galéria megtekintése

Tilos a kormányzati riogatás

Alig egy hónappal az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló június 23-i népszavazás előtt újabb befolyásos kör osztotta meg aggodalmát a kilépéssel kapcsolatban.

Cameronnak nincs könnyű dolga saját pártjában: a toryk 50 százaléka búcsúzna az uniótól
Reuters

Egy vasárnap közölt felmérés szerint Nagy-Britannia vezető közgazdászai­nak többsége úgy véli, a Brexit súlyos hatással lehet a gazdasági növekedésre. A The Observer által publikált felmérésben 639 közgazdász vett részt, s több mint 80 százalékuk állította: a kilépés nemcsak a növekedésre, de a brit háztartások jövedelmére is negatívan hatna.

Borítékolható, hogy az utolsó hetekben a két tábor a korábbinál is hevesebb kampányt folytat majd. Míg az uniópárti Britain Stronger in Europe (Nagy-Britannia erősebb az EU-ban) a gazdasági szempontokra koncentrál, a távozáspárti Vote Leave (Szavazz a kilépésre) csoport fő érve a bevándorlás – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Politikai Tanulmányok Szövetsége (PSA) szervezett politológusok és szakértők bevonásával. A Brexit-pártiak ügyét segítheti a Statisztikai Hivatal közelmúltban publikált jelentése, miszerint 2015-ben rekordszámú – 184 ezer – uniós állampolgár próbált szerencsét a szigetországban. A pénzügyminisztérium sem volt azonban rest kontrázni:  figyelmeztetett, hogy a kilépést követően az állami nyugdíjak elértéktelenedhetnek, s amennyiben nem sikerül egyedi kereskedelmi megállapodásokat kötni az uniós tagországokkal, a 65 éven felüliek 300 milliárd fontot bukhatnak.

 

Az idősebb korosztály megnyerése azért különösen fontos – mutatott rá a PSA fejtágítóján a népszerű brit politológus, John Curtice –, mert a 65 éven felülieknek csak 43, a 18–24 év közötti fiataloknak viszont 75 százaléka maradna az Európai Unióban. A maradás mellett kampányoló David Cameron konzervatív brit kormányfőnek azonban nem lesz könnyű dolga, ugyanis egy friss döntés értelmében a kormányhivatalok nem hozhatnak nyilvánosságra több „elrettentő” statisztikai adatot az esetleges Brexit hatásával kapcsolatban.

Cameronnak és pénzügyminiszterének, George Osborne-nak egyébként épp a saját pártjában érvényesül kevéssé a befolyása. A munkáspártiak ezzel szemben kifejezetten Európa-barát szemléletet képviselnek, s 70 százalékuk folytatná a tagságot.

A jelek szerint a népesség körében az iskolázottság és a szakmai háttér az igazi demográfiai választóvonal. Míg a liberálisabb, műveltebb városi lakosság számára „öngyilkossággal” érne fel a kilépés, a vidékiek nehezebben viselik a brüsszeli beavatkozást, s egyben úgy érzik, a bevándorlás lassan elviselhetetlen nyomást gyakorol a közszolgáltatásokra, elsősorban az oktatásra és orvosi ellátásra.

Míg a közvélemény-kutatások továbbra is fej fej melletti küzdelemről tanúskodnak, a szavazókat talán jobban ismerő fogadóirodák 80 százalékos valószínűséget adnak a bennmaradásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.