galéria megtekintése

Románia már nem függ az oroszoktól

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Románia gyakorlatilag függetlenné vált az orosz földgázszállításoktól, de az aggódó hangok nem sokáig várattak magukra: a kormány „eladja" az energetikai függetlenséget Kínának, amely erős pozíciókhoz jut Romániában, ráadásul az energiapiacból egyre nagyobb szeletet hasító villanyáram-termelésben.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakértő szerint az aggodalom alaptalan: több fontos projekt támogatását kérte Washingtontól az ENSZ 70. közgyűlése alkalmával New Yorkban tárgyaló román külügyminiszter, köztük a Fekete-tengeren felfedezett földgázkészletek kitermeléséhez kapcsolódókét.

Victor Ponta kormányfő ráadásul többször hangsúlyozta, hogy a román kormány az osztrák többségi tulajdonban lévő OMV Petrom és az amerikai ExxonMobil által 2012-ban felfedezett tartalékoktól várja az ország energetikai függetlenségét.

 

A 42-84 milliárd köbméternyi gáz kitermelését legkorábban 2019-re teszik, azonban az Országos Energiaár-szabályozó Ügynökség (ANRE) vezetője szerint Románia

már jövőre mellőzheti az import gázt.

Niculae Havrilet a Mediafax hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy Románia már idén a földgázszükséglete mindössze három százalékát szerzi be külföldről. Becslései szerint 2016-ban a hazai termelés várhatóan fedezni fogja a teljes földgáz-szükségletet. Pedig 2008-ban még a gázfogyasztás közel harmadát importból fedezte Románia. Csakhogy azóta több nagy ipari fogyasztó – főleg vegyipari üzem – lehúzta a rolót, így jelentősen visszaesett a fogyasztás: évi 17–18-ról 11 milliárd köbméterre.

Szakértők szerint a kvázi energetikai függetlenségnek véget vethet a Romániát Magyarországgal összekötő földgáz-vezeték kétirányúvá tétele. Jelenleg ugyanis a Romániába irányuló gázvezetékek évente 14,37 milliárd köbméter behozatalát teszik lehetővé, miközben az exportkapacitás ennek a töredéke (0,13).

A kérdés szóba került a román külügyminiszter májusi budapesti látogatásán is, de határidő nem hangzott el. Tartalmaz viszont egy becsült határidőt – 2019-et – a román kormány közvitára bocsátott energiastratégiája. Az interkonnektort nemcsak Magyarország, hanem az OMV is sürgeti,

az osztrák állami cég ugyanis jelenleg a Romániában kitermelt gázt kizárólag helyben értékesítheti.

– Románia azért akadályozza a kivitelt, mert attól tart, hogy az OMV megpróbálja kivinni részben azt a gázt is, amit elvileg saját szükségleteire, kitermelési áron hasznosíthat. Az így kieső mennyiséget viszont Románia kénytelen lesz a kétszer drágább orosz energiahordozóval pótolni – magyarázta Antal István, a képviselőház ipari szakbizottságának a tagja.

Antal szerint a gázfogyasztás csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy egyre nagyobb teret nyer a villamos energia. És ez nemcsak a háztartási fogyasztókra érvényes.

A zöldenergia terjedésével – kedvező támogatási rendszerének köszönhetően Románia e téren élen jár az EU-ban – csökken a villanyáram előállítására használt földgáz mennyisége is. A román közvélemény ezért is tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a cernavodai atomerőműben építendő két új blokk kínai ellenőrzés alá kerül.

A közösen létrehozandó vállalatban a China General Nuclear Power Corporationé lesz a részvények 51 százaléka, ráadásul a későbbiekben a román részesedés 30 százalékra csökkenhet. Szintén a napokban szivárgott ki, hogy az olténiai bányavidéken új széntüzelésű erőmű épül, amelyben a kínai részesedés 91 százalékos lesz.

Így összesen mintegy 2 000 MW-nyi termelőkapacitás kerülhet évek múltán idegen kézbe, ami az ország villanyáram-igényének körülbelül a negyedét teszi ki. Antal István szerint ennek ellenére butaság kínai függésről beszélni, ugyanis Románia telepített termelőkapacitása már most is kétszerese a szükségleteknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.