galéria megtekintése

Még a gyerekeket is agyonlőtték a török határon

4 komment


Veres Dóra

Idén mintegy hatvan menekülőt lőttek agyon a szíriai határon, miközben Ankara elvben a nyitott kapuk politikáját hirdeti.

Már nem volt mit ennünk Jarabluszban, gondoltuk, ha átmegyünk Törökországba, ott minden jobb lesz. A férjemmel és 14 gyerekkel – köztük az unokatestvérem gyerekeivel – indultunk el. De hazudtak nekünk. Azt mondták, engedélyt kaptunk a török hatóságoktól, és már csak a határnál derült ki, hogy ez nem igaz. (A határőrök) tüzet nyitottak, majd azt mondták, ne mozduljunk. Hiába engedelmeskedtünk, mégis újra lőttek – eleveníti fel kórházi ágyán fekve egy szír asszony a hétvégén történteket. A BBC-hez egy aktivista juttatta el a felvételt. A tudósítások szerint a törökök gyerekeket és asszonyokat is agyonlőttek.

Szíriai gyermek a török határon lévő szögesdrót kerítésnél. A fegyveresek rá se hederítenek
Szíriai gyermek a török határon lévő szögesdrót kerítésnél. A fegyveresek rá se hederítenek
Reuters

– Nem tudjuk pontosan, mi történt szombatról vasárnapra virradóra Kurbat al Dzsuz városánál, az azonban biztos, hogy legalább hat szír vesztette életét – mondta a Népszabadságnak Gerry Simpson, a Human Rights Watch nevű szervezet menekültügyi kutatója. Mint hozzátette, nem ez volt az első eset, hogy a török határőrök fizikai erőszakot alkalmaznak a menekültek ellen:

 

– Legalább három évre visszamenőleg vannak dokumentált eseteink, de tavaly jelentősen megcsappant a határőrök brutalitásáról árulkodó ügyek száma. Miután azonban idén márciusban életbe lépett az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodása, megszaporodtak a hétvégihez hasonló esetek. Ankara mindent megtesz, hogy távol tartsa a menekülteket, könyörület helyett éles lőszerrel válaszol.

Simpson szerint a török hatóságok ugyan szavakban a nyitott kapuk politikáját hirdetik, ám a határőrök semmitől sem rettennek vissza, hogy a határ szír oldalán tartsák a menekülteket. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Központja nevű szervezet adatai alapján idén már hatvan szíriait lőttek agyon a török határon, ám ezt Simpson nem tudja megerősíteni.

– Az Európai Unió és az ENSZ mélyen hallgat. Nem látják, vagy nem akarnak róla tudomást venni, hogy a menekülteknek szóló piros lámpa Törökországnak „szabadot” jelez a határok lezárására, aminek árát a menekültek fizetik meg – mondta Simspon. A legtöbb incidens a dél-törökországi Antakiától mintegy 50 kilométerre, délre fekvő Kurbat al Dzsuzban történt. – Március végén többeket brutálisan megvertek. Egy embercsempész és három másik férfi még így is szerencsés volt, mert nem ölték meg őket. Néhány nappal később már nem voltak ilyen nagylelkűek a határőrök, egy másik embercsempészt mellbe lőttek. A holttestéért a környező Szalaheddin menekülttábor lakói mentek el – mesélte. A holttestek elszállítása sem veszélytelen azonban, gyakran a szeretteikért érkező családtagokra is rálőnek.

Eközben Szíriában továbbra is mindennaposak a bombázások, a határ túloldalán élőket az Iszlám Állam, a kurdok és Bassár el-Aszad szír elnök erői fenyegetik. A menekülttáborok túlzsúfoltak. A török hatóságok pedig mindent tagadnak. – Törökország humanitárius segítséget nyújt minden rászorulónak Észak-Szíriában, és befogad mindenkit, akit közvetlen veszély fenyeget – idéz a brit Guardian egy neve elhallgatását kérő török hivatalnokot, aki azt mondta, Ankara mindent megtesz, hogy kivizsgálják, mi történt a határon a hétvégén.

Simpson azonban szkeptikus. Mint mondja, miközben az egész világ az Iszlám Állam elleni harcról beszél, a harc legnagyobb áldozatai a szinte áthatolhatatlan fal rossz oldalán rekednek, a világ pedig mindezt némán nézi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.