galéria megtekintése

Washington a mérsékelt republikánusokra szavazott

0 komment


Kőműves Anita
NOL

Washingtonban kevés a republikánus, de ők nagyon nem akarják a szélsőségesen konzervatív jelölteket: Marco Rubio és John Kasich húzott el az előválasztásokon az amerikai fővárosban. Ám a teljes versenyre nézve ez nem sokat jelent, Donald Trump még mindig fölényesen vezet.

Az amerikai főváros makacsul a demokratákat támogatja – ha külföldi újságíró ott próbál egy cikkhez megszólalókat keresni mindkét párt soraiból, nehéz dolga van. Ám tegnap mindenki a washingtoni republikánusokra figyelt, itt és Wyomingban tartottak ugyanis előválasztást a pártban.

Az eredmények pedig azt mutatják, hogy itt a republikánusok között is a mérsékeltek vannak többségben: Marco Rubio floridai szenátor lett az első (37,3%), mögötte nem sokkal lemaradva John Kasich ohiói kormányzó szerezte meg a második helyet (35,5%). Az ország többi részén sokkal népszerűbb Donald Trump (13,8%) és Ted Cruz (12,4%) csak messze mögöttük kullogott.

Azt még nem tudni pontosan, az eredmény alapján ki hány delegáltat kap, csak egy biztos: Washington 19 delegáltat küld a jelöltállító konvencióra, ennyit osztanak majd el. Ez egyébként több mint amit Vermont vagy Delaware kap, és pont annyi, amennyit Hawaii-on lehet szerezni. A Washingtoni republikánusok ezért büszkék arra, hogy nagyobb beleszólásuk van az ügyekbe, mint az számukból következne.

 

Márpedig tényleg nincsenek sokan: a 650 ezres városban a regisztrált választóknak csupán 6 százaléka republikánus; összesen 2839 szavazatot adtak le tegnap. Igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy csak egyetlen egy helyen, egy belvárosi hotelben lehetett szavazni, és ott is lassan ment a folyamat.

Marco Rubio floridai szenátor lett az első
Marco Rubio floridai szenátor lett az első
Carlo Allegri / Reuters

Volt, aki három órát várt a szemerkélő esőben. A lassúságot az is okozta, hogy összesen 15 olyan szavazógépet sikerült találni és bérelni, amelyre az összes induló neve felfért. Hiába adták fel a versenyt az utóbbi hetekben többen is (mint például Jeb Bush egykori floridai kormányzó), a nevük még mindig a listán van így hivatalosan még jelöltek. A republikánusoknál ma már csak négyfős a mezőny, de 17-en indultak.

Wyomingban 12 delegált sorsa volt a tét, ebből 9-et a győztes Ted Cruz kapott, Trump és Rubio pedig egyet-egyet. Az utolsó delegáltról majd a koncención döntenek.

A demokraták az Északi Mariana Szigeteken tartottak előválasztást: itt Hillary Clinton négy, Bernie Sanders két delegáltat szerzett.

A versenyben republikánus oldalon továbbra is Donald Trump vezet. A pártban a jelöltség megszerzéséhez 1237 delegált támogatása szükséges. Trumpnak jelenleg 460 delegáltja van, míg Ted Cruznak 370. Marco Rubio 163, John Kasich 63 delegáltat szerzett eddig.

A demokratáknál 2383 a bűvös szám. Hillary Clintonnak 1231, Bernie Sandersnek 576 delegáltja van jelenleg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.