galéria megtekintése

Vucsics, a megszelídült szerb radikális

Abszolút többséget szerzett a vasárnapi szerbiai parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt (SZHP), amelynek elnöke, Alekszandar Vucsics fordulatos politikai pályát tudhat maga mögött. Alekszandar Vucsics, a Haladó Párt elnöke a győzelem hírére kijelentette: május elsejéig megalakul az új kormány, és habár a pártja egyedül is kormányképes, nem zárkóznak el a többi párttal való együttműködéstől.

Egy dolog egészen biztos: a kormányfői bársonyszéket ő foglalja majd el, és ez a pillanat egy széles ívű, fordulatos politikai pályafutás megkoronázása lesz. A nagyszerb sovinizmus jellemezte másfél évtizedes radikális-korszaktól fordulatos út vezetett a mostani, a reformok kockázatát vállaló, szemüveges, higgadt bölcsnek mutatkozó, kivételes retorikai képességekkel rendelkező európai reálpolitikus szerepéig.

Alekszandar Vucsics sajtótájékoztatót tart egy szavazóhelyiség előtt. Reuters/Djordje Kojadinovic

 

 Vucsics 1970-ben született Belgrádban, a fővárosi egyetem jogi karán végzett, ahol az egyik legjobb tanuló volt. 1992-ben és 1993-ban újságíróként dolgozott. 1993-ban lépett be a Szerb Radikális Pártba (SZRP), és még abban az évben képviselővé választották a szerbiai képviselőházba. Két évvel később a párt főtitkára lett, és ezt a tisztséget több mint egy évtizeden keresztül töltötte be.

1998 és 2000 között a nemzeti egységkormány tájékoztatási minisztere volt, és első intézkedéseként drákói pénzbírságokat vetett ki azokra az újságírókra, akiknek a cikkei nem igazodtak az új tájékoztatási törvény szigorú és szűkös kereteihez. A tájékoztatási minisztérium ideiglenesen megtiltotta többek között a Danas, az Indeks Radio, a Dnevni Telegraf és a Nasa Borba tevékenységét.

Ebben az időszakban gyilkolták meg Slavko Csuruvija újságírót, a Dnevni Telegraf tulajdonosát is, akit az állami lapok nem sokkal korábban nemzetárulással vádoltak meg. Vucsicsot akkoriban nemkívánatos személyként tartották nyilván az EU-ban.

A radikális párti vezető politikai kreativitása a szerbiai képviselőház ülésein is kibontakozott, dörgedelmes szónoklatait olykor valóságos politikai performance-okkal ötvözte. 2007-ben például „Ratko Mladics sugárút" feliratú plakátokat ragasztgatott Belgrádban, tiltakozásul amiatt, hogy a hatalom nem utasította vissza, hanem „passzivitással" reagált a hágai nemzetközi törvényszék által megvádolt szerb személyek ügyére.

Mladics 2011-es letartóztatásakor azonban már nem emelte fel szavát az egykoron nemzeti hősként ünnepelt háborús bűnös kiadatása ellen. A pálfordulásra 2008-ban került sor, szeptemberben ugyanis összekülönbözött az SZRP első két embere, Vojislav Seselj és Tomislav Nikolics, Vucsics lemondott a párton belüli tisztségeiről, majd egy hónappal később már részt vett a Szerb Haladó Párt (SZHP) megalapításában, amelynek alakuló ülésén a párt elnökhelyettesévé választották.


Az ünneplés pillanatai. Vucsics pártja abszolút többséget szerzett a vasárnapi szerbiai parlamenti választásokon. Marko Djurica/Reuters

Vucsics politikai pályafutása két éve vett nagy lendületet, amikor Tomiszlav Nikolicsot államfővé választották. Vucsics ekkor került az SZHP megbízott elnöki tisztébe, majd megválasztották Ivica Dacsics szocialista kormányfő első helyettesének és védelmi miniszternek.

A SZHP mostani elsöprő győzelme után szinte biztos, hogy ő lesz Szerbia következő miniszterelnöke. Vucsic beszél angolul, de szót ért oroszul és franciául is. Saját borpincészettel rendelkezik. Nős, egy fiú és egy lánygyermek édesapja. Gyermekeit a tíz éve hágai őrizetben lévő Seselj csetnik vajda tartotta keresztvíz alá, és ő volt a leendő miniszterelnök esküvői tanúja is.

Abszolút többsége van a Szerb Haladó Pártnak

Az adatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a választási bizottság hétfőn hozta nyilvánosságra az egyelőre nem hivatalos választási eredményeket. Eszerint hét koalíció és párt került be a szerb parlamentbe: az SZHP vezette koalíció a szavazatok 48,44 százalékát szerezte meg, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) körüli csoportosulás az elért 13 százalékával 44 mandátumhoz jutott, míg a Demokrata Párt (DP) hatszázalékos eredménye 19, a DP-ből kivált Tadics-féle Új Demokrata Párt 5,7 százaléka 18 helyre lesz elegendő. Három kisebbségi párt összesen 11 képviselői mandátumon osztozik, ebből a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 2,11 százalékos szavazati arányával hat helyet kaphat meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.