galéria megtekintése

Ukrajna: a hadsereg folytatja a szakadárok elleni hadműveletet

0 komment

NOL/MTI

Az ukrán fegyveres erők addig folytatják hadműveletüket Ukrajna keleti részében a felkelők ellen, amíg helyre nem állítják a békét és a rendet – jelentette ki pénteken Mihajlo Koval ideiglenes védelmi miniszter.

A miniszter kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy már több mint húsz katona vesztette életét a terrorellenes műveletben. „Sajnos, az ukrán fegyveres erők is elszenvedtek veszteségeket. Két helikopter személyzete, illetve deszantosok is áldozatul estek" – mondta egy nappal azt követően, hogy a hadsereg 12 katonája – köztük egy tábornok – életét vesztette, amikor a szakadárok lelőtték helikopterüket. 

Maxim Zmeyev / Reuters

„Az a feladatunk, hogy béke és rend legyen a régióban" – hangsúlyozta Koval. A miniszter megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország „különleges műveleteket" folytat Ukrajna keleti részében, majd hozzátette, hogy az ukrán erők addig folytatják működésüket a határtérségben, amíg vissza nem tér az élet a normális kerékvágásba, és béke nem lesz. 

 

Kijelentette, hogy a Kijev által indított terrorellenes művelet területét a biztonsági erők teljesen körbezárták. „Minden oldalon a mi útellenőrző pontjaink állnak, megvannak a szükséges készleteink, reagálunk mindenféle kihívásra, és megelőző módszerrel dolgozunk" – fogalmazott Koval.

A tárca vezetője leszögezte, hogy a fegyveres szakadárok nem juthatnak ki a gyűrűből, nem szivároghatnak át Ukrajna más területeire. Koval megerősítette, hogy a tavaszi-nyári sorozáson szolgálatra behívott fiatalokat nem fogják a terrorellenes művelet övezetébe vezényelni.

Porosenkónak fájhat a feje
Jurij Kocsetkov / MTI/EPA

Porosenko: a bűncselekmények nem maradnak büntetlenü

A múlt héten megválasztott elnök, Petro Porosenko ma bejelentette, hogy azok az oroszbarát szeparatisták, akik tegnap lelőtték az ukrán hadsereg helikopterét, méltó büntetésben fognak részesülni. „Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni annak érdekében, hogy több ukrán ne haljon meg terroristák és banditák keze által" – mondta Porosenko, majd hozzátette, hogy „az ellenség által elkövetett bűncselekmények nem maradnak büntetlenül”.

 Közben Dmitro Timcsuk katonai szakértő, újságíró, Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy az éjjel Luganszk megyében a határőröknek sikerült visszaverniük a fegyveres szeparatisták támadását, akik gránátvetőkkel lőtték határőrposztjukat. Hozzátette, hogy a határőrök nem szenvedtek veszteséget a tűzharcban.

A Nemzeti Gárda „Donbassz" nevű különleges egysége pénteken hivatalos mozgósítást hirdetett, és közölte, hogy újabb önkéntesek jelentkezését várják. Május 30-tól az önkéntesekből létrehozott egységben speciális kiképzés indul a terrorellenes műveletek szakértőinek segítségével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.