galéria megtekintése

Veszélyes politikai játékot folytatnak a törökök

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 25. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Két török katona életét vesztette, miután gépjárművével robbanóanyagra hajtott a főként kurdok lakta délkeleti régióban. A török kormány és a kurd szélsőségesek közti tűzszünetet már sokadszor sértik meg a felek. Mindeközben kormánykampány indult a kurd Népi Demokratikus Párt ellen, egy héttel a sikertelen kormányalakítási kísérlet után és három hónappal a november 1-jére jelzett előrehozott parlamenti választás előtt.

Az Iszlám Állam (IS) elleni koalícióhoz csatlakozva támadják a szír területeket a török harci gépek, de a kurd gerillákat bombázzák. Törökország az után deklarálta, hogy csatlakozik a dzsihadisták elleni harchoz, hogy az IS öngyilkos merénylője júliusban harmincnál több fiatalt robbantott fel a főleg kurdok lakta Surucban.

A merényletért a kurd szervezetek közvetve a török hatalmat okolták, majd kiújultak a többek életét követelő összecsapások a Kurd Munkáspárt (PKK) gerillái és a rendőrség között. Ankara azóta „kétfrontos” harcot folytat a terrorizmus ellen: hírt adnak kurd aktivisták és iszlamisták elfogásáról is. Július végén 1300 embert tartóztattak le ilyen vádakkal, ebből 137-en tartoztak az IS-hez, a többieket PKK-kapcsolattal vádolták. Vége az évek óta tartó tűzszünetnek a PKK-val.

A török magatartás eddig is kétarcú volt: az IS ellen küzdő szíriai kurd fegyvereseknek nem adtak segítséget – ember utánpótlásukat is megakadályozták –, s a közelmúltig nyitva voltak a határ menti „turistaútvonalak” az IS előtt.

 

A júniusi választáson a több mint egy évtizede kormányzó AKP (Igazság és Haladás Pártja) elveszítette parlamenti többségét. A koalíciós tárgyalások augusztus közepén kudarccal értek véget. Kiderült, hogy az AKP csak átmeneti koalíciót akart a balközép Köztársasági Néppárttal a tavaszi választásig.

Harckészültség. A Kurd Munkáspárt i  úsági tagozata a dél-törökországi Silvanban
Harckészültség. A Kurd Munkáspárt ifjúsági tagozata a dél-törökországi Silvanban
Sertac Kayar / Reuters

Ők ugyan azt állítják, hogy az oktatás és a külpolitika terén voltak kibékíthetetlenek az ellentétek, ám a helyzet árnyaltabb. Az AKP nem mehetett bele az ellenzék azon követeléseibe, hogy göngyölítsék fel a kormányhoz kötődő korrupciós hálót, hogy tárják fel a titkosszolgálat és a szíriai iszlamista fegyveresek – így az IS – közti viszonyt, s hogy Törökország térjen vissza az atatürki világi államhoz. Ezt tetézte a kurd válság.

A török kormány hadat üzent a PKK-nak, miközben az AKP-elnök Ahmet Davutoglu ideiglenes kormányfő nyilatkozatban biztosította a kurdokat, hogy „testvérként” szereti őket. A kurdok kulturális, oktatási követeléseiről, a helyi autonómiáról, nyelvhasználati jogokról nem szólt.

A háborúskodás újrakezdése politikai lépés. Katonai megoldást, győzelmet nem remélhetnek tőle, de szavazatokat igen. Amióta újra támadják a PKK állásait, a kormánypárt két százalékkal növelte népszerűségét.

Recep Tayyip Erdogan államfő veszélyes politikai játékot folytat: a kurdokat támadja, s ezzel az IS-t támogatja, miközben miniszterei a terroristák elleni offenzívát ígértek még a minap is. Erdogan képtelen időpontot kapni Barack Obamától éppen emiatt – írta a Zaman című napilap. Az elnök arra számít, hogy visszaszerzi azoknak a nacionalista szavazóknak a támogatását, akik elfordultak pártjától.

A kurdellenes akciótól reméli, hogy a balközép kurd formáció, a Népi Demokratikus Párt is – amely ellen kormánykampány indult – veszít támogatásából, esetleg kiesik a parlamentből, s így az AKP visszaszerzi nemcsak egyszerű parlamenti többségét, de alkotmányozó kétharmada is lesz. Ez kell Erdogannak, hogy átszabhassa az alkotmányt, s a jelenlegi parlamentáris rendszerből elnöki köztársaságot csináljon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.