galéria megtekintése

Vádat emeltek Malina Hedvig ellen a szlovák hatóságok

Szlovákia Legfőbb Ügyészségének illetékes ügyésze hamis tanúzás és eskü alapos gyanúja miatt vádat emeltek Malina Hedvig csallóközi származású asszony, egykori nyitrai egyetemista ellen, aki tavaly kérte és decemberben meg is kapta a magyar állampolgárságot.

Idén pedig két kiskorú gyermekével és a férjével Győrbe költözött.

Érdeklődésünkre Andrea Predajnová, a legfőbb ügyészség szóvivője csupán annyit mondott, hogy a vádemelési javaslatot a nyitrai járásbírósághoz nyújtották be. További kérdéseinkre nem volt hajlandó válaszolni.

Roman Kvasnica, a megvádolt személy védőügyvédje elmondta, hogy az elhúzódó vizsgálatok, s a hatóságok durva magatartása elsősorban védenceinek a gyermekeit traumatizálja, ezért is költöztek Magyarországra. Így nem kell tartania attól, hogy akár éjnek idején viszik el a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiártiai intézetbe. Ugyanakkor a védencével együtt természetesen megjelennek a tárgyaláson.

 
Zsák Malina Hedvig ételt készít győri bérelt lakásának konyhájában - Krizsán Csaba/MTI

"Az én ügyem színtiszta politikai erőfitogtatás. Hét és fél évvel ezelőtt Robert Fico kormányfő és Robert Kaninák akkori és mai belügyminiszter olyan mélyen belement ebbe a zsákutcába, hogy nem tud kijönni belőle. Ezért  presztízskérdést csinálnak abból, hogy mindenáron igazolják: nem is bántalmaztak, vagy nem úgy, ahogy annak idején elmondtam" – nyilatkozta a hír hallatán Malina Hedvig.

Lucia Zitnanská volt igazságügy-miniszter a pozsonyi Sme napilapnak elmondta, hogy a vádemelés híre valósággal sokkolta őt, mert hét és fél évvel a történtek után aligha lehet kideríteni a teljes igazságot, s a nyomozás során annyi hibát követtek el, hogy az ügyet kellő bizonyítékok hiányában már rég le kellett volna zárni.

Malina Hedvig kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két, helybeli szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra, akik azóta bizonyíthatóan több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt. Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat. Robert Kalinák a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes módon titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy az elvben független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról.

Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. 2011 szeptemberében a Radicová-kormány egymondatos bocsánatot kért tőle, mert az ügyében előfordulhattak olyan körülmények, amelyek miatt emberi és állampolgári jogai sérülhettek. Ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát.

Zsák Malina Hedvig győri bérelt lakásán. Krizsán Csaba/MTI

Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, s ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához. Állítólag azt akarták megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető, s miként lehetséges az, hogy két héttel a történtek után sikeresen államvizsgázott. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság. Tavaly nyáron pedig Pöstyénben (Piestany) neves szlovák, magyar, cseh, angol és német pszichiáterek a teljes dokumentáció áttanulmányozását követően megállapították, hogy a hat és fél évvel ezelőtt történtekről napjainkban lehetetlen precíz kórismét felállítani, ezért csupá  az akkori vizsgálatok eredményeit lehet objektíven értékelni. Megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a szlovák hatóságok ezt a tényt nem hajlandók tudomásul venni. „Malina Hedvig ügyében az egykori Szovjetunió és Kína szintjére süllyedt a szlovákiai igazságszolgáltatás, amely ideológiai célokra akarja felhasználni az orvostudományt – állapították meg közös közleményükben. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.