galéria megtekintése

Pártja is tart a baloldal különc vezérétől

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

Máris megosztotta a brit Munkáspártot új vezetőjének személye. A 66 éves Jeremy Corbyn győzelmét egy rendkívüli pártértekezleten hirdették ki szombaton. A voksolást a Labour katasztrofális parlamenti választási szereplése és Ed Miliband azonnali lemondása tette szükségessé.

„A Munkáspárt mostantól nemcsak a nemzetbiztonságot fenyegeti, hanem a családunk és a gazdaságunk biztonságát is” – értékelte a Twitter közösségi oldalon Jeremy Corbyn győzelmét David Cameron brit konzervatív kormányfő vasárnap.

A 66 éves Corbyn ugyan 1983 óta képviseli az észak-londoni Islington választókerületet, eddig sem tényleges, sem árnyékkormányzati tisztséget nem töltött be, sőt semmilyen jelét nem mutatta, hogy vezetői ambíciói lennének. A Tony Blair korábbi munkáspárti kormányfő bukását elősegítő veterán politikus meggyőző többséggel, már az első körben – a voksok 59,5 százalékával – nyerte el az ellenzék vezérének címét. Andy Burnham korábbi árnyék-egészségügyi miniszter és Yvette Cooper árnyék-belügyminiszter jóval mögötte – 19 és 16 százalékkal – futottak be.

Jeremy Corbyn munkaruhában. Megjelenésében és politikájában is különc a vezető
Jeremy Corbyn munkaruhában. Megjelenésében és politikájában is különc a vezető
Stefan Wermuth / Reuters

 

A földcsuszamlással felérő győzelem mindenekelőtt annak köszönhető, hogy a több hónapos vezetőválasztási folyamat idején rendkívül sikeres tagtoborzási kezdeményezés indult a szakszervezeteknél: az új jelentkezők mindössze három fontos belépési díj fejében váltak szavazóképessé, több mint félmillióra duzzasztva és a radikális bal irányába eltolva a Munkáspárt tagságát.

A harmadik házasságában élő Corbyn megjelenésében és politikájában is különcnek számít. A brit politikai kultúrában ritkaságszámba megy, hogy szakállat visel, a nyakkendőtől viszont irtózik. Szenvedélyesen ellenzi a költségvetési megszorításokat. A közszolgáltatások megnyirbálását a személyi jövedelemadó – már a közepesen keresőket is sújtó – emelésével váltaná ki. Újraállamosítaná a vasutat és a közüzemi vállalatokat is.

Ha rajta állna, leépítené Nagy-Britannia nukleáris elrettentő rendszerét, a Trident tengeralattjáró-flottát, sőt megfontolná a szigetország NATO-tagságát is. A The Observer vasárnapi újság által „a Munkáspárt történetének legbalosabb” vezetőjének nevezett Corbyn szombat délután részt vett a menekültekkel szolidaritást vállalók demonstrációján, s bejelentette, hogy elutasítja az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légi csapásokat, helyette „békés megoldást” szorgalmaz.

Bár Corbyn szombati megválasztására a Munkáspárt nagyágyúi, a kormány tagjai, politikai elemzők, sőt az egyszerű emberek is fel voltak készülve, az eredmény feldúlta a kedélyeket. Mire az egyébként antialkoholista Corbyn legközelebbi munkatársai kíséretében az eredmény kihirdetése után odaért a közeli Sanctuary kocsmába, az árnyékkormány több mint fél tucat befolyásos tagja lemondott.

Az ellenzék vezére máris jelezte, hogy nem kíván minden szerdán, délben megvívni David Cameronnal a kormányfői interpellációk során. Ennek ellenére az első próbatételekre már a következő napokban sor kerülhet, amikor olyan súlyos törvénytervezetek kerülnek az alsóház elé, mint a sztrájkjog korlátozása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.