galéria megtekintése

Orbán "a nemzetpolitika rangjára emelte az idegengyűlöletet"

Alina Gorghiu: Szolidárisak vagyunk, várjuk azokat, akik ide akarnak jönni

„Szolidaritáshiány, szélsőségesség és populizmus" – így jellemezte a referendum utáni magyar állapotokat a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

– Magyarország a referendummal próbálja leplezni, hogy elutasítja a menekültválság által leginkább sújtott tagállamok támogatását. Ez szerintünk a szolidaritás hiányáról, szélsőségességről és populizmusról árulkodik – írta Facebook-oldalán Alina Gorghiu.

 

A legnagyobb román jobbközép párt vezetője elismerte, hogy a menekültáradat biztonsági kockázatokkal jár, ugyanakkor leszögezte: a háborús övezetekből menekülő felebarátaink felkarolása része az alapvető emberi és keresztény viselkedésnek, „európai érték, amelyet meg fogunk védeni".

– Szolidárisak vagyunk a többi európai állammal, ezért fogadtuk el a menekültkvótát, és várjuk azokat, akik ide akarnak jönni – mutatott rá.

Érdekesen csapódott le a román sajtóban Orbán Viktor urnazárás utáni bejelentése az alkotmánymódosításról. – A referendum érvénytelen volt, de Orbán Viktor az alkotmány módosítását tervezi, hogy a referendum mégis érvényes legyen – írja a jobboldali kötődésű Hotnews hírportál. Más román médiumok is hasonlóan (félre)értették a miniszterelnököt.

Az Adevarul című liberális napilapban Doru Pop a „negatív népszavazás" veszélyeiről ír. – Ez felszínre hozza az állampolgárok ­frusztrációit és elégedetlenségét, amitől a társadalom kiszámíthatatlan irányt vehet – mutat rá a kolozsvári egyetemi tanár.

Egyúttal rámutat: a mintegy félmillió román-magyar kettős állampolgár szemszögéből a kvótanépszavazás azért veszélyes, mert a magyar kormányfő a nemzetpolitika rangjára emelte az idegengyűlöletet, és ezzel befolyásolja az együttélés mikéntjét Európában.

A cikkíró felhívja a figyelmet: „a Kis Putyinnak" is becézett Orbán példája ragadós lehet, hiszen sok európai – és nem európai – állam választói egyértelműen vonzódnak „az ilyen baljós paternalista alakokhoz".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.