galéria megtekintése

„Visszaüthet a náci bunkó”

10 komment


Dési András

Szoros versenyt ígér az osztrák elnökválasztás második fordulója. A lapunk által megkérdezett bécsi és villachi elemző úgy látja: a szélsőséges FPÖ jelöltjével, az első fordulóban a voksok 35 százalékát begyűjtő Norbert Hoferrel szemben hiba lenne állandóan a „náci bunkót lengetni”, a riogatás csak erősítené a proteszthangulatot.

Friss, még nem elnyűtt arc. Pártja egységesen sorakozik fel mögötte. Évek óta olyan témákra – a bevándorlásra és az iszlám térhódítására – összpontosít, amelyek a 2015-ben kirobbant menekültválsággal a legégetőbb társadalmi kérdésekké váltak.

Hofer kiszáll egy kampányautóból. Ügyesen kihasználták a fogyatékosságát
Hofer kiszáll egy kampányautóból. Ügyesen kihasználták a fogyatékosságát
Facebook

Ennél ideálisabb viszonyokat Norbert Hofer nem is kívánhatna – írta le lapunknak az osztrák államfőválasztás első fordulója utáni helyzetet Kathrin Stainer-Hämmerle politológus. A ­karintiai Villachban élő és oktató professzor – a bécsi illetőségű elemzőhöz, Peter Plaiknerhez hasonlóan – fej fej melletti küzdelmet jósol a május 22-i második körben, amelyben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 45 éves jelöltjének a zöldek volt első embere, a 72 éves Alexander Van der Bellen lesz az ellenfele.

 

A finom modorú Hofer igyekszik puhítani a hangvételen, s így akar főleg a női választók körében támogatókat szerezni. Figyelemre méltó, hogy míg az FPÖ harcias hangvétellel hirdeti Ausztria védelmét, egy bottal járó, igaz, sármos férfit indított a szociáldemokrata Heinz Fischer utódlására. Plaikner szerint az FPÖ marketingesei ügyesen használták ki jelöltjük rokkantságát. Az érintett fogyatékosságáról általában annyit mondott: ejtőernyős-balesete változtatta meg, a kórházban szembesült korábbi nagyképű, rátarti énjével.

Míg 2002-ben Franciaországban az államfőválasztás második fordulójában köztársasági front alakult a szélsőjobboldali Nemzeti Front akkori vezetőjével, Jean-Marie Le Pennel szemben, 2016-ban Ausztriá­ban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A menekültválság a bevándorlást és az iszlámot teljesen más dimenzióba helyezte. Bár sok osztrák civil és antifasiszta szervezet mozgolódik, ­Stainer-Hämmerle szerint Hofernek csak kedvezne az „áldozati szerep”, a proteszthangulatot erősítené, ha a csapból is az folyna, hogy milyen káros és kínos lenne Ausztria számára egy FPÖ-s államfő. Van der Bellen rossz lóra tenne, ha túldémonizálná Hofert.

Plaikner szerint is könnyen visszaüthet „a náci bunkó túlzott lengetése„”. Hozzá kell szokni, hogy az FPÖ megérkezett a társadalom közepére, a többpárti demokrácia része lett. Ausztria ugyanakkor illeszkedik az európai trendbe, a fősodorba tartozó pártokkal szemben egyre csökken a közbizalom. Az osztrák helyzetet persze súlyosbítja a nagykoalíciós partnerek, a szociáldemokraták (SPÖ) és a néppártiak (ÖVP) több évtizedes urambátyám-alapon zajló poszt- és koncosztogatása, a szükséges reformok folyamatos elodázása. Ráadásul az SPÖ és az ÖVP egyaránt rossz jelöltet indított – olyan idős politikusokat, akiket a közvélemény az elutasított rendszerrel azonosított.

Sokk, földrengés, pofon, intő – a nemzetközi sajtó így jellemzi az április 24-i első forduló eredményét. A szocdemeknél és a néppártiaknál egyaránt sokan értik az üzenetet. A változáshoz azonban e pártoknak is változniuk kell. Az SPÖ-ben Werner Faymann kancellár-pártelnöknek egyelőre nincs alternatívája. Az ÖVP-ben ott van az ifjú külügyminiszter, de egy előrehozott választással Sebastian Kurz is vesztene, ahogy a két nagy pártnak sem érdeke a 2018 előtti megmérettetés. Kivéve, ha beüt egy irracionális rövidzárlat – hangoztatta a Népszabadságnak Plaikner.

Stainer-Hämmerle szerint a változásokat jól szemlélteti, hogy a szövetségi parlament mellett a tartományokban is megszűnt, szétmorzsolódott az SPÖ–ÖVP páros közös uralma. A tartományokban a legkülönbözőbb színű koalíciók jöttek létre, egyedül Stájerországot irányítja a hagyományos kettős. ­Plaikner úgy látja: bár az SPÖ és az ÖVP vezetőiről tudni, hogy melyik államfőjelölttel szimpatizálnak, a pártok aligha fognak szavazási ajánlást kiadni. Tudják jól, nincs semmilyen automatizmus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.