galéria megtekintése

Tuniszi túlélő: Tegnap újjászülettünk

0 komment

A tunéziai merénylet egyik spanyol túlélője órákkal az eset után mesélt a terrortámadás kétségbeejtő pillanatairól.

„Azt hittem, hogy petárdákat durrogtatnak. De amikor az ajtó felé pillantottam, megláttam a terroristákat. Hárman vagy négyen voltak, nem emlékszem pontosan. Azonnal futásnak eredtem, fel a múzeum lépcsőjén. Berohantam egy szobába, és a teraszon bújtam el más turistákkal együtt. Az egyik terrorista két méterre volt tőlünk! – mesélte az El Paísnak remegő hangon a szerdai tuniszi terrortámadás egyik spanyol túlélője.

Túlélők az ostrom után
Túlélők az ostrom után
Zoubeir Souissi / Reuters

Josep Luís Cosidó, Vallmoll 64 éves polgármestere a feleségével érkezett Tunéziába, hogy megünnepeljék 42 házassági évfordulójukat. Éppen útjuk végén voltak, amikor úgy döntöttek, hogy ellátogatnak a Bardo múzeumba.

 

„Minden nagyon gyorsan történt. A terroristák megállás nélkül lövöldöztek. A saját szememmel láttam" – mondta a férfi már azon a hajón, amely Spanyolországba hozta vissza a túlélőket. Vallmoll szerint a legrosszabb az volt, hogy a támadás első pillanataiban elszakadt a feleségétől, és három idegőrlő órán át azt sem tudta, hogy életben van-e.

A Hope (Remény) utazási iroda buszát is találat érte a tuniszi múzeumban kitört lövöldözés során
A Hope (Remény) utazási iroda buszát is találat érte a tuniszi múzeumban kitört lövöldözés során
Zoubeir Souissi / Reuters

„Őt megragadta egy tunéziai nő, és levitte a múzeum pincéjébe. Később elmesélte, hogy gyerekek is voltak velük, akik nem tudták abbahagyni a sírást. Egészen addig semmit sem tudtam a feleségemről, amíg nem találkoztunk ezen a hajón. Akkor megöleltük egymást, és az egész hajó tapsolt. Kétségtelen, hogy tegnap újjászülettünk."

Cosidó beszámolója megegyezik más túlélők elbeszélésével. Wafel Buzi idegenvezető épp egy spanyol csoportot kísért, amikor a terroristák – akiket mostanra azonosítottak – berontottak a múzeumba. Elmondása szerint egyikük 25 év körülinek tűnt, átlagosan volt felöltözve, és nem volt szakálla, a kezében pedig egy Kalasnyikovot tartott. „Először azt hittem, hogy csak szórakozik, aztán tüzet nyitott" – mondta Buzi.

Kutyás rendőrök feésülik át a tuniszi parlament és a nemzeti múzezum közötti területet
Kutyás rendőrök fésülik át a tuniszi parlament és a nemzeti múzeum közötti területet
Zoubeir Souissi / Reuters

Egy francia turistacsoport tagja az Itele televíziónak élőben „közvetítette" a merényletet: „durranásokat hallottunk, aztán láttuk, hogy az emberek levetették magukat a földre. Sokan sikítoznak. Mi öt másik emberrel bezsúfolódtunk egy apró szobába a harmadik emeleten... megállás nélkül lövöldöznek. Úr Isten, úr isten, lőnek!" – mondta a francia turista, mielőtt megszakadt volna a vonal. Nem tudni, hogy túlélte-e a merényletet, amelynek legalább 19 halálos áldozata volt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.