galéria megtekintése

Újrajátszhatják a dán karikatúrák történetét

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A párizsi mészárlás és a milliós szolidaritási tüntetések után úgy látszott, hogy a muzulmán világban felülkerekedik a mérséklet. Iszlám országok vezetői is részvétüket fejezték ki, vallási tekintélyek, kormányok elítélő nyilatkozatokat adtak ki. Most megfordulhat a hangulat.

A vasárnap Párizsban felvonuló politikusok között ott volt Abdallah jordániai király, egyébként Mohamed próféta családjának leszármazottja is. Vele menetelt Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. A nyugati nyilvánosság ünnepelte e gesztusokat, ahogy örömmel közölték a lapok az arab lapoknak azokat a rajzait, amelyek a gyilkos fanatizmussal való leszámolást hirdették. Több forrás is kiemelte Abdal Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök határozott állásfoglalását a gyilkos vallási fanatizmussal szemben. Sziszi egyébként még a párizsi terrortámadás előtt mondott beszédében is arra szólított fel, hogy a muzulmánok szakítsanak a gondolkodással, amely miatt a világ nagy része a terrorral azonosítja hitüket. Nemcsak az egyiptomi elnök, de a szaúdi, a maláj, a tunéziai és az indonéz kormány is nyilatkozatokban ítélte el a támadást. Elemzők kiemelték: a párizsi terror napjaiban és azt követően csupán az internet legszélsőségesebb iszlamista szegleteiben jelentek meg a gyilkosságot helyeslő hangok.

„Ha te Charlie vagy, Cumhuriyet, akkor én Kouachi” – áll a terroristák mellé egy török tüntető
„Ha te Charlie vagy, Cumhuriyet, akkor én Kouachi” – áll a terroristák mellé egy török tüntető
Murad Sezar / Reuters

Egészen megváltozott viszont a légkör és a muzulmán politikai körök hangulata a Charlie Hebdo új számának megjelenésével. Európai ésszel érthetetlen, hogy a vicclap hiába készített a maga módján békülékeny címlapot, amelyen Mohamed is Je suis Charlie (Charlie vagyok) táblácskát tart maga elé síró arccal, s felette ott a felirat: minden meg van bocsátva.

 
A vallásalapító istenkáromlónak minősített ábrázolása újabb bosszúért kiált, immár az ún. mérsékelt oldalról is.

Ilyen döntéseket hoznak Egyiptomban. Sziszi felhatalmazta a kormányfőt, hogy betiltsa bármely, a vallást támadó külföldi sajtótermék behozatalát. A török kormány rendelkezésére megszállják a Cumhuriyet ellenzéki napilapot, amely a címlapot közölte. A lap körül már előző nap tüntetések kezdődtek az iszlám védelmében: ezeket a rendőrség feloszlatta. Diyarbakirban helyi website-okat blokkoltak, amelyek a rajzokat közölték, írta az Anadolu hírügynökség. A CNN Turk idézte annak a jogásznak a beadványát, akinek felszólítására az online kiadványokat blokkolták. Eszerint a „próféta sértegetését nem lehet a sajtószabadság kérdéskörében vizsgálni. Ez a karikatúra muzulmánok milliárdjait provokálja. Nem fogadhatjuk el, hogy prófétánkat nevetségesen zokogva ábrázolják egy ilyen rajzon”.

Emlékezetes a sok évig tartó vihart kavart dán karikatúrák ügye. 2005 szeptemberében jelentek meg a Jyllands-Postenben az emlékezetes rajzok, évekig tartottak még tüntetéseket, a gazdasági és diplomáciai bojkott is ennek az ürügyén. Az indulatokat politikailag gerjesztették, sokszor kormányok álltak a háttérben. Pakisztán parlamentje tegnap közfelkiáltással hozott határozatban ítélte el a rajzot, amelyet „istenkáromlásnak” minősítettek.

Charlie Hebdo 160 ezer forintért

Jóllehet a hírek szerint folyamatosan nyomják, még mindig nincs elég példány a piacon a Charlie Hebdo új számából. A standokon 3,50 euróba kerülő lapért szerdán hajnalban sorok álltak a kioszkoknál, és az első kötegek mindenhol hamar elfogytak.

Az internetes árveréseken a legolcsóbban 60 dollárért, azaz 16 ezer forintért kínálták a lapot, ám több licit 600 dolláron, azaz 160 ezer forint körül zárt. Volt eladó, aki ennél is nagyobb haszonban reménykedett, és 759 dolláros kezdőárat szabott. (CNN)

Előzőleg országszerte tartottak gyűléseket, s a hangulat kedvéért már francia zászlót is égettek. –Várható tehát a „dán történet” újrajátszása, mondta lapunknak egy, az arab világban dolgozó magyar szakértő. Szerinte erre csak ürügyet kell találni, s a nyugati „istenkáromló, prófétatámadó publikáció erre alkalmas. A kormányok, uralkodó elitek mindig szívesen éltek a vallás védelmének demagógiájával: ez eltereli a figyelmet a gazdasági bajokról, a kormányzati korrupcióról, kudarcokról, önkényről.

A Nyugat elleni iszlámvédelem ráadásul arra is jó, hogy elterelje a figyelmet a mély szunnita–síita ellentétről is, sőt akár képes közös frontot is létrehozni a felekezetek között.

A Boko Haram mindenkit megölt

Műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra tegnap az Amnesty International a hó eleji észak-nigériai terrortámadásról, amelyben több száz civilt, gyerekeket, terhes asszonyokat mészároltak le a Boko Haram „kalifátusának” terroristái Bagában és egy másik, Borno államban lévő faluban. A felvételeken látszik: a településeken négyezer házat romboltak le. Borno állam Nigéria legszegényebb területei közé tartozik, itt kiáltotta ki az iszlamista terrorszervezet a „kalifátusát”.

A nigériai hadsereg ugyan 5-6 milliárd dollárból gazdálkodik évente, de vezetői mélyen korruptak, képtelen felvenni a harcot a terrorral. Több tábornokot katonai bíróság ítélt el a terroristákkal való cinkosságért. Nigéria a világ egyik vezető kőolajexportőre, de a népesség 60 %-a nyomorog. Szakértők azt mondják, a közelgő választások előtt akar a Boko Haram bizonytalanságot kelteni. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.