galéria megtekintése

Időszerű lenne egy kelet-európai csúcsvezető

3 komment

Karafiáth Luca

Alaposan fel kell kötnie a „gatyáját" annak, aki az ENSZ-főtitkári székre pályázik. A hivatalos jelölteket nyilvános meghallgatásokra hívták, ahol a tagállamok mellett a civil szervezetek képviselői is kérdésekkel bombázhatják őket.

Párizsi ugródeszka. Irina Bokova Francois Hollande francia államfő társaságában
Párizsi ugródeszka. Irina Bokova Francois Hollande francia államfő társaságában
Yoan Valat / Reuters

A főtitkár kiválasztása a világszervezet megalakulása óta eltelt 70 évben a Biztonsági Tanácsban vétójoggal bíró nagyhatalmak titkos egyeztetésein zajlott. Az átláthatóságért kampányoló tagállamok nyomására a gyakorlat változni látszik. Mogens Lykketoft, az ENSZ-közgyűlés elnöke bejelentette: a dél-koreai Ban Ki Mun helyére pályázókat nyilvános meghallgatásra fogják hívni. – Ez történelmi lépés, s forradalmasíthatja az eljárást – mondta a dán politikus. A 71 éves Ban második mandátuma 2016 végén jár le, utódját ősszel kell megválasztani.

 

Erdős André, Magyarország volt ENSZ-nagykövete szerint a világszervezetben zajló változásokat jól jelzi, hogy a főtitkárválasztás kapcsán is erőteljesen hangsúlyozzák a nemek közötti egyenlőséget. A sokak szerint a legesélyesebb befutónak tartott bolgár Irina Bokova (63) személyében első ízben kerülhetne nő – és végre kelet-­európai jelölt – a főtitkári székbe.

Erdős André
Erdős André

Miközben a világ 193 országát tömörítő ­nemzetközi szervezet ügyel a sokszínűségre, a főtitkári posztot eddig férfidominancia jellemezte. Az ENSZ párizsi székhelyű Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO) irányító Bokova megtörheti e kínos tradíciót.

Bár az ENSZ-en belül kialakult regionális csoportoknak rotációs rendszerben kell adniuk a főtitkárt, a korábban kilenc, ma már 23 tagállamot számláló kelet-európai csoport eddig nem feltétlenül mások hibájából mindig kimaradt. – Morálisan is több mint időszerű lenne egy kelet-európai csúcsvezető – mondta Erdős. A csoport elsőrendű feladata a régiót megfelelő szinten képviselő közös jelölt kiválasztása, az ehhez szükséges egyeztetések lebonyolítása. Ehhez meg kell nyerni minden csoporttag, beleértve az egyetlen kelet-európai állandó BT-tag, Oroszország támogatását is – hangsúlyozta a nyugalmazott nagykövet, utalva arra is, hogy a kelet-európai régió jelenleg nem a béke szigete.

Kelet-Európából nagy a tolongás a főtitkári posztért, a régióból eddig hat hivatalos vagy még nem hivatalos jelöltről tudni.

Bokova mellett még két nő szállt ringbe: ­Vesna ­Pusic (62) volt horvát miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, valamint a moldovai diplomácia korábbi vezetője, Natalia Gherman (46). A további aspiránsok között van Danilo Türk (64), Szlovénia exállamfője és korábbi ENSZ-főtitkárhelyettes, Srgjan Kerim (67) volt macedón külügyminiszter, az ENSZ-közgyűlés korábbi elnöke, valamint Igor Luksic (39), Montenegró kormányfőhelyettese és külügyminisztere.

Erős konkurenciának számíthat a volt portugál kormányfő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) 2005–2015 között vezető António Guterres (66), habár megjegyzendő, hogy a nyugat-­európai és más országok elneve­zésű csoport, melyhez Portugália is tartozik, az ENSZ 70 éves történe­tében eddig a legtöbb főtitkárt – négyet – adta és a leghosszabb – hét ciklust felölelő – időtartamokra. Ezzel szemben a latin-amerikai és karibi csoport eddig csupán egyszer adott főtitkárt a világszervezetnek.

Ban Ki Mun és elődei korlátozott hatásköre kapcsán Erdős emlékeztetett rá, hogy az ENSZ nem világkormány, így a következő, sorrendben kilencedik főtitkár sem rendelkezik majd nemzetek feletti hatalommal. A döntések alapvetően a tagállamok kezében vannak, de egy aktív főtitkárral csak jól járhat a ­világ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.