galéria megtekintése

Vége lehet az európai játéknak

Ha a brit példán felbuzdulva Orbán Viktor lazítani próbálna Magyarország uniós kapcsolatain, még a néppárt sem mentené meg – nyilatkozta a brit liberális Andrew Duff.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését szorgalmazó politikai erők a népszavazási kampány fő témájává tették az európai polgárok – brit szóhasználattal: az uniós migránsok – munkavállaláshoz és letelepedéshez való jogát. Azzal tüzelik a szavazópolgárokat, hogy az EU által szabaddá tett határokon ellenőrizetlenül beözönlő külföldiek elveszik a munkájukat, megnehezítik a hozzáférésüket az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz, tönkreteszik a közszolgáltatások színvonalát. Andrew Duff volt európai parlamenti képviselő, a brit Liberális Demokraták párt tagja indokoltnak, de jelentősen eltúlzottnak tartja az aggodalmat. Szerinte a tagság fenntartása mellett kampányolók képtelenek voltak hiteles ellenérveket felsorakoztatni azzal a meggyőződéssel szemben, hogy az országot elárasztják a bevándorlók.

Andrew Duff szerint az euró válsága továbbra is a legnagyobb kihívás, súlyosabb, mint a Brexit
Fotó: Dominique Hommel / Európai Parlament

A politikus úgy véli, hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból „nagyon komoly konfliktust” gerjesztene a föderalisták és azon politikusok között, akik felszíni kezeléssel próbálják gyógyítani a bajt. Duff az előbbiekhez sorolja Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság és Mario Draghit, az ­Európai Központi Bank elnökét, valamint az Európai Parlamentet. Szerinte az utóbbiakhoz tartozik Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport első embere. – Közép-Európának tanácsos a föderalistákhoz csatlakoznia. Egy gyenge EU, amely semmit sem csinál, elég gyorsan széteshet – fogalmazott Duff.

 

– A magyar kormány szeretné újratárgyalni az uniós szerződéseket, vagyis vélhetően lazítana az EU-hoz fűződő kapcsolatain, ha az Egyesült Királyság az unió tagja marad. Ön ezt jó ötletnek tartja? – kérdeztük a brit liberális politikustól.

Andrew Duff

Brit politikus, a Liberális Demokraták párt tagja, az Európai Politika Központ (European Policy Center) nevű brüsszeli kutatóintézet ösztöndíjasa. 1999–2014 között az Európai Parlament tagja, 2008–2013 között az Európai Föderalista Unió elnöke. Az EU alkotmányos jogának elismert szakértője, számos publikáció szerzője.

– A szerződéseket így is, úgyis újra kell tárgyalni, hogy az eurózóna országai létrehozhassák a fiskális uniót – vélekedett Andrew Duff. – Ha az Egyesült Királyság az EU-ban marad, akkor hivatalos formába kell önteni másodosztályú tagságát, kimaradását az „Európa népei közötti mind szorosabb egységből”. Ha Magyarország követni akarja a példáját, ám tegye. De a többi kormány úgy meg fogja nehezíteni Orbán Viktor dolgát, ahogy csak bírja. Ezúttal az Európai Néppárt sem fogja megmenteni.

Az EU-ból való brit kilépést szorgalmazó tábor győzelme esetén a német és a francia kormány nyilatkozatot fog tenni, amely a közös kül- és biztonságpolitika megerősítését célozza majd – osztotta meg velünk értesülését Duff, aki súlyos hibának tartaná, ha Berlin és Párizs ezzel a kezdeményezéssel próbálná helyettesíteni a valutaunió rendbetételét. – Az euró válsága továbbra is az unió legnagyobb kihívása, súlyosabb, mint a Brexit vagy a menekülthullám. Ha nem hozunk létre egy valóban föderális kormányt, amely a gazdaságot működteti, a játéknak egyébként is vége – fejtette ki lapunknak Andrew Duff.

Most többen maradnának

Két friss közvélemény-kutatás szerint ismét az Európai Unióban maradni szándékozók vannak többen Nagy-Britanniában. A Survation nevű cég pénteken és szombaton, már Jo Cox munkáspárti képviselő meggyilkolása után készített felmérése 45:42 arányban, a YouGov harmadrészt még a tragédia előtt felvett adatsora 44:43-ra látja előnyben az „in” tábort. Cox szélsőjobboldali gyilkosa szombaton a bíróságon azt kiabálta: „Halál az árulókra, szabadságot Britanniának!” H. G.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.