galéria megtekintése

Ötszázmilliót kap Ukrajna Németországtól

3 komment

NOL

Visszatértek Oroszországba annak a konvojnak a teherautói, amelyek Ukrajnába vittek egy orosz humanitárius segélyszállítmányt - jelentették be orosz források és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői is szombat délután.

Ukrán részről 184 teherautó áthaladását erősítették meg, de a katonai szóvivő azt nem tudta megmondani, hány jármű maradt Ukrajnában

Merkel és Poroaenko Kijevben.
Gleb Garanich / Reuters

A több mint kétszáz teherautóból álló konvoj pénteken lépett be Ukrajnába, anélkül, hogy megvárta volna a helyi hatóságok engedélyét. A szállítmányt a kelet-ukrajnai Luganszkban rakodták le, majd visszaindultak. Ukrán részről a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették a történteket, de az ukrán hatóságok nem akadályozták meg a szállítmány célba juttatását. Kijev korábban azt közölte: attól lehet tartani, hogy az orosz teherautók hadi utánpótlást szállítanak az oroszbarát szakadároknak.

 

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombaton azt mondta újságíróknak, hogy egyes teherautók ukrán hadiipari létesítményekből rakodtak fel gyári berendezéseket. Az EBESZ megfigyelő missziójának egyik tagja, Paul Picard azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a teljes konvoj visszatért Oroszországba.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség egy moszkvai külügyi szóvivőt idézett, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy a teherautók elhagyták Ukrajnát. Az orosz külügyi tárca közleményt is kiadott, amelyben megerősítette, hogy a humanitárius segély eljutott tervezett céljához Délkelet-Ukrajnában. Hozzátette, hogy a kormány folytatni kívánja együttműködését a nemzetközi vöröskereszttel annak érdekében, hogy támogassák az említett térségben lakókat.

Ukrán menekültek a oroszországi Rosztovba vezető Donyeck nevű határátkelőnél
Ukrán menekültek a oroszországi Rosztovba vezető Donyeck nevű határátkelőnél
Alexander Demianchuk / Reuters

Szombaton Angela Merkel német kancellár Kijevben tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnökkel a helyzet rendezéséről. Közös sajtótájékoztatójukon bejelentette, hogy Németország ötszázmillió euróval támogatja a polgárháború sújtotta Donyec-medencében az újjáépítést, még 25 milliót pedig a menekültek segélyezésére ad.

Hangsúlyozta, hogy Németország nem Ukrajna föderalizációja, hanem decentralizációja mellett foglal állást, aminek a megvalósítására Porosenko is törekszik. Az ukrán elnök a maga részéről kijelentette: bízik abban, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezése szempontjából kedvező eredmények születnek jövő kedden Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán államfőinek, valamint az Európai Unió képviselőinek minszki találkozóján.

Kapcsolódó cikkek

Luganszk felé tart az orosz segélykonvoj

Több napig tartó "elviselhetetlen" várakozást követően, az orosz segélykonvoj megindult Luganszk irányába – tájékoztatta a nyilvánosságot az orosz külügyminisztérium.

Merkel-tervet sürget az ukrán külügyminiszter

Egy német vezetésű nemzetközi fejlesztési programot, úgynevezett Merkel-tervet kell kidolgozni Ukrajna számára a második világháború utáni Nyugat-Európa támogatására amerikai kezdeményezésre indított Marshall-terv mintájára – jelentette ki az ukrán külügyminiszter német médiumoknak adott pénteki interjúiban.

Szerbia nem vezeti be az Oroszország elleni szankciókat

Szerbia figyelembe veszi Brüsszel ajánlását, de nem vezet be szankciókat Moszkvával szemben – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió azt kérte a nyugat-balkáni országtól, ne éljen vissza az orosz importtilalommal.

Viszály az orosz segély miatt

Kijev közvetlen orosz katonai beavatkozásnak minősíti, hogy az ottani hatóságok engedélye nélkül behajtott Ukrajna területére és Luganszk felé indult a hadműveletek sújtotta kelet-ukrajnai régiónak szánt orosz segélykonvoj egy része.

Kiskapu az állami luxusautóknak

Gyorsan megtalálták az orosz állami hivatalok annak a módját, hogy miként kerülhetnek ki egy, a szolgálati autók beszerzésére vonatkozó, friss korlátozást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.