galéria megtekintése

Újra rakétákkal lövik Izraelt

1 komment

NOL

A szélsőséges palesztin szervezetek versengve vállalják a felelősséget a 72 órás tűzszünet utáni támadásért. Eskol felett folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák. Izrael válaszolt. A gázaiak elsöprő többsége hosszan tartó nyugalmat akar.

A 72 órás tűzszünet lejárta utáni percekben újrakezdődtek a gázai rakétatámadások Izrael ellen. Nyolc olyan város felé lőttek rakétákat, amely a Gázai övezet mellett van. Askelon fölött a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétája semmisített meg egy, a város felé tartó rakétát a tűzszünet lejárta utáni percekben, közép-európai idő szerint reggel 7 óra után.

A Times of Israel szerint délután kettőig a palesztin szélsőségesek 80 rakétát lőttek ki Izrael felé. Sérültekről ezekben a támadásokban nem érkezett jelentés, de Saár Hanegevben több ház is megrongálódott. Szdót Negevben palesztin aknagránátok is becsapódtak, két embert – egy katonát és egy polgári személyt – sebesítve meg.

Játék a gázai romok között. A Hamász-rakétákra válaszul pénteken Izrael is támadott
Játék a gázai romok között. A Hamász-rakétákra válaszul pénteken Izrael is támadott
Mohammed Salem / Reuters

 

A Hamász-rakétákra válaszul tizenegy körül Izrael először légicsapásokat mért a Gázai övezetben lévő célpontokra, majd Peter Lerner szóvivő szerint hajókról támadott az izraeli haditengerészet és a tüzérség is. Minderről Benjamin Netanjahu miniszterelnök is bejelentést tett Móse Jaalon védelmi miniszterrel az oldalán. Gázavárosból több detonációról érkezett jelentés. Ezeknek egy tízéves kisfiú személyében egyelőre egy áldozata van. Ibrahim al-Davavszeh akkor halt meg, amikor izraeli lövedék csapódott be a gázavárosi negyed, Sejk Advan mecsetje mellett.

A Kairóban az izraeliekkel tűzszüneti tárgyalásokat folytató palesztinok nem mentek bele a fegyvernyugvás meghosszabbításába, de folytatják a tárgyalásokat - közölte az arab médiával Számi Abu Zuhri, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szóvivője. „Nem egyeztünk bele a tűzszünetbe, folytatjuk a harcot" - áll közleményben.

Az Askelonra kilőtt rakétákért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget, bejelentve, hogy három Grad típusú rakétát lőtt az övezettel szomszéd városra. Később jelentkezett a Népi Ellenállás Bizottságai nevű szélsőséges szervezet is – írja az Ynet –, amely magáénak követelte az akciót.

A Gázai övezetben a tűzszünet lejárta után életét vesztette öt ember, akik állítólag egy rakétát akartak elindítani a zsidó állam felé, de az idő előtt felrobbant.

Azzám al-Ahmad, a kairói palesztin delegáció vezetője azt mondta telefonon a Times of Israel című angol nyelvű honlapnak, hogy tárgyalódelegációja Kairóban marad, és a következő napokban dönt a fegyvernyugvásról szóló megbeszélések folytatásáról.

Gál Berger, a közszolgálati rádió szakértője szerint a Hamász megpróbál visszatérni eredeti céljához, hogy rakéták és ellenrakéták tüzében folytasson tárgyalásokat a fegyvernyugvásról. Ezt Izrael elutasítja, és csak fegyvernyugvás alatt hajlandó hosszan tartó tűzszünetről tárgyalni.

Egyiptom és Izrael a megbeszélések kezdete előtt a rakétatámadások leállítását követelte. Palesztin források szerint Izrael elutasította az ajánlatot 54 olyan palesztin fogoly elengedéséről, akiket a 2006-ban túszul ejtett tizedesért, Gilad Salitért elengedtek, ám később újra letartóztatták őket.

Még a tűzszünet lejárta előtt a Hamász két vezetője mellett az Iszlám Dzsihád Kairóban tartózkodó egyik vezetője is közölte, hogy szervezete a fegyvernyugvás meghosszabbítása ellen döntött, de néhány perccel az időpont lejárta előtt még teljes volt a bizonytalanság a kérdésben, mert az izraeli Háárec című újság értesülése szerint mégis sikerült megállapodni Kairóban a tűzszünet háromnapos meghosszabbításában, csak még nem jelent meg az erről szóló közlemény.

Alvó izraeli katona. A Gázai övezetből kedden vonultak ki a szárazföldi erők
Alvó izraeli katona. A Gázai övezetből kedden vonultak ki a szárazföldi erők
Amir Cohen / Reuters

Palesztin források szerint Kairóban körülbelül hat órán át tartott csütörtök estétől péntek hajnalig a megbeszélés a palesztin küldöttség és az Izraellel közvetítő egyiptomi hírszerzés vezetője között. Az izraeli delegáció elhagyta az egyiptomi fővárost, miután nem sikerült áttörést elérnie a tárgyalásokon. A palesztin küldöttség Kairóban maradt.

Az izraeli hadsereg közben bejelentette: három órával a tűzszünet hivatalos vége előtt két rakétát lőttek ki a déli országrészre a palesztin enklávéból. A Hamász cáfolta és hazugságnak nevezte, hogy hajnalban két rakétát lőtt volna az övezettel szomszéd Eskol felé, amely felett most Saár Hanegevvel együtt a Háárec szerint mindenhol szólnak a légvédelmi szirénák.

Az izraeli hadsereg arra készül, hogy a Hamász rakéták sorozatával próbálja majd bemutatni, hogy továbbra is ütőképes, és elég rakétája van a harc újrakezdéséhez. „Fontos, hogy a következő órákban éberek legyünk", mondta Gili Senháv, az izraeli hadsereg tisztje a közszolgálati rádióban, és arra kérte az izraelieket, hogy továbbra is tartsák be az elmúlt hónap polgári védelmi szabályait.

A rádió szerint – írja az MTI – a légierő egy új, Hamász elleni célpontokból álló lista alapján légicsapásokkal fog válaszolni a gázai rakétatámadások felújítására. A Protective Edge hadművelet csúcspontján behívott 82 ezer katonából mintegy negyvenezret még nem szereltek le, Naftali Bennett gazdasági miniszter pedig figyelmeztetett, hogy a hadművelet az izraeli szárazföldi egységek keddi gázai kivonulásától függetlenül nem ért véget. Kemény választ kell adnunk – tette hozzá a tárcavezető. Cipi Livni igazságügyi miniszter eközben a Twitteren írta, hogy a palesztin szélsőségeseket „megfelelő kezelésben” kell részesíteni.

A Times of Israel idéz egy felmérésből, amelynek a tanúsága szerint a palesztin földsáv lakóinak a 92 százaléka hosszan tartó tűzszünetet akar. A megkérdezettek negyvenhat százaléka szerint a konfliktusban mind a két fél veszített, 25 százalékuk a Hamászt, nyolc százalékuk Izraelt hozta ki győztesnek. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.