galéria megtekintése

Tárgyalnak bolondulásig

1 komment


Kőműves Anita

Folytatódtak a tárgyalások Irán nukleáris programjáról szerdán Svájcban, annak ellenére, hogy az eredeti tervek szerint kedd éjfélig adtak időt egymásnak a felek a megegyezésre. Akár a hét végéig is tarthatnak az egyeztetések.

Fáradtan és frusztráltan mentek aludni a tárgyalódelegációk tagjai szerda hajnalban az Irán nukleáris programjáról folyatott egyeztetések után a Reuters szerint. Az önként vállalt határidő alapján legkésőbb kedden meg kellett volna állapodniuk, ám ez nem sikerült. John Kerry amerikai külügyminiszter azonban korábbi terveivel ellentétben még egy napot Lausanne-ban maradt, és lehet, hogy tovább is húzódnak az egyeztetések.

Kerry körül repkednek a számok
Kerry körül repkednek a számok
Brendan Smialowski / Reuters

Josh Earnest fehér házi szóvivő európai idő szerint szerda este úgy nyilatkozott: az USA egészen addig elkötelezett a diplomáciai megoldás mellett, amíg a lausanne-i tárgyalások produktívak. Nem sokkal később Frank Walter Stein­meier német külügyminiszter közölte, hogy szerda éjjel is Svájcban marad, és majd „meglátja, hogyan alakulnak a dolgok csütörtökön”.

 

Közel másfél éve tárgyal Irán és hat partnere (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína) az iszlám állam nukleáris programjáról. A hat nagyhatalom azt próbálja elérni, hogy Irán olyannyira fogja vissza nukleáris programját, hogy a megállapodás esetleges felrúgása esetén is legalább egy évre legyen szüksége egy nukleáris fegyver megépítéséhez. A nyugati hatalmak ezért cserébe fokozatosan feloldanák a Teheránt sújtó szankciókat. Eközben Irán azt állítja, hogy atomprogramja békés célú.

A munkával töltött éjszaka után nem sokat aludtak a delegáltak. Szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ült egymással Kerry és iráni kollégája, Mohammad Dzsavad Zarif. Hét napja folyamatosan egyeztet a két miniszter; a Washington Post szerint a delegációk tagjainak arcán kezd látszani a kialvatlanság. Az irániak nyilatkozatai szerint közel a megegyezés, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is hasonlóan nyilatkozott elutazása előtt. Ám a brit külügyminiszter, Philip Hammond figyelmeztetett: több kulcsfontosságú kérdésről továbbra is vitatkoznak.

A tárgyalásokat nehezíti, hogy az iráni és az amerikai delegáció stílusa is eltérő. A The New York Times helyszíni jelentése szerint, amikor John Kerry és tanácsadói a szünetekben és a folyosón egymás között beszélgetnek, szavaik teli vannak számokkal, adatokkal és technikai részletekkel. Ennek nagyrészt az az oka, hogy legkönnyebben egy pontos, ellenőrizhető megállapodást tud otthon „eladni" a kongresszusnak és az amerikai közvéleménynek az amerikai külügyminiszter. A washingtoni küldöttségnek nagyon fontos, hogy lefektessék: Iránnak hány urándúsító centrifugája lehet, azokban mennyi uránt dúsíthat és milyen mértékben.

A Zarif vezette küldöttség más stílusban tárgyal
A Zarif vezette küldöttség más stílusban tárgyal
Brendan Smialowski / Reuters

Ezek az adatok lesznek ugyanis azok, amelyek meggyőzhetik a republikánus többségű és újabb szankciókkal fenyegető amerikai törvényhozást arról, hogy ha Irán fel is rúgja a megállapodást, akkor is legalább egy évre lesz az atomfegyver kifejlesztésétől. Ez az egy év pedig elegendő időt hagy a reagálásra, azaz esetleges újabb szankciókra, diplomáciai vagy katonai lépésekre.

A teheráni delegáció számára ezzel szemben az a fontos, hogy az iráni közvéleménynek azt mondhassa: nem hátráltak meg. Irán számára kulcskérdés, hogy az olaj- és pénzügyi szektort sújtó szank­ciók hamar enyhüljenek. De mindeközben a büszkeség is fontos. „El akarják kerülni, hogy úgy tűnjön, meghátráltak” – mondta a NYT-nak egy névtelenséget kérő amerikai illetékes, aki részt vesz a tárgyalásokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.