galéria megtekintése

Utaznak a turistákra Görögországban

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Fizessenek a külföldi turisták bankkártyával, hogy ezzel is segítsék az adócsalás elleni küzdelmet – kérik most Görögországban. Az EU-val alkudozó kormány akkora pénzhiánnyal küzd, hogy a szállodákat terhelő áfát is fölemelné.

„Olyan országban, ahol az adóbeszedés ennyire nem működik, a legkönnyebben a hitelkártyák használatával lehet visszaszorítani a csalást” – fejtegette a The Observer című brit hetilapnak Andreasz Andreadisz. A Görög Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint a turisták által látogatott helyeken az esetek negyven-ötven százalékában nem adnak számlát. Ha viszont valaki bankkártyával fizet, a vásárlást nem lehet többé eltitkolni.

Ne készpénzzel fizessenek – biztatják a turistákat
Ne készpénzzel fizessenek – biztatják a turistákat
Thinkstock

 

Noha közeleg a nyár, az athéni kormánynak nem lesz ideje vakációzni. Hónapok óta alkudozik az EU/IMF-párossal a végrehajtandó reformokról, s amíg nincs megegyezés, pénz sincs. A görög ígéretek között szerepel az adóelkerülés és a korrupció elleni küzdelem, amelyet kicsiben, a nyaralóhelyeken kell elkezdeni. Nem is olyan kicsiben, hiszen Görögországban a turizmus alapvető bevételi forrás.

A hetven euró feletti tranzakcióknál legyen kötelező a bankkártya használata – az ötlettel már Alekszisz Ciprasz kormányfő is előállt. A Star TV-nek nyilatkozva odaszúrt egy kicsit Janisz Varufakisz pénzügyminiszternek, mondván: „Egyszerűbb megoldás ez, mint rejtett kamerás embereket használni.” Varufakisz nagy feltűnést keltett nemrég, amikor – az euróövezet pénzügyminisztereinek írt levelében – azt javasolta: a létszámhiánnyal küzdő adóhatóság alkalmazzon turistákat, diákokat és háziasszonyokat, akik alkalmi „nyomozókként”, kamerával és hangrögzítő berendezéssel felszerelve buktatnák le a csalókat.

Évi húszmilliárd eurót veszít Görögország az adóelkerülők miatt, legalábbis az athéni pénzügyminisztérium becslése szerint. „Az adóelkerülés kultúrája mélyen gyökerezik a görög társadalomban” – olvasható Varufakisz levelében, amelyet a Financial Times napilapnak és az AFP hírügynökségnek is kiszivárogtattak. A laza öltözékéről és keresetlen stílusáról ismert politikus azzal érvelt, hogy az amatőr adóellenőrök olyan helyekre, például éjjeli bárokba vagy orvosi rendelőkbe is könnyedén bejutnának, ahová a „valódi” kollégák nem járnak.

Csak Jézus mentheti meg a görögöket - hacsak nem a turisták
Csak Jézus mentheti meg a görögöket - hacsak nem a turisták
Reuters

S ahogy lassan kiürül az államkassza, a Ciprasz-kormány újabb és újabb ötleteket kénytelen bedobni. Ezek egyike, hogy felemelik a szállodai szobákat terhelő áfát (általános forgalmi adót) a jelenlegi kedvezményes 6,5 százalékról 13 százalékra. A turisztikai ipar persze tiltakozik arra hivatkozva, hogy a nyári szállások felét már 6,5 százalékos áfával eladták. „Kétségbeesett, utolsó pillanatban hozott intézkedés ez, amiről bármiféle stratégia nélkül döntöttek. Attól rettegnek, hogy nem kapják meg a mentőcsomag következő részletét” – utalt Andreasz Andreadisz arra, hogy az EU/IMF-mentőprogram utolsó, hétmilliárd eurós adagját még mindig nem utalták át Görögországnak.

Turisták a Delfi Régészeti Múzeumban
Turisták a Delfi Régészeti Múzeumban
YANNIS BEHRAKIS / Reuters

A pánik ráadásul nem csak az athéni kormányon lett úrrá. A nyugdíjakat legutóbb némi késéssel fizették ki, s a megszorításokon nevelkedett lakosság már a legrosszabbtól félt. A hivatalos magyarázat szerint a csúszást csupán technikai gondok okozták, de egy kormányzati forrás a Financial Timesnak megsúgta: az állami nyugdíjalapból még a kifizetés előtt két nappal is több százmillió euró hiányzott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.