galéria megtekintése

Új baloldal a régi jobb ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Gyors népszerűséget hozott számos új baloldali erőnek az, hogy felemelte szavát a megszorítások ellen. Kérdés azonban, hogy kormányra kerülhetnek-e valamikor olyan politikusok, mint az amerikai Bernie Sanders, a spanyol Pablo Iglesias vagy a brit Munkáspárt új vezetője, Jeremy Corbyn.

Az amerikaiak több mint egyötöde szerint a jelenlegi politikai rendszer annyira működésképtelen, hogy teljesen le kellene bontani és újra felépíteni. Megjavítani már nem lehet. A válaszadók 72 százaléka szerint a politikusokban nem lehet megbízni, derül ki a The Washington Post és az ABC News legfrissebb felméréséből. Tízből hat republikánus szerint a következő amerikai elnöknek a politika világán kívülről kellene jönnie. Ez alapján nemmeglepő a párt két „külsős” jelöltjének egyre növekvő népszerűsége: a milliárdos ingatlanfejlesztő és tévésztár Donald Trumpra a párt szimpatizánsainak 33, az egykori orvos Ben Carsonra 20 százaléka szavazna.

Az elitellenes hangulat a demokratáknál is egyre erősebb. Hillary Clinton támogatottsága már csak 42 százalékos – július óta húsz százalékpontot esett. Eközben a sokak által esélytelenként leírt Bernie Sanders a fenti felmérés szerint már 24 százalékon áll. A vermonti szenátor nem is tagja a Demokrata Pártnak, hivatalosan függetlenként indul. Büszkén vállalja a „szocialista” jelzőt, pedig az amerikai politikában ez alapvetően szitokszó. Támogatja a szociális ellátórendszer kibővítését, a minimálbér emelését és a Wall Street pénzügyi világának megregulázását.

Bernie Sanders. Kampánykörútján már stadionokat tölt meg
Bernie Sanders. Kampánykörútján már stadionokat tölt meg
Joshua Roberts / Reuters

 

A 74 éves Sanders egyre nagyobb stadionokat tölt meg országjárása közben, és a Barack Obamát is a vállára emelő progresszív mozgalom egyre több tagja benne kezdi megtalálni a jelöltjét, főleg, miután Elizabeth Warren massachussettsi szenátor közölte, hogy nem indul. Ám a számok egyelőre azt mutatják, hogy Sanders továbbra is messze van a jelöltség esélyétől.

Miközben Európa több országában, így Franciaországban, Németországban és Ausztriában is kormányon vannak mérsékelt baloldali pártok, és itt a zöldek is komoly erőnek számítanak, egyre több országban jelennek meg a megszorításokat élesen ellenző, tőlük markánsan balra álló szervezetek. A jelenlegi politikai és gazdasági berendezkedéssel szembeni elégedetlenség hozott váratlan népszerűséget a minap a brit Munkáspárt vezetőjévé választott Jeremy Corbynnak is. Államosítás, a középosztály és a náluk jobban keresők adóterheinek növelése, a megszorítások befejezése és az ország katonai erejének csökkentése szerepel a programjában. A brit sajtóban azonnal felmerült, vajon a 66 éves Corbyn vezetésével van-e esélye újra hatalomra kerülnie a Munkáspártnak, vagy e nézetekkel hosszú távra a perifériára szorulnak. A levélben lefolytatott választás előtt több százezer ember lépett be a Munkáspártba, amely Corbyn győzelmének hírére azonnal újabb tizenötezer taggal gyarapodott. A parlamenti választás azonban más, ott a középosztály nélkül lehetetlen többséget szerezni.

Pablo Iglesias, a spanyol Podemos alapító-vezetője azonnal üdvözölte Corbynt, aki szerinte szövetségese a gazdasági liberalizmus elleni harcban. Iglesias szerint Corbyn győzelme azt mutatja, hogy mostanra megbukott az a politika, hogy a szocialista és munkáspártok az elmúlt évtizedekben középre húzódtak. A 36 éves politológiaprofesszor Iglesias csupán másfél éve alapította pártját, de már a harmadik legnagyobb erő a spanyol politikában.

A Podemosnak is az a legfontosabb üzenete, hogy a gazdasági válsággal indokolt megszorításokat be kell fejezni, a szegényekről gondoskodnia kell az államnak. Ám a kezdeti szárnyalás után a Podemos jövője bizonytalanná vált. Spanyolország decemberben választ, s az év eleji közel harmincszázalékos támogatottság szeptemberre 15 százalékra zuhant. Szakértők szerint a pártnak sokat ártott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, a Sziriza első emberének lemondása. Iglesias példaképének és politikai testvérének tartja Cipraszt, akit a megszorításokat ellenző görögök emeltek a kormányfői székbe. A Podemosnak most kell megbirkóznia korábbi sikerei következményeivel: az általa támogatott polgármestereknek kormányozniuk kell abban a rendszerben, amelynek kritikájára építette kampányát.

A Sziriza jövője is bizonytalan. Ciprasz azért mondott le, hogy előre hozott választást csikarjon ki. Ám a szeptember 20-i erőpróbán egyáltalán nem biztos a siker, a felmérések szerint fej fej mellett áll a megszorításellenes párt és a konzervatív-liberális Új Demokrácia – az új bal- és a régi jobboldal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.