galéria megtekintése

Donald Trump gyújtogat, a tűz terjed

9 komment


Kőműves Anita

Donald Trump összemossa a terrorizmust a muzulmán vallással, és a választók félelmeire hatva növeli támogatottságát. Ám ezzel beemelte az amerikai közbeszédbe a korábban nem szalonképes idegengyűlöletet. Egyre több atrocitás éri a muzulmánokat, akik félnek.

Egy férfi lépett be a múlt hét végén egy New York-i kisboltba. Megnézegette a San Bernardinó-i lövöldözésről tudósító újságok címlapjait, majd belekötött az üzlet muzulmán tulajdonosába, és megütötte.

„Muzulmánokat gyilkolok!"

– üvöltötte az 55 éves floridai támadó, amikor Sarker Haque megkérdezte, mi a baja vele. Végül egy betérő vásárló fogta le a kötekedőt, és hívta a rendőrséget.

 

Amerika-szerte nő az iszlám vallásúak elleni atrocitások száma – közölte a rasszizmus és kirekesztés ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga.

A rendőrségi statisztikák csak jövőre lesznek nyilvánosak, de a szervezet szerint a november 13-i párizsi terrortámadás óta több mint három tucat incidenst jelentettek nekik. Egyebek közt Floridában betörték egy iszlám kulturális központ ablakait, és számos, fejkendőt viselő muzulmán nő számolt be arról, hogy elhúzódnak tőlük az utcán, megfagy a levegő, ha belépnek egy boltba.

Donald Trump autogramokat osztogat híveinek. Örülnek a rasszisták
Donald Trump autogramokat osztogat híveinek. Örülnek a rasszisták
Mark Kauzlarich / Reuters

Ezt nemcsak a párizsi és a San Bernardinó-i terrorakciók okozzák, hanem az is, hogy az amerikai politikai diskurzusban annyira elfogadott lett az idegen- és muzulmánellenes beszéd, hogy az utca embere is feljogosítva érzi magát az efféle inzultusokra.

Az idegengyűlölet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok többségétől nem áll messze, de a legnagyobb hatása Donald Trumpnak van. Amióta nyáron bejelentette indulását, „a csapból is ő folyik". Bármikor, bárkinek nyilatkozik, és ezzel élnek is a tévéadók – főleg azért, mert nagy nézettséget hoz. Ám ez azt is jelenti, hogy az ingatlanmágnás idegenellenes nézetei széles nyilvánosságot kapnak, szalonképtelen véleményeket tesz elfogadottá.

Ennek mérhető nyoma is van. A Politico portál szerint 30-40 százalékkal nőtt az elmúlt hetekben a szélsőséges, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető weblapok látogatottsága. E szervezetek, köztük a Ku-Klux-Klan vezetői azt mondták: örülnek Trump fellépésének, az segíti őket a tagtoborzásban.

Nézetei egyre népszerűbbé teszik: Trump vezet a republikánus mezőnyben országosan és a két első, így legfontosabb előválasztó államban, Iowában és New Hampshire-ben is. Az Iszlám Államot (IS) is segíti Trump. Mint a Pentagon figyelmeztetett, az iszlámot a terrorizmussal összemosó szavai megkönnyítik az IS-nek, hogy híveket szerezzen.

Az amerikai muzulmánok egyre jobban félnek az atrocitásoktól.

Még sosem láttam ilyen erős nyugtalanságot a muzulmán közösségen belül

– nyilatkozta a The New York Timesnak Ibrahim Hooper, az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Bizottsága szóvivője, és hozzátette: „még szeptember 11. után sem".

Trump legbotrányosabb kijelentései

"Le kell zárni az Egyesült Államok határait a muzulmánok előtt!"

"Be kellene záratni az internetet valamilyen módon, mert ott radikalizálódnak a fiatalok!"

"New Jersey-ben muzulmánok ezrei ünnepelték a háztetőkön a szeptember 11-i terrortámadást".

"Meg kell tiltani a muzulmán vallásúak belépését az Egyesült Államokban, amíg az ország képviselői rá nem jönnek, mi a frász történik".

"Mexikó drogosokat, bűnözőket és szexuális bűnözőket küld Amerikába, bár felteszem, vannak köztük jó emberek is”.

"Ha a Charlie Hebdo szerkesztőinél lett volna fegyver, meg tudták volna magukat védeni".

"Az ember sosem lehet túl kapzsi”.

„Én vagyok a valaha volt legsikeresebb elnökjelölt.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.