galéria megtekintése

„Van egy játék. Egy, két, há', légicsapás”

1 komment

V.D.
NOL

Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet munkatársa a Guardianben számolt be a Jemen délnyugati részén fekvő Taizz városában tapasztaltakról. A helyzet borzasztó, a hatszázezres lélekszámú városban éheznek az emberek, fogytán a víz és az üzemanyag.

Karline Kleijer szeptember végén utazott Taizzba. „Folyamatosak a harcok, és napi rendszerességű légicsapások vannak” – írja. Az emberek félnek, féltik a gyerekeiket.

A légicsapás mindennapos jelenség
A légicsapás mindennapos jelenség
Khaled Abdullah / Reuters

„Néhány hete egy apa éppen három gyerekével focizott, amikor ledobtak egy gránátot. Nem vitték őket kórházba – nem is lett volna értelme, másodperceken belül mind a négyen halottak voltak. Éjszaka rengeteg a légicsapás. Csak fekszel az ágyadban, hallod, ahogy a repülőgépek feletted cirkálnak, aztán hallod, hogy ledobnak egy bombát, és felkészülsz a legrosszabbra. Reméled, hogy nem a te épületedet találja el. És aztán egy másik épületbe csapódik, és ugyan megrémülsz, de meg is könnyebbülsz. A légicsapások hangja olyan erős, hogy szó szerint a csontjaidban érzed. Az itt élő emberek ezt élik át minden egyes éjjel, hónapok óta, és ki tudja, mikor lesz ennek vége.” 

 

Jemenben március óta véres harcok dúlnak a síita húszi lázadók és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű, főleg szunnita egységek között. Szaúd-Arábia vezetésével Hádi oldalán nemzetközi koalíció is beszállt a harcokba. Az UNICEF október eleji jelentése szerint eddig 500 gyerek halt meg és 1,7 millióan éheznek. Több mint 2300 civil vesztette életét a konfliktusban.

Tüntetés a békéért
Tüntetés a békéért
Khaled Abdullah / Reuters

Taizzban, Jemen harmadik legnagyobb városában kiáltó a kontraszt a városrészek között. Van, ahol barikádok mögé bújt katonákat, másutt nyüzsgő tömeget látni. A március óta tartó háború az élet minden szegmensére hatással van – így a gyerekekre is. „Van egy játékuk. Egy, két, há', légicsapás, ami után a gyerekek a földre vetik magukat.”

Az élelmiszer és az üzemanyag ára az egekbe szökött, aminek okát Kleijer az embargóban látja. A Szaúd-Arábia vezette koalíció egyetlen hajót sem enged Jemen közelébe, s fogytán van az élelmiszer, a víz és a gyógyszer is. Az emberek éheznek, a szerencsések még a megtakarításaikat élik fel, másoknak már semmije sincs.

Taizzban korábban 20 kórház működött, azonban 14 bezárt. Volt, amelyik teljesen megsemmisült a harcok során, másutt elfogytak a gyógyszerek és kötszerek. Az Orvosok Határok Nélkül a jelenleg működő hat kórházat próbálja segíteni, ahova többnyire robbanás okozta sérülésekkel vagy lőtt sebbel érkeznek az emberek.

A konfliktus beitta magát a hétköznapokba
A konfliktus beitta magát a hétköznapokba
Khaled Abdullah / Reuters

„Amikor az egyik kórházat meglátogattam, találkoztam négy fiatal sráccal. 9-10 évesek lehettek, egy testvérpár és a barátaik. Egy fel nem robbant robbanótesttel játszottak. Addig dobálták a gránátot a falhoz, míg az fel nem robbant és kettőjüket megsebesítette” – írja Kleijer. A fiúkat a kórház igazgatója, s egyben egyetlen sebésze operálta meg.

Aki tudott, az elmenekült, így ahol esetleg maradt még gyógyszer, orvos már csak elvétve akad. Az Orvosok Határok Nélkül most azon dolgozik, hogy Taizzban egy nőket és gyermekeket ellátó kórházat nyissanak a közeljövőben. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.