galéria megtekintése

„Titokzatos nemzetközi játékosok állnak a ­puccs hátterében”

10 komment


Miklós Gábor

Kiürítik a börtönöket, hogy helyet csináljanak a „terrorista” újságíróknak, katonáknak, tanároknak és üzletembereknek.

Akár százezer elítéltet, a börtönök népességének egyharmadát is szabadon engedheti a török kormány a rendkívüli állapottal kapott felhatalmazásának köszönhetően – írta tegnap a Sabah nevű kormányközeli lap honlapja. Korábban csak 38 ezer rab elengedéséről volt szó, olyanokról, akiket rövid szabadságvesztésre ítéltek, vagy büntetésük nagyobb részét már leülték. A felszabaduló helyekre nagy szükség is van: kellenek a 17 éve az USA-ban élő Fethullah Gülen irányítása alatt álló Hizmet (Szolgálat) iszlám mozgalomhoz tartozóknak. A puccskísérlet utáni tisztogatás ugyanis folytatódik, legutóbb a legnagyobb vállalkozói szervezet, a Tuskon közel kétszáz vezetője és tagja ellen adtak ki letartóztatási parancsot.

A török kormány emberei eközben világszerte magyarázzák a bizonyítványukat. Be akarják bizonyítani, hogy a július 15-i puccskísérlet mögött Gülen állt, és azt is, hogy az ország népe egységesen támogatja Recep Tayyip Erdogan elnököt. A hivatalos álláspont része az is, hogy az ország korábbi problémáinak oka is Gülen aknamunkája. Arról is meg akarják győzni tárgyalópartnereiket, hogy az Európai Unió és az USA nem szolidárisak eléggé a török állammal. Ez is magyarázza, hogy Oroszország felé fordultak, ami a hivatalos ankarai szólamok szerint „nem jelent tengelyváltást”. A ­puccs hátterében az ő verziójuk szerint „titokzatos nemzetközi játékosok” állnak, mert Gülen egymaga minderre  képtelen lett volna.  

A hivatalos narratíva szerint Gülen évtizedek óta építette hálózatát, amelynek tagjai beszivárogtak az államapparátusba és az üzleti élet minden területére. A kormánykommunikáció a szervezetet úgy nevezi: FETÖ, azaz „Fethullah terrorszervezete”. Ankara szerint tagjai a Gülen hívei által irányított iskolákból kerültek ki. A szervezet az iszlám fundamentalizmust képviseli, de toleránsnak, sőt Nyugat-barátnak álcázza magát. Így tévesztette meg, szól a magyarázat, Erdogant is.

 
Úton a bíróság felé. A vád: részvétel a puccskísérletben
Úton a bíróság felé. A vád: részvétel a puccskísérletben
Kenan Gurbuz / Reuters

Ahhoz, hogy valaki börtönben vagy az utcán találja magát, elég, ha a számos Gülen-iskola egyikében végzett. Ugyanis most annak tulajdonítják pozícióját, hogy a szervezet révén, csalással került az államigazgatásba vagy a hadsereg tisztikarába, netán  Gülen-hívő feljebbvalójának köszönhette előléptetését. Az is gyanús, aki bankszámláját a Hizmethez tartozó pénzintézetnél vezette.

A külvilág szerint alaptalanul lecsukott vagy körözött újságírók a török kormány szerint uszítottak és hamis bizonyítékokat koholtak. A hatóságok azt állítják, már 2013 óta tudják, hogy a FETÖ a kormány megdöntésére készül, mert akkor emeltek korrupciós vádakat gülenista ügyészek és rendőrök az AKP miniszterei és Erdogan családtagjai ellen. A rendőrség, szól a hivatalos verzió, már nagyrészt megtisztult, így állíthatták össze a puccs idejére a lehetséges FETÖ-tagok listáját.

Külföldön, így Magyarországon is azért kezdeményezték a Hizmethez kötődő iskolák bezárását, mert ezek az intézmények Erdogan szerint anyagi és káderutánpótlást szolgáltatnak a „terrorista” mozgalomnak. Ráadásul azt állítják: az iskola alkalmas a pénzmosásra is.

Elviszik az amerikaiak az atombombákat?

Több hírforrás szerint az USA Romániába viszi atomfegyvereit a törökországi Incirlik bázisról. Ezt azzal magyarázzák, hogy a puccs idején a hatóságok elvágták a támaszpont energiaellátását, a bázis török parancsnokát pedig letartóztatták. A román hatóságok tagadják az atomtöltetek érkezését. Az amerikai hatóságok egyelőre kételkednek a Fethullah Gülen kiadatása érdekében átadott török iratok hitelességében. Az amerikai igazságügyi tárca tárgyal erről török ügyészekkel.

Kapcsolódó cikkek

Rendőröket robbantottak fel Törökországban

Kisteherautóba rejtett pokolgép robbant hétfőn a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány egyik főútjának rendőrségi forgalomellenőrző állomásánál, Sükürlü falu közelében, 2 rendőr és 1 civil meghalt, 25 embert megsebesült - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Hatalmas razzia indult Isztambulban

Negyvennégy cégnél rajtaütéseket hajtott végre kedden Isztambulban a török rendőrség, amely egyúttal 120 cégvezető ellen elfogatóparancsot adott ki a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Előzetesbe helyezték az egyik tekintélyes török napilap újságíróját

Előzetes letartóztatásba helyezték a török hatóságok a Hürriyet című tekintélyes napilap egyik újságíróját, Arda Akint a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - ezt maga a Hürriyet közölte keddi számában.

Kiengedtek 38 ezer rabot a török börtönökből

A török börtönökből felügyelet mellett kiengednek 38 ezer rabot - jelentette be Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Twitter-fiókján a hivatalos közlönyben szerdán megjelent törvényerejű rendeletekre hivatkozva.

Két pokolgép robbant Törökországban, több mint kétszáz sérült

Hat ember meghalt, 219-en pedig megsérültek, amikor két pokolgép robbant Törökország keleti részén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.