galéria megtekintése

A NATO tervez, de meg is tud védeni a bajban?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 20. számában
jelent meg.


Zalán Eszter
Népszabadság

Biztosak lehetnek benne, hogy minden terv készen áll minden szövetséges, köztük a balti államok hatékony megvédésére, és ehhez megvannak az eszközeink is – közölte Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. Éppen ebben kételkednek egyesek.

Biztosak lehetnek benne, hogy minden terv készen áll minden szövetséges, köztük a balti államok hatékony megvédésére, és ehhez megvannak az eszközeink is – közölte Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Az amerikai hadsereg egysége Lettországba érkezik az ukrán-orosz válság kitörését követően
Ints Kalnins / Reuters

Mint lapunk arról beszámolt, a német Der Spiegel azt állította egy NATO-elemzésre hivatkozva, hogy hat hónapig tartana, mire az atlanti szövetség „hagyományos fegyveres erővel” reagálni tudna egy orosz támadásra a Baltikumban, azaz a NATO nem tudná megvédeni a balti államokat egy esetleges orosz támadással szemben.

Rasmussen elmondta, a NATO már most is több repülőt tart az égen, több hajót a tengereken, mint korábban. Ezenkívül AWACS légtérellenőrző repülőgépek vannak Románia és Lengyelország felett, és megerősítették a légi jelenlétet a Baltikumban is. A főtitkár hozzátette, katonai tervekről, kiszivárogtatásokról nem nyilatkoznak.

 

„A törvénytelen orosz katonai akció új biztonsági helyzetet teremtett Európában. Húsz éve abból indultunk ki, hogy Oroszország felől nincs közvetlen fenyegetettség, de most látjuk, hogy az új orosz doktrína fenntartja magának a jogot, hogy bármelyik országban beavatkozzon az orosz kisebbség érdekeinek megvédéséért. Megtanultuk, hogy ezek nem csak üres szavak. A NATO-t ellenségnek tartják” – mondta a leköszönő NATO-főtitkár.

Rasmussen leszögezte, ehhez az új helyzethez kell alkalmazkodnia a szövetségnek. Ismét kitért arra: szükség van rá, hogy Európa több pénzt fordítson a védelemre.

Egy lapunknak nyilatkozó magas rangú NATO-forrás sem találta reálisnak a Der Spiegelben megjelent állításokat. A lap szerint a NATO elemzői úgy vélték, hogy Oroszország „szándéka és képessége jelentős katonai akciók végrehajtására különösebb előzetes figyelmeztetés nélkül messze ható fenyegetést jelent az euroatlanti térség biztonságára és stabilitására”.

Emlékeztetett, hogy a katonai tervezők most elemzik a helyzetet, s készítenek megoldási javaslatokat a politikai vezetésnek.

Ennek keretében felmerülhet egy vagy két állandó parancsnokság felállítása az Oroszországgal nem határos Lengyelországban, illetve Romániában – ilyen egyelőre nincs a keleti régióban –, de ez még nincs a politikai döntés szintjén. A júniusi védelmi miniszteri találkozón az előzetes álláspontokat egyeztetik majd a szövetségesek.

A lett hadsereg felvonulása - képesek szövetségeseikkel megvédeni országukat?
A lett hadsereg felvonulása - képesek szövetségeseikkel megvédeni országukat?
Ints Kalnins / Reuters

A NATO keleti jelenlétének megerősítését elsősorban a balti államok, Varsó és Bukarest szorgalmazza. Forrásunk szerint a NATO-n belül kisebb a megosztottság Oroszországgal kapcsolatban, mint az Európai Unión belül, és jobban működik a szolidaritás.

Ám arra is emlékeztetett, hogy mivel anyagi vonzata is van a parancsnokság telepítésének, nem egyszerű a vita. Ám ha megvan az elhatározás, „rövid időn belül oda lehet menni” – fogalmazott forrásunk.

A NATO-főtitkár várakozásai szerint Moldovában és Grúziában ugyanazokra az orosz nyomásgyakorlási eszközökre lehet számítani, mint Ukrajnában: ezek közé tartoznak a gázáremelések, a gázellátás fenyegetése és a konkrét destabilizációs törekvések.

Moldova és Grúzia ugyanis június végén társulási és szabad kereskedelmi egyezményt ír alá az EU-val, mint azt tette volna Ukrajna is tavaly novemberben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.