galéria megtekintése

Megújulást hirdetnek a spanyol szocialisták

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 26. számában
jelent meg.

0 komment


Inotai Edit
Népszabadság

Véget érhet az „elmúlt hétévezés” Spanyolországban. Legalábbis ebben reménykednek most a szocialisták (PSOE), akiket a kormányzó Néppárt (PP) minden lehetséges alkalommal emlékeztet rá: az ő bűnük, hogy mély gazdasági válságba sodródott az ország. A hibákat most bezzeg nekik kell kiköszörülni, olyan megszorításokkal, amelyekhez valójában semmi kedvük, de a súlyos bajok rákényszerítik őket – érveltek rendre a konzervatív miniszterek.

Ám ezzel semmire sem mennek majd a szocialisták nemrég megválasztott pártfőtitkárával, Pedro Sánchezzel szemben. A 42 éves, fiatal és jóképű (a párton belül csak a Csinos névre hallgató) politikus semmilyen szerepet nem játszott az elátkozott Zapatero-kormányban, de még a parlamentben sem, így vele a spanyol középbal tiszta lapot nyit. Épp ideje volt már – állítják az elemzők, hiszen a 2011-es választási fiaskó, majd az idei májusi EP-választáson elszenvedett történelmi vereség után sokan már temették a pártot.

Pedro Sánchez, a PSOE új főtitkára. A kamerák szeretik, a választók most ismerkednek vele
Pedro Sánchez, a PSOE új főtitkára. A kamerák szeretik, a választók most ismerkednek vele
Javier Barbancho / Reuters

Nemcsak vonzó programja nem volt a spanyolországi rendszerváltás óta 21 éven át kormányzó középbalnak, de hiteles személyiségei sem. Eközben balról is egyre több kihívás érte őket: megerősödött a hagyományos rivális, az exkommunista Egyesült Baloldal, és egy alig néhány hét alatt alakult új mozgalom, a Képesek vagyunk rá (Podemos) is tőlük „lopott” el legalább egymillió voksot.

 

Ezt a vesztes szériát kellene megállítania Pedro Sáncheznek, akit az új elnökséggel együtt a hét végén választanak meg hivatalosan a párt élére. Két hete a párttagság már kinyilvánította az akaratát, és elsöprő többséggel mellette voksolt, hiába tartotta mindenki esélyesebbnek a másik jelöltet, a „baszk hősnek” is nevezett Eduardo Madinát. Pedig a 38 éves frakcióvezető-helyettes komoly parlamenti múlttal rendelkezik, ráadásul mártírnak se rossz: az ETA merényletében fél lábát veszítette el 2002-ben.

– Sánchez jó választás, mert teljesen tiszta a múltja, nem köthető az előző kormányhoz. Nem volt része a korábbi politikai elitnek sem, amellyel kapcsolatban folyamatosan előjönnek a korrupciós ügyek. És fontos az is, hogy jól beszél angolul és franciául, világlátott fiatalember. Dolgozott Brüsszelben és az ENSZ boszniai megbízottjának kabinetfőnökeként a volt Jugoszláviában, szóval meglehetősen sok külföldi tapasztalata van – fogalmazott lapunknak Miguel Angel Aguilar, veterán újságíró, a szocialista párt jó ismerője.

Emlékeztet arra, hogy José Luis Rodriguez Zapatero szocialista kormánya meglehetősen belterjes volt, a kormánytagok alig beszéltek idegen nyelvet, a miniszterelnök például egyáltalán nem tudott angolul. Ezzel teljesen elszigeteltté vált Brüsszelben is, ami nem segített az ország ügyeinek előremozdításában. A közgazdászprofesszor Sánchez meglehetősen ortodox kampányt folytatott. Nem a manapság divatos módon, a közösségi médián, vagy az interneten „nyomult”, hanem szó szerint visszatért a gyökerekhez: felkereste a párttagokat, elbeszélgetett velük, kikérte a véleményüket.

„Az egyetlen kommunikációs eszközöm egy 407-es Peugeot, amivel nyolc hónap alatt megtettem 40 ezer kilométert” – idézte a fiatal politikust az AFP. Győzelme megosztotta a pártot. A nagy öregek és az örök visszatérők meglepődtek, sokan meg is sértődtek. Miguel Angel Aguilar szerint azonban nem valószínű, hogy szakadás történne, a riválisok többsége máris támogatásáról biztosította az új vezetőt, akinek jó esélye van arra is, hogy ősszel miniszterelnök-jelöltként is megkapja a párt támogatását. – Nem lesz idő arra, hogy újabb jelöltet építsen fel a párt a 2015-ös választások előtt, így benne kell megbízniuk – fogalmaz az újságíró.

Sokan megkérdőjelezik, hogy egy jóformán tapasztalatlan fiatalember képes lesz-e megreformálni a 135 éves, ideológiailag nem épp a legjobb formáját mutató mamutpártot.

Az elemzők többsége máris óvja Sánchezt attól, hogy túlságosan nyisson balra, ezzel kapcsolatban ugyanis a pártnak nincsenek jó tapasztalatai. Nem hoz több voksot, a középre szavazókat viszont elijesztheti a radikalizálódás. Az európai szociáldemokrácia előtt álló kihívásokra neki sincsenek „varázsválaszai”, de már jelezte, hogy nagyobb hangsúlyt fektet majd a társadalmi igazságosságra, a leszakadó rétegek felemelésére.

– A spanyol társadalomban eluralkodott az az érzés, hogy a gazdagok mindent megúsznak, és a szegények állják a cechet. A rengeteg pénzzel konszolidált bankok vezetői is mindent megúsztak, sőt botrányos végkielégítésekkel távoztak. Erre azonban nem az a jó válasz, ha államosítják a bankokat, hanem a jó és igazságos kormányzás – magyarázza Miguel Angel Aguilar, milyen szűk pályán kell majd vezetnie a pártot a fiatal politikusnak. Nem lesz harmadik út vagy balos fordulat, máris nyugtatja például a nagyvállalkozókat, hogy ne tartsanak ilyesmitől. Lesz viszont jóval agresszívabb retorika a parlamenti vitákban Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök ellen. Szeptembertől Pedro Sánchez lesz a szocialisták frakcióvezetője, így lesz lehetősége „belenőni” a politikusi munkába.

– Nem feltétlenül behozhatatlan hátrány, hogy még nincs kormányzati tapasztalata. Amikor 1982-ben Javier Solana barátom védelmi miniszter lett, azt mondta nekem: Miguel Angel, képzeld, miniszter leszek, pedig eddig még csak egyetlen titkárnőt irányítottam. Igaz, Felipe (González) meg miniszterelnök lesz, neki valamivel több tapasztalata van, mert neki eddig két titkárnője volt. Aztán egész ügyesen elvezették az országot 14 évig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.