galéria megtekintése

Türelmes az EU a tékozlókhoz

9 komment


Horváth Gábor

Londonban a maradás kétségbeesett hívei tüntettek, Brüsszelben David Cameron még nem nyújtotta be a válókeresetet.

Minden várakozást felülmúló tömeg gyűlt össze kedd este a londoni Trafalgar téren. Az Európa-párti demonstráció szervezői biztonsági okokra hivatkozva az utolsó pillanatban megpróbálták lemondani a rendezvényt, ám az esőben így is sok ezren vonultak át a parlamenthez, hogy ott tiltakozzanak Nagy-Britannia kilépése ellen. Kedden két fő helyszínen zajlottak az események, Londonban, ahol immár nemcsak a kormányzó konzervatívokat fenyegeti a szétesés, hanem az ellenzéki Munkáspártot is, illetve Brüsszelben, ahol ülést tartott az Európai Parlament, és csúcstalálkozóra gyűltek össze az Európai Unió tagállamainak vezetői. A hangulat mindkét városban finoman fogalmazva is feszült volt.

Hatalmas Európa-barát tömegtüntetéssel engesztelte az uniót és vigasztalta magát tegnap London
Reuters

Képviselőtársai nagy többséggel megvonták a bizalmat Jeremy Corbyn munkáspárti vezértől, aki viszont megtagadta a lemondást. A tagság zömének bizalmában bízva kijelentette, áll egy új pártbeli választás elé. Az ellenzék ezzel a mikroválsággal reagált arra, hogy könnyen új általános választások következhetnek, amelynek kilátásai most teljesen bizonytalanok lennének. David Cameron miniszterelnök várhatóan szep­temberben adja át a hatalmat utódjának, aki valamikor majd hivatalosan is be fogja jelenteni az ország kilépési szándékát az Európai Unióból. Csak ekkor kezdődnek a tárgyalások Brüsszellel, amelyekre elvben két év van, de könnyen lehet, hogy a határidőt ki fogják tolni.

 

Bár az Európai Parlament tegnap határozatban kérte fel rá, Cameron nem indította be a folyamatot, márpedig addig Németország és Franciaország nem hajlandó informális megbeszélésekre a feltételekről. Az EP-ben tegnap újabb cirkuszt rendezett Nigel Farage. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) híresen faragatlan elnöke eldicsekedett azzal, hogy tizenhét éve kinevették, amikor megjelent kilépéspárti programjával: „Most bezzeg senki sem nevet!” Majd megsértődött, amikor Jean-Claude Juncker bizottsági elnök megkérdezte tőle, mit keres Brüsszelben, Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető pedig a náci propagandához hasonlította a UKIP bevándorlókkal ijesztgető plakátjait.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden terelgethette utoljára Brüsszelben David Cameron brit miniszterelnököt
Francois Lenoir / Reuters

A csúcstalálkozóról kevés részlet szivárgott ki. Úgy tűnik, Berlin meg­győzte Párizst, hogy nem érdemes sürgetni a válást, mert még túl sok az érzelem és a bizonytalanság. Egyelőre a visegrádiak is letettek arról, hogy a válságot használják fel személycserékre az uniós testületek élén. A Négyek elsősorban Nagy-Britanniában dolgozó állampolgáraik érdekei­nek védelméből indulnak ki. Orbán Viktor ezt az alkalmat is kihasználta, hogy menekültellenes népszavazási kezdeményezését népszerűsítse: mint mondta, a Brexit döntő oka a migráció volt, s amíg erre az EU nem talál megoldást, újabb népszavazásokra kell számítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.