galéria megtekintése

Török támadás kettős céllal

21 komment


Horváth Gábor

Recep Tayyip Erdogan elnök szárazföldi offenzívát indított Szíriában az Iszlám Állam ellen. A hadművelet másik célja a kurdok megfékezése.

Többórás tüzérségi előkészítés után szerda hajnalban török kommandósok, harckocsik és aknaszedő járművek lépték át a szíriai határt. A török és amerikai harci repülőgépek által támogatott hadművelet közvetlen célja az Iszlám Állam (IS) kezén lévő utolsó határváros, Dzsarablusz elfoglalása.

Török harckocsik tartanak Dzsarablusz felé. Az IS meggyengült, a kurdok nem engednek, az ankarai kormány fenyegetőzik
Török harckocsik tartanak Dzsarablusz felé. Az IS meggyengült, a kurdok nem engednek, az ankarai kormány fenyegetőzik
Handout / Reuters

A művelet fedőneve – Eufrátesz Pajzs – azonban arra utal, hogy legalább ilyen fontos a túl közel került kurd egységek távoltartása: Ankara korábban azzal egyezett bele a Dzsarablusztól délre lévő Manbidzs elleni offenzívába, hogy a győzelmet követően a kurdok átadják a települést arab szövetségeseiknek, és saját csapataikat az Eufrátesz folyó keleti partjára vonják vissza. Ez eddig nem következett be, így a törökök a Szabad Szíriai Hadsereghez tartozó, saját támogatású szíriai katonai szervezetük, az Ahrar al-Sam ezerötszáz tagját összpontosították Gaziantep környékén. Az őket szállító kisteherautók a török harckocsik mögött lépték át a határt.

 

A támadók elfoglaltak több falut, ám az offenzívát lassították az IS által telepített aknamezők. A világsajtó korábbi beszámolói szerint az IS alakulataiban sok volt iraki katonatiszt van, akik értenek az aknazárakhoz. Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint a törökök támogatta lázadók végül bevették Dzsarabluszt. Ez pedig azt jelenti, hogy az IS-t megfosztották utolsó utánpótlási vonalától. A törökök aligha számíthatnak túl erős ellenállásra: a terrorszervezet az elmúlt hónapok súlyos bombázásai nyomán elvesztette a nagyobb csaták megvívásához szükséges erőforrásait, nem maradt a térségben sem elég embere, sem nehézfegyverzete.

A támadás kezdete gyakorlatilag egybeesett Joe Biden amerikai alelnök törökországi érkezésével. Környezetéből azt mondták a sajtókíséret tagjainak, hogy az amerikaiak figyelmeztették a kurdokat, ne nyomuljanak tovább Manbidzsból észak felé. Egy török katonai forrás szerint a hadművelet célja a határtérség biztonságának megerősítése, Szíria területi integritásának megőrzése és az IS-szel szemben álló, amerikai vezetésű koalíció támogatása. Recep Tayyip Erdogan török államfő is Szíria területi épségének megőrzésével érvelt, míg Mevlut Cavusoglu külügyminiszter újra megfenyegette a kurdokat, hogy ha nem vonulnak vissza az Eufrátesz mögé, „megteszik, amit kell”. 

A kurd Demokratikus Egység Pártja (PYD) vezetője, Szaleh Muszlim a Twitteren azt hangoztatta, hogy Törökország ingoványos terepre tévedt Szíriában, és a kurdok ugyanúgy le fogják győzni, mint az Iszlám Államot. A PYD katonai szervezete, a Népvédelmi Egységek (YPG) szóvivője a szíriai belügyekbe való beavatkozással és azzal vádolta meg Törökországot, hogy az együttműködik a szíriai kormánnyal, valamint a mögötte álló Iránnal. A török offenzívát és az ország szuverenitásának megsértését azonban a szíriai kormány is elítélte. A damaszkuszi közlemény szerint minden terrorellenes műveletet előzetesen egyeztetni kellett volna vele, és szó sem lehet arról, hogy az IS-t „másik, Törökország által támogatott terrorszervezet váltsa fel”.    

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.