galéria megtekintése

Több tízezren menekülnek a pusztító lángok elől

0 komment

NOL

Képtelenek megfékezni a hatalmas erdőtüzet a Kanada délnyugati részén fekvő Fort McMurrayben. A lángok miatt csütörtökön már 88 ezer embert kellett evakuálni a városból és környékéről. A hatóságok abban bíznak, hogy az esős időjárás és a lehűlés segíti a tűzvész megfékezését.

Ismét evakuálták a lakosságot csütörtökön az Alberta állambeli Fort McMurray városából, miután nem sikerült megfékezni a több napja pusztító hatalmas erdőtüzet. A vasárnap kezdődött tűzvész terjedését eleinte sikerült visszaszorítani, kedd óta azonban a nagy szél miatt sokat romlott a helyzet, és a lángok a lakott területeket is elérték. A kanadai várost óriási füstfelhő és hamu borítja.

Fort McMurray füstfelhőben
Fort McMurray füstfelhőben
Topher Seguin

A teljes lakosságot evakuálni kellett a 60 ezres lélekszámú kanadai településről. A kitelepítettek között ott volt Donna Guillamot is, akinek már kedden egyszer össze kellett pakolnia a terjedő lángok miatt.

 

– Azt hittem, biztonságban vagyok. Most itt ülünk, és mindenfelé vörös lángokat látni. Elég ijesztő – mondta a CNN-nek Donna Guillamot, aki most családjával több száz kilométerre, Edmontonba megy.

A helyi tudósítások szerint ismét nagy a pánik és a káosz a városban. Áldozatokról egyelőre nincs hír, csupán egy halálos autóbaleset történt. A hatóságok újabb sürgősségi műveleti központokat hoztak létre. Szerda este az embereket arénákban szállásolták el.

A lángok már a helyi repülőteret is fenyegették, s az egyik terminálhoz közeli hotel is kigyulladt.

A tűz megfékezésén több mint 250 tűzoltó és 12 helikopter dolgozik napok óta. Az oltási folyamatokat nehezíti, hogy a környéket óriási szárazság sújtja, a hőmérséklet pedig 30 fok körüli. A helyiek abban bíznak, hogy az elkövetkező napokra jósolt esőzések és lehűlés segíti a tűzoltók munkáját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.