galéria megtekintése

Újnáci párt is bejuthatott a szlovák parlamentbe

Szombat este tízkor véget értek a szlovákiai parlamenti választások, amelyeken a vártnál nagyobb volt a részvételi arány. Valószínűleg eléri a 60 százalékot. Az első exit poll óriási meglepetéseket jósol.

Néhány kisebb incidenstől eltekintve a voksolások rendben zajlottak le, egyelőre egyetlen helyen sem bizonyosodott be, hogy szavazatvásárlás vagy más bűncselekmény történt.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség exit poll felmérése hatalmas meglepetéseket hozott. Legnagyobb döbbenetet az váltotta ki, hogy a felmérések szerint bejuthat a pozsonyi törvényhozásba a Marián Kotleba vezette újnáci Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS), mert a voksok 6,80 százalékát szerezhette meg.

A Robert Fico vezette Smer-SD végzett ugyan az első helyen, ám a vártnál jóval gyengébben szerepelt, hiszen a támogatottsága 27,3 százalék. Nagy meglepetés a liberális Szabadság és Szolidaritás ( SaS - 13,3), valamint az Egyszerű Emberek és Függetlenek (OlaNO - 11,2) eredménye. A Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) a szavazók 8, a Most-Hídra 7,3, a Hálóra (Siet) 6,7 százaléka voksolt. Bejutna a Család vagyunk (Sme rodina -5,90) nemrég alakult protesztpárt, valamint a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH - 5,0). A Magyar Közösség Pártjának 3,6 százalékos támogatottságot mértek.

 
Robert Ficonak nem jött be a menekültellenesség
Robert Ficonak nem jött be a menekültellenesség
David W Cerny / Reuters

Martin Slosiarik elmondta, hogy nagyjából 20 ezer embert kérdeztek meg, ami jóval több, mint egy klasszikus közvélemény-kutatás során, amikor ezres mintákkal dolgoznak. „A hibaszázalék mértéke attól függ, hogy a megkérdezett választópolgárok őszintén megmondták-e, melyik pártra voksoltak - közölte az egyik legismertebb intézet igazgatója.

Molnár Norbert, az Új Szó főszerkesztője szerint ha helytállóak az exit poll eredmények, akkor a rendszerváltás óta soha nem került be olyan kevés magyar nemzetiségű képviselő, mint amennyi a most kezdődő megbizatási időszakban várható. Lovász Attila, a szlovák közrádió-és tévé (RTVS) magyar adásának igazgatója arra mutatott rá, hogy Szlovákia szégyene lesz az újnáci párt parlamenti ténykedése.

Simon Zsolt, a Híd alelnöke szerint Robert Fico annyiszor riogatott a migránsveszéllyel, hogy ezzel nem a saját táborát, hanem szélsőségeseket erősítette.

A szavazatokat vasárnap hajnalig számlálják össze, a választások hivatalos végeredményét vasárnap dél körül hirdetik ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.