galéria megtekintése

Jobbak most az esélyeik, előrehozták a választást

Szerbiában április 24-én előrehozott parlamenti választást tartanak, egyszerre a „rendes" helyhatósági és tartományi voksolással. A lépést kizárólag a pártpolitika magyarázza: a Szerb Haladó Párt győzelmi esélyei most jobbak, mint 2018-ban lennének.

Két éven belül másodszor lesznek előrehozott köztársasági választások Szerbiában. 2014-ben azért kellett idő előtt voksolni, hogy Alekszandar Vucsics kormányfővé avanzsálhasson, és most sincs közérdekű oka annak, hogy a választók április 24-én a rendes helyhatósági és tartományi választások mellett a köztársasági parlament összetételéről is döntsnek. A Szerb Haladó Párt többsége stabil, de a pártrezon érthető: a következő két évben nem várható jelentős gazdasági javulás, így sokkal valószínűbb a siker most, mint két év múlva. Sőt, ha sikerül felgyorsítani a reformokat és az EU-s tárgyalásokat, 2020-ban is jók lesznek a győzelmi esélyek.

Alekszandar Vucsics bízik a fényes jövőben
Alekszandar Vucsics bízik a fényes jövőben
Dado Ruvic / Reuters

Márpedig afelől, hogy Szerbia fényes jövő előtt áll, a szerb kormányfő őszintén meg van győződve. Nemrégiben a Világgazdasági Fórumon közölte is: Szerbia lehet Délkelet-Európa gazdasági tigrise. Pedig, ha az ország gazdasági mutatóit összehasonlítjuk a régió államaival, kevés az ok az optimizmusra.

 
Tóth Péter
Tóth Péter

– Amíg Magyarországon az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) meghaladja a 14 ezer dollárt, Szerbiában ez alig több 6 ezer dollárnál, és mivel az árak körülbelül azonosak, egy átlagos szerbiai állampolgár sokkal rosszabbul él, mint egy magyar. A trendeket figyelembe véve a lemaradás fokozódik. Macedónia, Albánia, Montenegró, Románia, Bulgária és Bosznia-Hercegovina is gyorsabb gazdasági növekedést produkál a szerbiainál – sorolja Tóth Péter gazdasági szakíró. Szerinte szerényen ugyan, de bővül a szerbiai gazdaság, pedig a reformok és megszorítások rövid távon általában a GDP zsugorodását szokták eredményezni. Másrészt szokványos, hogy a recesszióból kilépve egy-egy ország gazdasága lendületet kap, és az európai felzárkóztatási források is hozzájárulhatnak majd a növekedéshez.

– Vucsics kormányfő sikernek nevezte, hogy tavaly egyszer sem kellett a költségvetést átütemezni, ami szerinte a felelősségteljes pénzügyi politikának köszönhető. Valóban elég nagy volt a szigor, a mezőgazdasági termelők egy részének például nem fizették ki a területalapú támogatást. Kétségtelen, hogy vannak gazdasági eredmények, de azok igen szerények. Az biztos, hogy gazdasági okok nem indokolnak választásokat – teszi hozzá.

Mihal Ramacs
Mihal Ramacs

Indokolhatja viszont a rendkívüli választásokat, hogy a tartományban és néhány helyi önkormányzatban nem állnak jól a „haladók", és a párt vezetői úgy mérték fel, ha egyszerre tartják meg a választásokat, ezeken a szinteken is jobb eredményt érnek el. Ők arra számítanak, hogy végre a Vajdaságban is hatalomra kerülnek. – A vajdasági autonómia már régóta csak formálisan létezik, a Vajdaságnak se politikai, se pénzügyi, se jogi önállósága nincs, mindent központosítottak. Lehet, hogy megszüntetik a zászlót vagy a címert és nem finanszírozzák tovább a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémiát, de arra nem számítok, hogy az SZHP ezen felül tovább rombolja azt, ami a Vajdaságból megmaradt. Számolnak a nemzetközi visszhanggal: brüsszeli barátaik és a szomszédaik sem néznék jó szemmel, ha teljesen felszámolnák az autonómiát – mondja Mihal Ramacs elemző.

A választások kimenetele a szakértők szerint nem kétséges, az új összetételű kormány első embere és a miniszterek többsége is marad. Pedig Mihal Ramacs elemző szerint Vucsics legnagyobb problémáját épp a munkatársai jelentik.

– Ő az utóbbi négy évben Európa- és reformpárti politikus lett, aki minden téren modernizálni szeretné Szerbiát. Választóinak és munkatársainak a zöme a másik oldalon áll, de támogatják, mert ő az ország legnagyobb hatalommal rendelkező politikusa. Vucsics a választások után sem tud majd tekintélyes szakértőkből álló kormányt alakítani. Ahogy eddig, úgy ezentúl is korrupcióra hajlamos, gőgös pártaktivisták veszik majd körül – állítja. Nyugati politikusok próbálták finoman meggyőzni, hogy tegyen le szándékáról, de mivel Vucsics Brüsszelnek is, Washingtonnak is fontos és együttműködő partnere, komolyabb nyomásgyakorlással nem akarták „felidegesíteni".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.