galéria megtekintése

Farage: Most bezzeg nem nevetnek!

10 komment

Halmai Katalin

Németország meggyőzte a franciákat, hogy nem érdemes sürgetni a szakítást, a V4 pedig a személyi konzekvenciák levonását nem erőlteti.

David Cameron búcsúzott a csúcsoktól, az uniós vezetők pedig megkezdték a lassú búcsút a brit EU-tagságtól. Az alighanem utolsó brüsszeli tanácsülésére érkezett brit kormányfő tájékoztatta a másik 27 állam- és kormányfőt a választópolgárok múlt csütörtöki döntéséről, ám egyelőre nem tett hivatalos bejelentést a szigetország kilépési szándékáról. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kezdődnek tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a britek kiválásáról. Cameron türelmet kért a partnereitől, és arra figyelmeztette őket, hogy a kölcsönösen előnyös megállapodás közös érdek.

Több tagállam – például Belgium és Luxemburg – a britek gyors távozását szorgalmazta, míg Németország, amelynek sikerült maga mögé állítania a korábban szintén azonnali szakítást sürgető Franciaországot, a lassabb és körültekintőbb válóper híve. Ugyanakkor az Európai Parlament, amelynek nincs beleszólása az EU-brit tárgyalások menetrendjének a meghatározásába, keddi rendkívüli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában arra szólította fel Cameront, hogy azonnal, már a keddi EU csúcson tegyen hivatalos bejelentést a Brexitről. A képviselőtestület meghatározó politikai csoportjainak vezetői szinte kivétel nélkül sürgették a helyzet tisztázását, hogy megszűnjön a referendum nyomán előállt bizonytalanság.

A sokáig bohócnak tekintett UKIP-elnök learatta a győzelem babérjait: Farage az ülésteremben
Eric Vidal / Reuters

 

A vitában hangos felhördülések kísérték Nigel Farage felszólalását. A brit Függetlenségi Pártot (UKIP) vezetője felelevenítette, hogy annak idején kinevették, amikor a brit kilépést sürgette. Most bezzeg nem nevetnek! – állapította meg megdiadalmasan. Azt jósolta, nem a szigetország lesz az utolsó tagállam, amely távozik az Európai Unióból.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök ellenben azt kérdezte tőle, hogy a népszavazás után minek van egyáltalán itt. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető a náci propagandához hasonlította a UKIP választási plakátjait, amelyeken a párt tömeges bevándorlással rémisztgette a polgárokat. „Ha van olyan tétele az uniós költségvetésnek, amely felesleges pénzpocsékolás, az a Nigel Farage-nak 17 éven át folyósított európai parlamenti fizetés” – mondta a vitában a belga politikus.

A visegrádi országok, amelyek a csúcs előtt egyeztető tárgyalásokat folytattak, mérsékletre és megfontolt haladásra intettek az EU-brit kapcsolatokban. Mint egy magasrangú diplomatájuk fogalmazott: „Meg kell értenünk a múltat, mielőtt elkezdünk beszélni a jövőről”. A Négyek megegyeztek, hogy egyelőre nem erőltetik a Bizottság és elnöke felelősségre vonását a Brexit miatt. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő leszögezte: a küszöbön álló EU-brit tárgyalásokon erőteljesen ki kell állni a tagállamok érdekeinek védelmében, polgáraik és vállalataik nem kerülhetnek hátrányosabb helyzetbe, mint a szigetországiak.

A találkozóra érkező Orbán Viktor szerint olyan megállapodást kell kötni, amely megvédi az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok és közép-európaiak érdekeit. A miniszterelnök súlyosnak és válságosnak nevezte a népszavazás után kialakult helyzetet, de úgy vélte, hogy az uniós alapszerződés világos eligazítást ad arra, mit kell tenni. Megismételte, hogy a Brexit döntő oka szerinte a migráció volt. Amíg az Európai Unió nem tudja megoldani a menekültválságot, addig további népszavazási kezdeményezésekre kell számítani – tette hozzá. A kedd délutáni vitáról született záróközlemény többek között hangsúlyozta: minden rendelkezésre álló eszközzel le kell lassítani az Afrikából érkező menekülthullámot.

Barack Obama nem számít kataklizmára

„Volt egy kis hisztéria a Brexit-referendum után, mintha valahogy a NATO veszett volna oda, felbomlana a transzatlanti szövetség, és minden ország hazaszaladt volna a saját zugába. Nem ez történik” – mondta kedden egy interjúban Barack Obama. Az amerikai elnök szerint mind-össze az történt, hogy az európai egység projektje a kelleténél gyorsabban és kevesebb konszenzussal haladt előre. Ugyanakkor az alapvető európai értékek, a liberális, piaci alapú demokrácia elvei nem változtak. „Nem számítok rá, hogy mindennek eredményeként kataklizmaszerű változások következnek be” – szögezte le Barack Obama, aki a „Szünet” gomb megnyomásához hasonlította a helyzetet.

H. G.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.