galéria megtekintése

Tehetetlenek a fergusoni düh ellen

3 komment


Körösi Ivett

A missouri kisvárosba ma vonul be a Nemzeti Gárda a 18 éves fekete tinédzser, Mike Brown lelövése után kitört zavargások miatt. Nem úgy tűnik, hogy a tüntetőket ez meghátrálásra késztetné. Barack Obama utasítására az igazságügyi minisztérium emberi jogi vizsgálatot indított az ügyben.

Brownt felemelt karral érték a lövések
Brownt felemelt karral érték a lövések
Lucas Jackson / Reuters

Mostanra egyértelművé vált, hogy a helyi hatóságok tehetetlenek a dühös fergusoni tömeggel szemben, ugyanis Jay Nixon kormányzó hétfő hajnalban úgy döntött, behívja a Missouri Nemzeti Gárdát. A sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, nem maradt más választása, meg kell védeni az embereket és az ingatlanokat a „szándékos, összehangolt, és egyre gyakrabban előforduló erőszakos támadásoktól".

A helyzet valóban fékezhetetlennek tűnik, hiszen már tíz napja, hogy elszabadult a pokol Fergusonban, ahol augusztus 9-én egy fehér járőr lelőtt egy fegyvertelen, magát megadó afroamerikai tinédzsert. Azóta folyamatosak a tüntetések, a feszültség napról-napra növekszik.

 

Vasárnap már több százan vettek részt a kijárási tilalom életbe lépése előtt szervezett demonstráción. A sajtóban megjelent tudósítások szerint a békés kezdést követően az emberek fosztogattak, Molotov-koktélokat, üvegeket és a járdaszegély darabjait hajították a rendőrsorfal felé, illetve több lövés is eldördült. A rendőrség könnygázzal, fénygránáttal és gumilövedékkel oszlatta a tömeget, amelyben a helyi KSDK TV-csatorna felvételeinek tanúsága szerint szép számmal akadtak gyerekek is.

Michael Baden törvényszéki orvosszakértő (jobbra) a Brown sérüléseit bemutató sajtótájékoztatón. Az ügyben Eric Holder igazságügyi miniszter személyesen rendelt el szövetségi boncolást
Mark Kauzlarich / Reuters

A Nemzeti Gárda vélhetően ma este fog először vizsgázni Fergusonban. A tartalékosokból álló szervezet minden államban jelen van, a katonákat a külhoni konfliktusokon kívül helyi vészhelyzetek – a mostanihoz hasonló lázongások vagy akár természeti katasztrófák – esetén is gyakran bevetik. A katonáknak civil állásuk van, ám rendszeres kiképzést kapnak.

Egy CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint Nixon azért döntött a Nemzeti Gárda behívása mellett, mert az eddig szolgálatban lévő rendőrök egyszerűen elfáradtak. „Nem is a katonai felszerelésről van szó, hiszen ebből nem kell több, hanem az emberek erőnlétéről" – véli Tom Fuentes, aki szerint Nixon taktikai megfontolásból is a „friss arcok" mellett dönthetett, ugyanis a fergusoniak nagy ellenérzéssel viseltetnek a helyi rendőrökkel szemben. A kormányzó talán abban reménykedik, hogy a Nemzeti Gárda tekintélye megfékezheti a dühös tömeget.

Betelt a pohár – érezhető a hangulaton
Betelt a pohár – érezhető a hangulaton
Lucas Jackson / Reuters

Döntésében az is szerepet játszhatott, hogy az este igen feszültnek ígérkezik, hétfőn ugyanis a New York Times nyilvánosságra hozta a független boncolás eredményét. Ebből kiderült, hogy Brownnal hat golyó végzett, amelyek a szemébe, a koponyájába és a karjába fúródtak. Ez a fejlemény aligha csillapítja le a helyieket, akik úgy érzik, a társadalmi feszültséggel teli évek után végre elérkezett a pillanat, hogy felhívják a figyelmet helyzetükre, és változásokat érjenek el. „Az első naptól kezdve itt vagyok a frontvonalban. Mike Brown volt az utolsó csepp a pohárban. Ekkor mondtuk ki, hogy most már elég" – visszhangozta sokak véleményét egy, Guardiennek nyilatkozó tüntető.

Hétfő délután az ügyben megszólalt Barack Obama is. Az amerikai elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium emberi jogi vizsgálatot indít az ügyben, a héten pedig a tárcának több képviselője – köztük Eric Holder igazságügyi miniszter – is elutazik Fergusonba a kedélyek csillapításáért. – Túl sok olyan közösségünk van, amelyben a bizalmatlanság az úr a helyiek és a hatóságok között – mondta ennek kapcsán.

A 2012-ben meggyilkolt Trayvon Martin ügyével ellentétben – amelyről érezhető dühvel úgy nyilatkozott, Trayvon az évtizedekkel ezelőtti énje is lehetne – Obama láthatóan visszafogottan nyilatkozik Brown meggyilkolásáról. Egyik tanácsadója, Valerie Jarrett erről az AURN rádióhálózatnak azt mondta, hogy az amerikai elnököt most sokkal inkább a nyugalom és Ferguson biztonsága érdekli, semmint hogy teret engedjen a személyes megnyilvánulásainak.

A sajtótájékoztatón annyi azért belefért, hogy Obama éreztesse a fenntartásait a Nemzeti Gárda bevetésével kapcsolatban. Egy kérdésre adott válaszában hangsúlyozta, a gárdisták behívásáról Nixon saját hatáskörben döntött, ő pedig beszélt a missouri kormányzóval és reményét fejezte ki, hogy a gárda beavatkozás csak korlátozott és megfelelő mértékű lesz. – Figyelemmel fogom kísérni, hogy a gárda akadályozza vagy előremozdítja-e a megoldást – tette hozzá.

Fegyvert vegyenek!

A „Hollywood” becenévvel illetett James Craig, Detroit rendőrfőnöke azzal borzolta a kedélyeket, hogy a napokban fegyvervásárlásra biztatta a „jó” és „törvénytisztelő” városiakkat. Craig a becenevét a Los Angeles-i rendőrségnél eltöltött évek, és „kameraérzékenysége” miatt érdemelte ki. Most úgy nyilatkozott, igen is szükség van fegyverekre: az amerikai nagyvárosok közül itt követik el a legtöbb gyilkosságot, de a betörések is igen gyakoriak.

Detroitban egyébként sokan egyetértenek a rendőrfőnökkel, és úgy érzik, nincs aki megvédje őket, ugyanis a válság sújtotta városban nincs elég rendőrjárőr. A törvény az ő oldalukon áll, hiszen akinek jó oka van feltételezni, hogy az élete vagy a testi épsége veszélyben forog, gyilkolhat is. Ez azonban már Detroitban is végzetes „balesethez” vezetett, de szakértők szerint a faji előítéletek és feszültségek növekedését is maga után vonhatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.