galéria megtekintése

Véleménynyilvánítás sokmilliós csekkekkel

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 14. számában
jelent meg.

0 komment


Kőműves Anita
Népszabadság

Alapjaiban rendezheti át az idén ősszel esedékes kongresszusi választási kampány erőviszonyait a legfelsőbb bíróság április eleji döntése. Az alkotmánybíróságként is funkcionáló testület ugyanis kimondta: magánszemélyek korlátlan számú jelöltet támogathatnak pénzzel a kampányban.

Egy-egy jelölt számára továbbra is csak választási ciklusonként 5200 dollárt ajánlhatnak fel. Ám eddig összességében 48 600 dollárt adhatott egyetlen személy, ami azt jelenti, hogy összesen kilenc jelöltet tudtak támogatni, ha mindenkinek a maximumot adták. Ez mostantól nincs így, nem kell válogatni.

A vizsgálatot egy alabamai üzletember, Shaun McCutcheon, illetve a republikánus párt országos szervezete kezdeményezte. McCutcheon a 2012-es választásokon tizenhat jelöltnek körülbelül 33 ezer dollárt adott.

Szívesen támogatott volna még további tizenkét jelöltet, de erre a szabályozás miatt nem volt lehetősége. A republikánus párt pedig azt akarta elérni, és sikerrel is járt, hogy a pártszervezeteknek felajánlható pénzösszeg felső korlátját is emeljék meg.

 

A legfelsőbb bíróság pedig 5:4 arányban, a konzervatív bírók többségének köszönhetően úgy döntött, eltörli a korlátot. John G. Roberts főbíró, a testület vezetője szerint „a szövetségi kormánynak nincs több joga megmondani, hogy egy személy hány jelöltet vagy politikai célt támogathat, mint megszabni egy újságnak, hogy hány jelölt mellett állhat ki vezércikkben.”

A döntés ismét az első alkotmánykiegészítésre, azaz a szabad véleménynyilvánítás jogára vezethető vissza. Ezzel pedig újra fellángolt a vita: a pénzadomány vajon véleménynyilvánításnak számít-e?

Hasonlóan nagy vihart egy 2010-es legfelsőbb bírósági ítélet, az úgynevezett Citizens United-döntés kavart. Annak értelmében vállalatok bármennyi pénzt felajánlhatnak politikai szervezeteknek, abban az esetben, ha utóbbiak nem egyeztetik tevékenységüket magukkal a jelöltekkel.

A 2012-es elnökválasztás során azonban mindenki tudta, mely (papíron) független szervezet melyik jelöltet támogatta. A The New York Times (NYT) által megkérdezett szakértők szerint a 2010-es és a mostani állásfoglalás is azt mutatja: hamarosan további kampánytámogatási korlátokat is eltörölhet a legfelsőbb bíróság.

Az amerikai sajtó szerint a döntés egyik következménye az lesz, hogy visszaadja azt a hatalmat a pártvezetők kezébe, amelyet a 2010-es döntés elvett és a nagyvállalatok és „független” politikai szervezetek (úgynevezett SuperPAC-ek) kezébe adott. A republikánusok és demokraták képviselőházi vezetőit, John A. Boehnert, illetve Nancy Pelosit remek személyes viszony fűzi pártjaik leggazdagabb pénzügyi támogatóihoz. Eddig csak korlátozott összeget kérhettek tőlük, ma már szinte bármennyit.

Már bármennyi támogatótól kérhetnek pénzt. John Boehner és Nancy Pelosi
Már bármennyi támogatótól kérhetnek pénzt. John Boehner és Nancy Pelosi
JASON REED / Reuters

Az NYT-nek nevük elhallgatását kérő párttámogatók azt mondták: a bejelentés után pár perccel e-maileket kaptak politikusoktól, akik még több pénzt kértek tőlük. A lap szerkesztőségi cikkében felveti: a csekkekért cserébe már a milliomos támogatóknak is lesznek elvárásaik, így elsősorban az ő befolyásuk, hatalmuk nő majd meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.