galéria megtekintése

Kétmillió fóka menekült meg a kegyetlen haláltól

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Állatvédők szerint több millió fóka menekült meg a haláltól az Európai Parlament friss döntésének köszönhetően, amely szigorította a leölt állatokból készített termékek forgalmazását az unióban. A jövőben csupán az őslakos közösségektől származó, az ő fennmaradásuk érdekében készített fókabunda vagy olaj kerülhet az európai polcokra.

A humánus fókavadászat három lépésből áll. Lelövik vagy a csákányszerű hakapival leütik az állatot, a vadász megvizsgálja, hogy valóban elpusztult-e, majd kivérezteti. Ezután következhet a nyúzás, majd a feldolgozás. A fókavadászatban élenjáró kanadai kormány által humánusnak minősített módszer azonban az európai képviselők szerint cseppet sem emberséges.

Humánusnak nevezett módszer. Kanadai halászok a vadászszezon első napján
Humánusnak nevezett módszer. Kanadai halászok a vadászszezon első napján
Paul Darrow / Reuters

„Kétségek merültek fel a fókavadászati módszereket illetően, azok ugyanis szükségtelen kínt okoznak az állatoknak” – olvasható az uniós indoklásban, amelyet az európai országokra érvényes szigorított tilalom követett. Az eredeti tiltás már 2009-ben életbe lépett, ám Kanada és Norvégia fellebbezett ellene a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Ráadásul maradt egy kiskapu, amelynek következtében egyes termékek korlátozott mennyiségben az EU-s piacon landolhattak.

 

Idén szeptemberben bezárták ezt a kiskaput, valamint elutasították a fellebbezést, így mostantól csak az őslakos közösségek exportálhatnak – nem profitszerzés céljából, csupán fennmaradásuk érdekében – az unióba. A lapunk által megkeresett kanadai forgalmazók lapzártánkig nem válaszoltak arra, hogy a tilalom milyen mértékben befolyásolja az üzletet, ám szakértők szerint tovább szűkülhet a piac.

„Már a 2009-es tiltást követően is jelentősen csökkent az elejtett fókák száma. Becsléseink szerint az elmúlt hat évben mintegy kétmillió tengeri emlős menekült meg. A bőrnek most már alig van piaca, a vadászat azonban költséges és veszélyes”

– nyilatkozta a Népszabadságnak Joanna Swabe, a brüsszeli székhelyű Humane Society állatvédő szervezet európai igazgatója. A több szakkönyvet is publikáló, a fókavadászat elleni küzdelemre szakosodott Swabe szerint a szigorítás morálisan is nagy előrelépés: a WTO elismerte, hogy az állatok jóléte legitim erkölcsi kérdés.

Ezt az EU-n kívüli országok jelentős része is így látja: az USA-tól Tajvanig tilalom van érvényben a fókatermékekre, így a fő importőr szinte egyedül Kína. A luxuscikkek közül még mindig a bunda a legnépszerűbb – egy fókabőrre szakosodott kanadai online áruházban mintegy félmillió forintnak megfelelő kanadai dollárért kínálnak egy férfikabátot –, de húst, olajat, valamint omega-3-ban gazdag étrend-kiegészítőt is készítenek fókából. A vadászatban Norvégia, Grönland, Namíbia és persze a legtöbbet exportáló Kanada áll az élen.

Az észak-amerikai országot sok kritika érte az elmúlt évtizedekben, ezért az ottawai kormány a vadászat szabályozottságát, szükségességét és humánus voltát hangsúlyozza. A fő érv az, hogy az Atlanti-óceán 7,4 milliós fókapopulációját szabályozni kell, s a vadászat fontos bevételi forrást jelent a helyi közösségeknek. A hatóságok azonban minden évben felülvizsgálják, hogy hány fókát lehet elejteni. A kvóták 2009 óta csökkennek: 2002-ben 312 ezer állatot pusztítottak el legálisan, 2014-ben 60 ezret. A vadászat fő szezonja februártól májusig tart Új-Fundland és Labrador partjainál. A vadászoknak el kell végezniük egy tanfolyamot is, aminek egyik sarokköve, hogy a leölt állatok nem lehetnek fiatalabbak három hónaposnál (a drágább bundákhoz pár napos fókákat nyúznak meg illegálisan).

A kormányzati tájékoztatón feltüntetett rigorózus szabályok ellenére Swabe szerint a valóságban nem mindig teljesülnek e követelmények: a vadászok gyakran csak megsebesítik az állatokat, és minden nagyon gyorsan, szélsőséges időjárási körülmények között, szinte átláthatatlanul nagy területen történik, független szakértők pedig nem minden esetben jutnak fel a hajókra.

„Tíz éve Kanadában elmentem egy vadászatra, egyszerűen szörnyű volt! Rövid időn belül több ezer fókát pusztítottak el kegyetlenül. Ilyen körülmények között nincs garancia arra, hogy betartják a szabályokat”

– mondja Swabe, aki hangsúlyozza, az őslakos inuitok vadászó életmódja ellen nincs kifogása, hiszen egyes közösségeknek ez az életformájuk. A gond véleménye szerint a nagyüzemi vadászatot ösztönző kereskedelemmel van. Jogvédők éppen ezért arra biztatják az érintett kormányzatokat, hogy biztosítsanak alternatív jövedelemforrást az őslakosoknak. Ennek egyik gyakran emlegetett módja az ökoturizmus: vadászat helyett a helyiek szervezzenek fókanéző túrákat. Arra nincs javaslat, hogy kinek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.