galéria megtekintése

A tömeggyilkosság szinte már „rutin”

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Sajnos már megszokott, hogy rendszeresen tömeggyilkosságok történnek az Egyesült Államokban, de ésszerű fegyvertartási szabályokkal ennek elejét lehetne venni – közölte Barack Obama a kilenc áldozatot követelő oregoni vérengzés után. Az amerikai elnök legnagyobb kudarcának tartja, hogy nem sikerült ilyen törvényt elfogadtatnia.

„Erre vártam évek óta” felkiáltással a tettes lelőtte az órát tartó tanárt, majd az ijedtükben a földre fekvő diákokat egyesével felállította, és újratöltötte fegyverét.

Fegyverek után kutató rendőrök az oregoni főiskolán. Mindenkire jut egy
Fegyverek után kutató rendőrök az oregoni főiskolán. Mindenkire jut egy
Michael Sullivan / Reuters

A 26 éves Chris Harper Mercer összesen tizenhárom embert ölt meg csütörtökön egy oregoni főiskolán. Mindenkitől megkérdezte, keresztény-e. Aki azt válaszolta, hogy igen, azt fejbe lőtte. „Mivel keresztény vagy, egy másodpercen belül találkozol Istennel” – mondta az elkövető az egyik túlélő édesanyja szerint. Aki nem árulta el vagy azt mondta, más vallású, azt lábon lőtte. A támadó a rendőrökkel folytatott tűzharcot követően vesztette életét.

 

A vallásra vonatkozó kérdésen kívül a támadó motivációjáról nem tudni semmit. Egy helyi rendőr szerint „dühös, gyűlölettel teli” emberről van szó. Az amerikai sajtó talált néhány, a gyilkos e-mail címéhez köthető blogbejegyzést az interneten. Ezek arról szólnak, hogy tömegmészárlásokkal hatalmas ismertségre lehet szert tenni, mert utána minden a gyilkos képével van teli. A tettes erős ellenérzéssel viseltetett az egyházak iránt.

A tragédia Roseburg közösségi főiskoláján történt. Az egykor fakitermelésből élő, 22 ezres álmos kisváros az ipar megszűntével jelentős munkanélküliséggel és az átlagnál nagyobb szegénységgel küzd – írja a The New York Times. A gyilkosságok helyszínén, az Umpqua főiskolán

a diákok átlagéletkora 37 év.

A többség már felnőttként megy vissza új szakmát tanulni: borásznak, ápolónak, hegesztőnek vagy autószerelőnek készülnek.

„A média ilyenkor már rutinból tudósít; már az is rutin, hogy én idejövök erre a pódiumra, és az is rutinná vált, hogy ki mit fog nyilatkozni a következő néhány napban” – mondta a Fehér Házban a lövöldözés után Barack Obama. Az amerikai elnök hivatalba lépése óta ez volt a kilencedik tömeggyilkosság.

Obama a részvétnyilvánítás után, mint minden alkalommal, most is elmondta: szigorúbb fegyvertartási törvényekre van szükség, mert nincs még egy fejlett ország a világon, ahol ennyi tömeggyilkosság történik.

Ennek pedig az az oka, hogy nincsenek a „józan észnek megfelelő” szabályok, amelyek megakadályoznák, hogy fegyverhez jusson, akinek nem kellene.

„Már az is rutin, hogy a fegyverlobbi mit fog mondani” – tette hozzá Obama, aki szerint már beszéde közben fogalmazták a sajtóközleményt, amely szerint ha mindenkinél lenne fegyver, megelőzhetők lennének az ilyen tragédiák.

Az elnök hozzátette, hogy statisztikailag az Egyesült Államokban mindenkire (gyerekekre és nőkre egyaránt) jut egy fegyver. „Ki hiszi el, hogy még több fegyver kell?” – kérdezte a láthatóan dühös és csalódott Obama.

Korábban elnöksége legnagyobb kudarcának nevezte, hogy nem sikerült a kongresszussal szigorúbb fegyvertartási szabályokat elfogadtatnia. Elnöki rendeletekkel próbált tenni a nagyobb biztonságért, de a valódi szigorításhoz a törvényhozás jóváhagyása kellene.

„Reménykedem és imádkozom, hogy többet ne kelljen itt állnom ilyen ügyben” – mondta az elnök. „De tapasztalataim azt mondatják velem, hogy ezt nem tudom garantálni. És ezt szörnyű kimondani.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.