galéria megtekintése

Tart a mumustól Európa

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Lélegzet-visszafojtva várja Európa, milyen eredményt hoz a hét végi előrehozott választás Görögországban. A lapunknak nyilatkozó athéni szociológus azt is elmagyarázza, miért félnek valójában az EU-vezetők a radikális baloldali Sziriza hatalomra kerülésétől.

– Sok európai politikus, főleg az euróövezetben, nagyon aggódik a vasárnapi görög választás miatt. Más európai politikusok és értelmiségiek viszont támogatják a Szirizát, amely egészen biztosan az első helyen végez – mondta a Népszabadságnak az Athéni Egyetem tanára, Jorgosz Pleiosz szociológus. A felmérésekben a baloldali ellenzéki párt már öt százalékkal megelőzi Antonisz Szamarasz miniszterelnök jobbközép Új Demokráciáját.

A Sziriza és Ciprasz plakátja Athénban. Esélyes, de nehéz lesz kormányt alakítania
A Sziriza és Ciprasz plakátja Athénban. Esélyes, de nehéz lesz kormányt alakítania
Marko Djurica / Reuters

Azért erős a Sziriza támogatottsága mind a görög, mind az európai közvéleményben, mert sokan egyetértenek Alekszisz Ciprasz pártvezérrel, hogy a megszorítások politikája zsákutca, nem vezet sem gazdasági növekedéshez, sem a hatalmas adósság visszafizetéséhez. A gazdaság zsugorodása és az EU–IMF-páros által sürgetett megszorító intézkedések ugyanakkor – Ciprasz megítélése szerint – humanitárius katasztrófát okoztak Görögországban.

 

Két megoldás áll a Sziriza előtt a választási győzelem után. – Kérheti a görög adósság egy részének elengedését, azzal érvelve, hogy Görögország úgysem tudja visszafizetni a teljes összeget – magyarázta Jorgosz Pleiosz. Az államadósság mára elérte a bruttó hazai termék (GDP) 177 százalékát, ez majdnem a háromszorosa az euróövezet alapját adó maastrichti feltételekben szereplő hatvan százaléknak. Csakhogy az adósságleírás ötletét határozottan ellenzi több uniós tagállam (élükön Németország és Finnország) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

Szamarasz pártja öt százalékos hátrányban van
Szamarasz pártja ötszázalékos hátrányban van
Alexandros Avramidis / Reuters

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter úgy nyilatkozott a Der Spiegel című hetilapnak, hogy „e kérdés fel sem merül”, a következő görög kormánynak is tiszteletben kell tartania a kötelezettségeit. – A másik megoldás, amellyel Németország is egyetértene, jelentősen kitolná a nemzetközi hitel visszafizetésének határidejét, és tovább csökkentené a kamatokat – tette hozzá a szociológus. Rekordméretű, 240 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá eddig a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap), amellyel a görög államcsődöt sikerült ugyan elkerülni, de a gazdaságot talpra állítani már nem.

Alekszisz Ciprasz most azzal érvel, hogy újra kell indítani a növekedést és beruházni, ehhez persze pénzt is kell találni. A bajok ott kezdődnek, hogy Görögország mellett hasonló gondokkal küszködnek más uniós tagállamok is. Az Athéni Egyetem tanára szerint a Sziriza közvetlen tárgyalásokba kezd majd a trojkával, másrészt mozgósítja az európai közvéleményt és az alternatív politikai mozgalmakat is, az EU pénzügyi politikájának megváltoztatásáért harcolva.

Sokan egyetértenek a Szirizával, hogy a megszorítások politikája nem bezet sehova
Sokan egyetértenek a Szirizával, hogy a megszorítások politikája nem vezet sehova
Marko Djurica / Reuters

– Spanyolország, Portugália, sőt akár Olaszország is előállhat ilyen kérésekkel, és Itália sokkal nagyobb falat. Egyszóval, Görögország csak a kezdet, s az EU-ban igazából ezért félnek a Sziriza kormányra kerülésétől – hangsúlyozta Jorgosz Pleiosz. Igaz, ehhez előbb kormányt is kell alakítani, ami nem ígérkezik könnyűnek. A görög választási rendszer hiába jutalmazza a legtöbb szavazatot szerző pártot plusz ötven képviselői mandátummal, Ciprasz mozgalma valószínűleg így sem szerez elegendő többséget.

Ha viszont koalícióra kényszerül, meg kell vívnia a legesélyesebb partnernek tekintett Potami (Folyó) balközép párttal, amely nem ágál a megszorítások ellen. S ha végképp elbuknak a kormányalakítási kísérletek, új választás is jöhet: ez a forgatókönyv már egyáltalán nem kedvezne a Szirizának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.