galéria megtekintése

Törvénybe foglalnák, hogy Izrael nemzetállam

0 komment

NOL

Izraelben alkotmányba foglalnák, hogy az ország zsidó nemzetállam. Egy feszült hangulatú, éles viták szegélyezte vasárnapi ülésen Benjamin Netanjahu kormánya jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely az országot így definiálná, tekintet nélkül arra, hogy az országlakók húsz százaléka nem zsidó.

A végül 14:7 arányban elfogadott javaslat mellé álltak a kormány jobboldali pártjai, a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud, az Avigdor Lieberman külügyminiszter fémjelezte szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) Naftali Bennett gazdasági miniszter Bájt Hajehudija (Zsidó Otthon), ellene szavaztak a centristák, a Jes Atíd (Van Jövő) politikusai és a Tnua (Mozgalom) pártot vezető Cipi Livni igazságügyi miniszter is. Netanjahu azzal érvelt a törvényjavaslat mellett, hogy túl sokan vonják kétségbe, Izrael jogát a létezéshez és azt is, hogy az orszéág a zsidók hazája. Limor Livnat, a Likud kulturális minisztere nem vett részt a szavazáson.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Jim Hollander / Reuters

Azt, hogy Izrael nemzetállam, tizennégy, az alkotmányba is bekerülő alapelv rögzíti, deklarálva, hogy Izrael a zsidók nemzetállama, és a jog, hogy nemzetként definiálja magát, csak a zsidóságot illeti meg. A kritikusok szerint a törvényjavaslat ellentmond az izraeli függetlenségi nyilatkozatnak, amely szerint az ország a szabadság és az igazság nevében minden állampolgárának teljes társadalmi és politikai egyenlőséget biztosít, függetlenül a vallási és az etnikai hovatartozásától és a nemétől is. Jaír Lapid pénzügyminiszter, a Jes Atid elnöke a kormányülésen kijelentette, hogy a törvényjavaslat szövegét elutasítaná Dávid Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke, valamint Zeév Zsabotinszki, a harmincas évek jobboldali cionista gondolkodója, a Likud ideológiai atyja is.

 

De nem tetszik a törvényjavaslat Jehuda Weinstein legfőbb ügyésznek sem, aki szerint ezután háttérbe szorulna Izrael demokratikus jellege. Az izraeli törvénmyek többségében szerepel „a zsidó és demokratikus" fordulat, és – véli Weinstein – ügyész szerint az új törvény nem szavatolja, hogy a kettő egyenrangú. Azt Netanjahu sem tagadta, hogy ezután más jogok illetnék meg a zsidókat és az izraeli kisebbségeket.

Az új alaptörvény vasárnap elfogadott 14 elvéből szerdáig állítják össze a törvényjavaslat szövegét, amelynek értelmében az arab nem számítana az ország hivatalos nyelvének, noha Izrael mintegy ötödének ez az anyanyelve. Lapid a kormányülésen emlékeztetett az ő helyzetükre, felidézve egy drúz rendőr, Zidan Saif rendőr esetétt, akit a múlt héten öltek meg egy jeruzsálemi zsinagógánál. „Mit mondunk a családjának? Hogy ő egy másodrendű állampolgár Izrael államban, mert valakik elsőbbséget élveznek a Likudban?" – firtatta a tárcavezető. Izraelben több mint százezer arab anyanyelvű drúz él. Lapid emlékeztetett arra is, hogy ha elfogadják, a törvényjavaslat másodrangú állampolgárrá tesz háromszázezer orosz bevándorlót, olyanokat, akik a volt szovjet tagköztársaságokból érkeztek, és akik a vallási jog szerint nem számítanak zsidónak, mert édesanyjuk nem zsidó.

A közkeletű gyanú egyébként az, hogy a Likud csak a közelgő tisztújító előválasztás miatt állt elő ezzel az üggyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.