biden szélesebb közönség – politikusok, diplomaták, a civil szféra képviselői – előtt mondott beszédet az elnöki palotában, ahol kizárólag a korrupció elleni harc és a jogállamiság fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: Románia számára versenyképesség kérdése is a független igazságszolgáltatás.

A tárgyalásokon vélhetően szóba kerültek a nehézségek, amelyekkel a Chevron amerikai óriáscég szembesül Romániában a palagáz feltárásában. Nyilvánosan erről Biden annyit mondott: Románia gázexportőrré válhat a térségben, ezért bátorítja az energiahordozók kitermelésének növelésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.