galéria megtekintése

Ukrajna készül a támadásra

18 komment

NOL

Vlagyimir Putyin egységei „bármelyik pillanatban” készek Ukrajna megtámadására – közölte vasárnap Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

Parubij szerint – akit az AFP francia hírügynökség idézett – az orosz elnök célja nem is a Krím, hanem egész Ukrajna. – Növekszik az Ukrajna és Oroszország közötti háború veszélye, jelentette ki Adrij Descsicja ukrán külügyminiszter is, aki szerint a helyzet most robbanásveszélyesebb, mint egy héttel ezelőtt volt. „Ha orosz csapatok szállnák meg Ukrajna keleti régióit, nehéz lenne arra kérni az ott élő ukránokat, hogy ne válaszoljanak a katonai invázióra" – mondta Descsicja.

Orosz haditengerészek elfoglalják az ukrán hadiflotta egyetlen tengeralattjáróját, a Zaporizzsját a Krím félszigeten fekvo Szevasztopolban
Orosz haditengerészek elfoglalják az ukrán hadiflotta egyetlen tengeralattjáróját, a Zaporizzsját a Krím félszigeten fekvő Szevasztopolban
Szergej Ilnyickij / MTI/EPA

Orosz csapatösszevonásoktól tart a NATO is. Moszkva számottevő katonai erőt állomásoztat Ukrajna keleti határa mentén – közölte Philip Breedlove tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka, kifejezve aggodalmát, hogy ez fenyegetést jelenthet Moldova többségében orosz ajkú, szeparatista Dnyeszter menti területére. Breedlove szerint Oroszország váratlanul bejelentett hadgyakorlatokkal készíti fel erőit szomszédos államokba való esetleges gyors behatolásra, ahogy azt Ukrajna krími régiójában is tette. „Az ukrán határtól keletre most álló (orosz) erő igen-igen nagy, és nagyfokú készültségben van" – mondta Breedlove, amihez Nicolae Timofti moldovai államfő a maga részéről annyit tett hozzá, vannak információk a jelenlegi helyzet felforgatására irányuló konkrét törekvésekről.

 

Moszkva szerint azonban nem kell háborútól tartani. – Az orosz védelmi minisztérium eleget tesz minden nemzetközi egyezménynek, amely korlátozza a katonák létszámát az Ukrajnával határos területeken, mondta Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes. Kijelentette, a külföldi missziók ellenőrző útjaikon, így az Ukrajnával határos régiókban is azt a következtetést vonták le: „az orosz fegyveres erők semmilyen be nem jelentett katonai tevékenységet nem folytatnak, amelyek fenyegetnék a szomszédos országok biztonságát". A Fehér Ház még pénteken értésre adta: Washington szkeptikus a Moszkva által adott biztosítékokkal kapcsolatban, amelyek szerint az ukrán határon észlelt orosz csapatmozgások nem jelentenek többet hadgyakorlatnál. Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó közölte: kormánya figyelemmel kíséri a fejleményeket az ukrán határ mentén, beleértve az orosz határszakaszt. „Az oroszok kijelentették, hogy hadgyakorlatra készülnek. Természetesen ezt kétkedéssel fogadjuk, a múltbéli gyakorlatuk alapján, valamint a szavaik és a tetteik közötti különbség alapján".

Az ukrajnai kormányellenes tüntetések központi helyszínén, a kijevi Majdanon az ország területi egységének a megőrzéséért tüntettek
Az ukrajnai kormányellenes tüntetések központi helyszínén, a kijevi Majdanon az ország területi egységének a megőrzéséért tüntettek
Szerhíj Dolzsenko / MTI/EPA

A brit külügyminiszter szerint Oroszország globális elszigetelődés felé tart a beavatkozással. William Hague a  Sunday Telegraph brit lapnak írt cikkében leszögezte: az ukrajnai válság a XXI. század kezdete óta nem tapasztalt kockázatot jelent az európai biztonságra. Olyan alapelvek forognak kockán, mint az európai országok területi integritása és a demokratikus országok joga saját jövőjük megválasztásához. Minden ország, köztük Oroszország is szabályokra alapozott nemzetközi rendszertől függ, állítja Hague. E szabályok hitelességének megőrzéséhez az szükséges, hogy megsértésüknek ára legyen, és ha ezeket az elveket Ukrajnában nem sikerül megvédeni, akkor Európában és a világban máshol is veszélybe kerülnek – írta a brit külügyminiszter.

Hasonlóképpen foglalt állást a BBC-ben John McCain is. A vezető amerikai republikánus szenátor, 2008-as elnökjelölt szerint Putyin egy „KGB-ezredes", aki szerint a XX. század legnagyobb katasztrófája a Szovjetunió szétesése volt, és most helyre akarja állítani az „orosz birodalmat". A Moszkva elleni büntetőintézkedések amerikai szószólója kijelentette: az orosz elnök e törekvései miatt aggályos például Moldova helyzete is, különös tekintettel arra, hogy nem NATO-tag. McCain hozzátette, aggódik a balti államokra gyakorolt, „máris érezhető" nyomás miatt is. Az amerikai politikus szerint Putyin azt számolgatja, mi az, amennyit még megúszhat, „ugyanúgy, ahogy Adolf Hitler is számolgatta” az 1930-as években. A szenátor alig burkoltan bírálta Európát, mondván, eddig sok a beszéd, és nagyon kevés a tényleges lépés ahhoz képest, hogy Oroszország mit tett (Ukrajnában), lerohanva egy szuverén országot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.