galéria megtekintése

Leváltással akartak ráijeszteni a kormányra

2 komment


Poór Csaba

Megmentette a kijevi parlament az ukrán kormányt, miután leszavazta az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. Pedig Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök távozása már egy ideje „benne van a levegőben”, igaz, előre hozott választást az államfő sem akar.

A miniszterelnök és a főügyész lemondását is kezdeményezte az ukrán elnök, ám csak félsikert ért el. Petro Porosenko arra hivatkozott, hogy mind a főügyészség, mind a kormány elvesztette az emberek bizalmát. A kabinet sokat tett az ország megmentéséért, de a társadalom nyilvánvaló véleménye szerint több hibát követett el, mint amennyi eredményt elért – hangoztatta Porosenko, aki ugyanakkor el akarta kerülni az előre hozott választást, vagyis a jelenlegi koalíciótól várt új kormányt.

Porosenko és Jacenyuk a nemzeti gárda egyik kiképzőközpontjában
Porosenko és Jacenyuk a nemzeti gárda egyik kiképzőközpontjában
Andrew Kravchenko / Reuters

Az elnök kérését – lemondásának benyújtásával – Viktor Sokin főügyész teljesítette is, a kabinet sorsáról viszont a parlament döntött. Miután Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök beszámolt a tavaly végzett munkáról, bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormánya ellen, ám az nem kapta meg az elfogadásához szükséges szavazattöbbséget. Újabb hasonló kezdeményezésre a mostani ülésszak végéig nem is lesz lehetőség.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Gross bűne
Vélemény
V négy szólista
Vélemény
És ez komoly
Vélemény
Életszer
Vélemény
Bosszú

Pedig a kormány esetleges távozása már jó ideje a levegőben van. Jacenyuk támogatottsága a felmérések szerint már az egy százalékot sem éri el, az pedig, hogy a ­koalíciót éles politikai és személyes ellentétek feszítik szét, rég közismertté vált. Például akkor, amikor tavaly decemberben nyilvánosságra került az a rendkívül indulatos vita, amely Arszen Avakov belügyminiszter és az egykori grúz elnökből lett odesszai kormányzó, Mikheil Szaakasvili között robbant ki egy kormánytestület ülésén. Az egyébként oroszul lezajlott veszekedés során Szaakasvili Avakovot tolvajnak, a kormányt pedig korruptnak, míg Avakov Szaakasvilit gazfickónak és „utolsó féregnek" nevezte.

Akadt, aki a Porosenkóval még egyetemista koruk óta jó viszonyt ápoló grúz politikus miniszterelnöki ambícióinak megnyilvánulását látta az akkor történtekben, mások viszont úgy vélekedtek, hogy Szaakas­vili voltaképpen az államfő nevében ütött egyet a kormányon. Ám a korrupció gyanúja magára Porosenkóra vagy legalábbis a környezetére is rávetült. A litván születésű gazdasági miniszter, Aivaras Abromavicius két hete azzal indokolta váratlan lemondását, hogy az ukrajnai politikai köröket önző anyagi érdekek vezérlik, állami pénzek folynak magáncsatornákba és az államfő egyik közeli szövetségese is befolyásolni akarta a munkáját. Hétfőn aztán – az eddigi munkahelyét a korrupció melegágyának nevezve – Vitalij Kaszko, a főügyész helyettese mondott le. Vagyis a hírek a Népszabadság azon, Kijevből származó értesüléseit látszanak alátámasztani, amelyek szerint az immár két éve megbuktatott Viktor Janukovics elnöksége alatt „tökélyre fejlesztett" korrupciós rendszert a hatalomban őt követők is használják, és állítólag még az is előfordult, hogy egy-egy minisztériumban azért tartottak meg régi kádereket, hogy azok tovább működtessék a kenőpénzcsatornákat.

A korrupció az egyik oka annak is, hogy akadozik az Ukrajnát pénzügyi lélegeztetőgépen tartó IMF segélyprogramja: az országnak négy évre odaítélt 17,5 milliárd dolláros hitel egy 1,7 milliárdos részletét például tavaly október óta függőben tartják, mert lassúnak ítélik meg a reformokat.

Persze kérdéses, hogy önmagában a kormány felrázása ­elegendő ­lenne-e­ a változások felgyorsításá­hoz, és ki lehet képes érdemi reformokat megvalósítani. Az előzetes sajtótalálgatások mindenesetre Natalija Jareszkót, az ukrán emigránsok családjába Amerikában született, ám az ukrajnai helyzetet az 1990-es évek óta – például a kijevi amerikai nagykövetség munkatársaként – közelről tanulmányozó pénzügyminisztert és Volodimir Hrojszman parlamenti elnököt is esélyesnek tartották a kormányfői posztra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.