galéria megtekintése

Tömeges büntetőintézkedések jönnek a tel-avivi terror után

17 komment


Miklós Gábor

A Netanjahu-kormány tömeges büntetőintézkedésekkel torolja meg a tel-avivi merényletet, amelyet a Hamasz két tagja követett el. Unokatestvérek gyilkoltak a kávézóban.

Tel-Aviv az a város, amely sohasem alszik – állítják lakói. A szerda esti vérengzés után azok is sokáig fennmaradtak, akik éjfél körül egyébként lefekszenek – üzente az interneten egy tel-avivi ismerős. Efrat Feldstein azt mondja, akár ő is ülhetett volna a népszerű Sarona bevásárlóközpont Max Brenner kávézójában az este. A lövöldözés zaja nem jutott el a lakásáig, de a szirénáké igen. – Az a hely teljesen vegyes, mindenki jár oda, nem is tűnhetett fel senkinek a két arab fiú – állítja. – A pincérek is arabok. A merénylőkről pedig senki sem gondolta, hogy nem zsidók. Öltönyben, nyakkendőben voltak. Egyébként mi messziről megismerjük, ki az arab és ki a zsidó – tette hozzá.

A megtámadott bevásárlóközpontba arabok és zsidók is jártak, ott fel sem tűntek a süteményt rendelő támadók
A megtámadott bevásárlóközpontba arabok és zsidók is jártak, ott fel sem tűntek a süteményt rendelő támadók
Ammar Awad / Reuters

A gyilkosok unokatestvérek voltak. Mahmud és Khalid Muhamra egy Jatta nevű, Hebrontól délre lévő településről érkezett. Feltehetőleg ott léptek be Izraelbe, ahol még nem készült el a határkerítés. Családjuk két nappal korábban jelentette a hatóságoknak, hogy a fiúk eltűntek. Az izrae­li elhárítás pedig terroristagyanúsként tartotta őket nyilván – írta a Ynet hírportál. A gyilkosságokhoz használt automata fegyverek feltehetőleg palesztin műhelyekben készültek.

 

A két Muhamra a kávézóba érkezve egy-egy csokis süteményt rendelt, ám nem nyúltak az ételhez. Helyette lőttek. Már négyen meghaltak és tizenhatan megsebesültek, amikor leálltak és menekülőre fogták. Egyiküket megsebesítették, őt ugyanabban a kórházban ápolják, ahol áldozatait. A másik merénylőt elfogták. 

A szerdai támadást követően az izraeli politikában újra feléledt a vita arról, hol keressék a terror okait. Ron Huldai, Tel-Aviv munkapárti alpolgármestere kijelentette: terror addig lesz, amíg tart a megszállás. A  megelőzés egyetlen útja a békekötés. A nacionalista jobboldali pártok nevében Eli Ben-Dahan védelmiminiszter-helyettes badarságnak minősítette Huldai következtetését. – Terror már Izrael állam kikiáltása előtt is volt, ezért nincs köze a megszálláshoz – állította.

A palesztin területeken tűzijátékkal és édességosztással ünnepelték a gyilkosságokat. A Hamasz hősöknek nyilvánította a merénylőket azt állítva, hogy tettüket az izraeli törvénysértések provokálták ki. A most kezdődő böjti hónapra, a ramadánra további merényleteket ígértek. Számi Abu Zuhri Hamasz-szóvivő szerint a merénylet üzenet Avigdor Liebermannak, az új izraeli védelmi miniszternek. Hasonló hangvételű nyilatkozatot adott ki Mahmud Abbasz elnök pártja, a Fatah is. A palesztin elnöki hivatal viszont elítélte a civilek elleni támadásokat, miközben említés nélkül hagyta az előző napi tömeggyilkosságot.

Az izraeliek szerint a terrorhullám oka az, hogy a palesztin média és a hatóságok is gyűlöletet szítanak. A merénylet súlyosbítja a palesztinok helyzetét. Az izraeli kormány a közelmúltban újabb több tízezer munkavállalási/belépési engedélyt akart kiadni a palesztin területek lakóinak – ezt most törlik. Azonnal befagyasztották a palesztin területek lakóinak ígért 83 ezer családlátogató engedély kiadását a ramadán idejére. Pedig Gáza ötszáz polgára eljuthatott volna imádkozni az al-Aksza-mecsethez. Ezt is törölték. A megtorlás eszköze, hogy lerombolják a terroristák családjainak házát. Az izraeli hadsereg erre már meg is tette az előkészületeket Jattában.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.