galéria megtekintése

Kiberhadsereget toboroznak Ukrajnában

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Revansizmusnak tartja az orosz elnök azt az ukrán törekvést, hogy visszaszerezzék a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krímet.

Vlagyimir Putyin tévéinterjújában azt hangoztatta, a kijevi vezetőknek elsősorban odahaza, például a gazdaságban vagy a szociális szférában kellene rendet tenniük, és civilizált kapcsolatokat kellene kialakítaniuk a lázadó keleti régiókkal. Putyin ugyanakkor nem tart egy nyílt orosz–ukrán háborútól. „Aligha valószínű egy ilyen apokaliptikus forgatókönyv, remélem, soha nem jutnak el idáig a dolgok” – válaszolta a riporter kérdésére.

Visszavont tüzérségi lövegek. A szeparatisták (bányászok és traktorosok) tüzérségi egysége elhagyja Donyecket
Visszavont tüzérségi lövegek. A szeparatisták (bányászok és traktorosok) tüzérségi egysége elhagyja Donyecket
Baz Ratner / Reuters

Kijevben persze úgy tartják, hogy ez a háború – sajátos formában –már lassan egy éve tart, és a csaknem két hete aláírt minszki rendezési megállapodás is legfeljebb csitítani tudta. A kormányerők arról számoltak be, hogy keddre virradó éjszaka tizenkét alkalommal érte támadás őket, a szakadárok pedig közölték: a másik oldal ez idő alatt tíz alkalommal sértette meg a tűzszünetet. Kijevi értékelés szerint a donyecki repülőtér mellett az azovi-tengeri kikötőváros, Mariupol térségében lévő Sirokine falu számít különösen forró pontnak.

 

Ez utóbbi környéken a lázadók az elmúlt napokban két újabb falut is az ellenőrzésük alá vontak. A szakadárok állítják: miközben ők megkezdték a nehézfegyverek visszavonását a frontvonalról, a Kijevhez hű csapatok még adósak ezzel. A kormányerők arra hivatkoznak, csak akkor viszik hátrébb ágyúikat, ha a fegyvernyugvás maradéktalanul érvényesül. E követeléssel utazott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is Párizsba, ahol francia, német és orosz kollégájával vitatta meg a kelet-ukrajnai helyzetet. Háromórás megbeszélésükön megegyeztek abban, hogy egy évvel meghosszabbítanák az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelő missziójának mandátumát, s javasolják a csoport megerősítését.

Széncsata és gázháború

Újabb orosz–ukrán energiaütközet várható. Az orosz exportőrök leállították a tavaly év végén felújított szénszállítást az ukrajnai hőerőművekbe –írta a Forbes gazdasági magazin orosz kiadása. Mivel a Donyec-medencei bányákból a harcok miatt nem jut szén Ukrajna többi részébe, az ország augusztus óta importra szorul. A dél-afrikai feketeszénről, amelyből az ősszel hat hajószállítmányt vettek, kiderült: nem lehet az ukrajnai erőművekben elégetni.

A Gazprom orosz gázipari óriás közben arra figyelmeztetett, az ukrán tranzit miatt ismét veszélybe kerülhetnek európai szállításai. Az ukrán partnercég, a Naftogaz által előre kifizetett gázmennyiség csak két napra elegendő. A Naftogaz azzal vádolja a Gazpromot, hogy nem szállítja le a már kifizetett teljes gázmennyiséget, amire az orosz cég azt válaszolta: a kelet-ukrajnai szakadár területekre vitt gázt, amit a Kijevvel leszerződött mennyiség terhére számol el.

Ez válaszként értékelhető arra a kijevi javaslatra, hogy telepítsenek ENSZ- vagy európai uniós békefenntartókat a térségbe. Moszkva már elutasította ezt az ötletet, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a keddi találkozó előtt lehetségesnek nevezte az elképzelést, de figyelmeztetett, hogy megvalósítása sok időt vesz igénybe, és jobb a már a térségben lévő EBESZ-re hagyatkozni.Mint a Reuters jelentette, Steinmeier a megbeszélés után ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy „totális” a bizalmatlanság az oroszok és az ukránok között.

Kelet-ukrajnai menekültek az oroszországi Sztavropolban
Kelet-ukrajnai menekültek az oroszországi Sztavropolban
Eduard Korniyenko / Reuters

Kijev közben az információs fronton is erősíteni kíván, amivel alighanem még áttekinthetetlenebbé teszi az amúgy is kaotikus,mind az ukrán, mind az orosz oldalon féligazságokkal, hazugságokkal kísért (félre)tájékoztatási háborút. Egyrészt bejelentették, hogy a külföldre sugárzó orosz tévécsatorna, a Russia Today (Oroszország ma) ellensúlyozására Ukranian Tomorrow (Ukrán jövő) néven hamarosan saját adót indítanak, másrészt információs sereget alakítanak. Olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik – miután regisztrálták magukat az erre a célra létrehozott honlapon – készek végrehajtani a rájuk bízott feladatot –áll a felhívásban, amely szerint minden internet-hozzáféréssel bíró ukrán hozzájárulhat az Oroszországgal vívott információs háborúhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.