galéria megtekintése

Több találat is érte az MH17-est

5 komment

NOL

A hollandok most hozták nyilvánosságra az előzetes jelentést a Malaysia Airlines Ukrajna felett július 17-én lelőtt járatáról.

Több találat is érte a levegőben a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatát, amelyet Ukrajna felett lőttek le július 17-én – állítja az a jelentés, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra a Holland Biztonsági Testület (OVV) a Boeing 777-es tragédiája utáni vizsgálatokról. „A repülőgép szétesett a levegőben, minden valószínűség szerint a nagy sebességgel érkező tárgyak becsapódása miatt” – hangzik a jelentés. Emberi mulasztásra vagy műszaki hibára a holland szakértők nem találtak bizonyítékot sem a fekete doboz, sem a műholdfelvételek, sem a légi forgalmi adatok alapján.

A nemzetközi szakértőket csak napokkal a nmerénylet után engedték vizsgálódni a helyszínen
A nemzetközi szakértőket csak napokkal a merénylet után engedték vizsgálódni a helyszínen
Sergei Karpukhin / Reuters

A pilótafülke hangrögzítője szerint – idéz az MTI a jelentésből – július 17-én 13:20:03-ig (ukrajnai idő szerint 16:20:03-ig) minden megfelelően alakult a fedélzeten, semmilyen vészhelyzetre vagy hibára utaló nyom nincs a hangfelvételen, és meghibásodást jelző figyelmeztető hangot sem lehet hallani. A repülési adatrögzítő pedig arról tanúskodik, hogy a rendszer semmilyen hibát nem jelzett, a hajtóművekről a fekete doboz a normális repülésnek megfelelő adatokat rögzített. Az ukrán légi irányítással folytatott párbeszédek tanúsága szerint a pilóták semmilyen vészhelyzetet nem jelentettek.

 

A felvétel 13:20:03-kor hirtelen megszakad - áll a jelentésben, amely arra is kitér, hogy az ukrán légi irányítás a felvétel megszakadása előtti másodpercekben kétszer is megpróbált kapcsolatba lépni a pilótákkal, de akkor már semmilyen válasz nem érkezett a gépről.

A jelentés megállapításai összhangban állnak azzal a feltevéssel, hogy az MH17-est egy Buk típusú orosz föld-levegő rakétával lőtték le, ez ugyanis felrobban, mielőtt célba érne, és repeszek csapódnak be a találatkor. Az, hogy becsapódás előtt repeszekre szakad nem csak a Bukokra, hanem más föld-levegő rakéták mellett levegő-levegő rakétákra is jellemző.

A fedélzeten lévő 298 ember mindegyike életét vesztette. Hollandiának 193 állampolgára utazott a repülőgépen.

Ukrajna és a nyugati országok – köztük az Egyesült Államok – állítása szerint az MH17-est a kelet-ukrajnai orosz és oroszpárti szeparatisták lőtték le egy Oroszországból átszállított Bukkal. Az MH17-es roncsai tizenöt kilométeres körzetben szóródtak szét a donyecki Torez, Sahtyarszk és Sznizsne körül, a szeparatisták pedig napokig nem engedtek be senkit a területre. Megtörtént, hogy levegőbe leadott lövésekkel riasztották el az EBESZ helyszínre küldött megfigyelőit is.

Arra, hogy a szeparatisták lőtték ki a rakétát, több hangfelvétel és egy Vkontaktye-bejegyzés is utal. Ez utóbbit a szeparatisták azóta távozott katonai parancsnoka, Igor Sztrelkov írta, és arról szól, hogy egy An-26-os ukrán teherszállítót lőttek le az MH17-es elleni merénylet pillanatában. Miután világossá vált, hogy nem egy An-26-osról van szó, a bejegyzést törölték az orosz ismeretségi portálról.

A szeparatistákat megvádolták azzal is, hogy nem tanúsítanak kellő tiszteletet az áldozatok iránt
A szeparatistákat megvádolták azzal is, hogy nem tanúsítanak kellő tiszteletet az áldozatok iránt
Maxim Zmeyev / Reuters

Azoknak az országoknak a körében, amelyeknek állampolgára az MH17-esen utazott, hatalmas felhördülést váltott ki, hogy a szeparatisták néha láthatóan részegen, találomra gyűjtötték össze a holttesteket és a földi maradványokat. Hollandia háborús bűnök gyanújával indított vizsgálatot az ügyben.

A szeparatisták támogatásával vádolt Oroszország következetesen cáfolja, hogy bármi köze lenne a MH17-es merénylethez. A szeparatisták és a Kreml is azt állítja, hogy a rakétát az ukrán hadsereg valamelyik egysége lőtte ki.

A kedden nyilvánosságra hozott jelentésben a rakéta szó nem szerepel, de minden mást kizár az MH17-es vesztét okozó lehetőségek közül. Ezzel kapcsolatban Nadzsib Razak maláj miniszterelnök is csak annyit engedett meg, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala után azt mondja, „fennáll a gyanú”, hogy az MH17-est egy föld-levegő rakétával lőtték le. Malajziának a 15 fős légi kísérettel együtt 43 állampolgára volt a repülőgépen.

A jelentés világossá teszi, hogy a vizsgálat még tart, a katasztrófa okainak feltárása további kutatómunkát igényel. Állítása szerint az OVV egy éven belül szeretné letenni az asztalra a végleges jelentést a történtekről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.